Canon EOS 50D

Pieter Dhaeze donderdag 22 oktober 2009

De EOS 10D-serie van Canon heeft zich vanaf het eerste moment (D30, oktober 2000) onderscheiden als zeer betrouwbare camera's met een hoge beeldkwaliteit en heeft zich altijd gericht op de gevorderde vrijetijdsfotograaf. Met de introductie van de EOS 40D werd echter al duidelijk, dat deze camera ook in een professionele werkomgeving goede diensten kan bewijzen. De EOS 50D doet daar nog een schepje bovenop.

EOS 50D versus EOS 40D
Uiterlijk lijken de EOS 40D en 50D sterk op elkaar, maar de verschillen significant. Zo bevat de nieuw ontworpen sensor van de EOS 50D (15 Mp) maar liefst 50% meer pixels dan die van de EOS 40D (10 Mp). Daarmee wordt een ongekende hoeveelheid detail vastgelegd en heb je tevens de mogelijkheid om de foto's flink bij te snijden. Neem je op in RAW en heb je al die pixels niet nodig, dan kent de EOS 50D ook sRAW1 (7.1 Mp) en sRAW2 (3.8 Mp). Zo blijven bij lagere resoluties toch de voordelen van RAW behouden, een niet te onderschatten pluspunt. Deze bijzondere RAW-bestanden worden bovendien herkend door bijvoorbeeld Lightroom.

Om de grote bestanden en kans op ruis te beheersen is de EOS 50D uitgerust met een nieuwe processor, de DIGIC IV. Deze is in staat om grotere datastromen sneller te verwerken en zo is de 'motordrive' slechts een fractie langzamer ten opzichte van de EOS 40D (6,5 fps naar 6,3 fps). Verder is de EOS 50D net zo alert als zijn voorganger: het aanzetten, scherpstellen, lichtmeten, opname maken en wegschrijven gaat sneller dan het lezen van deze zin.
Dat de EOS 50D een bijna professionele camera is, blijkt onder andere uit het feit dat de autofocus per lens (max. 20) kan worden aangepast. Je hebt dus nooit meer last van front- of backfocussing, want de betreffende lens wordt automatisch herkend en de sensor dienovereenkomstig verschoven. Als Digital Photo Professional gebruikt wordt, kan zelfs vignettering van een specifieke lens automatisch worden gecorrigeerd.
Een grote stap vooruit met de EOS 50D is de verhoging van de resolutie van het lcd-scherm. Deze is nu van VGA-kwaliteit (920.000 beeldpunten gedeeld door 3 is 640 x 480 pixels). Dat betekent niet alleen dat je de scherpte echt 1 op 1 kunt controleren, maar vooral dat fijne gradaties in schaduwen en hooglichten veel meer genuanceerd worden weergegeven. Ben je eenmaal gewend aan dit fantastische lcd-scherm, dan wil je nooit meer anders! Wil je je foto's ook op hoge kwaliteit op een lcd- of plasmatelevisie laten zien, dan beschikt de EOS 50D over een HDMI-uitgang (EOS 40D Composite video via A/V-output). Hiermee worden foto's superstrak met 1920 bij 1080 op je televisie gezet en dat levert een ongeëvenaarde weergave op, ideaal voor in de studio, presentaties of 'dia-avondjes'.

100% 100% 100%

Bediening en Live View
De bediening van de EOS 50D is bijzonder intuïtief, zoals van alle EOS-camera's. My menu kan ingevuld worden met persoonlijke menu-opties en ook de twee Custom-standen op de programmakeuzeknop zorgen dat je heel snel van instellingen bijvoorbeeld sport naar macro kunt overstappen. Helaas heeft de EOS 50D één custom-programma moeten inleveren voor het nieuwe CA-programma, waarvan we de toegevoegde waarde voor de meer gevorderde gebruiker betwijfelen.
Een bijzondere functionaliteit bij de laatste generatie EOS-camera's is Live View. Niet zozeer omdat je het lcd-scherm gebruikt als zoeker, maar omdat Canon goed over het praktisch gebruik heeft nagedacht. Zo kun je het beeld 10x vergroten, waardoor handmatig scherpstellen bij macro- en supertelefotografie zeer nauwkeurig kan gebeuren, wat vooral bij het VGA-scherm van de EOS 50D bijzonder plezierig werkt. Tevens wordt de sluitertijd elektronisch geregeld, zodat je in Stille modus 1 of 2 nauwelijks geluid en geen trillingen hebt. Een dergelijke stille modus is uniek voor spiegelreflexcamera's en ideaal bij huwelijks- en macrofotografie. Tijdens Live View kan nu ook met behulp van de AF-ON knop automatisch worden scherpgesteld in Live mode, Quick mode en zelfs met gezichtsherkenning. Dat gaat niet zo snel als via de standaard AF-sensor, maar het werkt prima. Helaas is het automatisch scherpstellen tijdens Live View niet gekoppeld aan het half indrukken van de ontspanner.

Beeldkwaliteit en macro
De DIGIC IV zorgt niet alleen voor een snelle dataverwerking, maar heeft ook de beeldbewerking op een hoger plan gebracht. Ze is in staat om het ruisniveau van de EOS 50D, ondanks het grotere aantal pixels, op hetzelfde hoge niveau te houden als bij de EOS 40D. ISO 1600 is dus volledig bruikbaar voor nabewerking en grootformaat afdrukken. Dankzij de betere ruisalgortimes (vier niveaus) is het met de EOS 50D in JPEG mogelijk ook bij ISO 3200 nog een goede beeldkwaliteit te realiseren.
Door de hoge pixeldichtheid in combinatie met de Live View functionaliteit en het VGA lcd-scherm is deze camera dé must-have voor elke macrofotograaf. Zeker als in de studio ook nog eens een HD-televisie aangesloten kan worden of met Remote Capture gewerkt kan worden.

Conclusie
Als je een paar dagen met de EOS 50D op pad geweest bent, dan wil je nooit meer anders. De overstap naar de 50D doe je niet vanwege het aantal pixels of zijn snelheid. Nee, het grote verschil zit vooral in de 'kleine' details, die je als ervaren gebruiker na enige tijd niet meer wilt missen.

 

Specificaties meer informatie
Resolutie:15,1 Mp Canon
ISO:100-3200, H1, H2 dpReview
LCD:3 inch, 920.000px dcViews
Motordrive:6,3 bps TDP
 Alle specs  

Canon EOS 50D

Canon EOS 50D
Clip

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.