MacBook Pro 15” versus Acer Aspire

Pieter Dhaeze dinsdag 01 juni 2010

Je staat op het punt een nieuwe computer aan te schaffen. Steeds meer fotografen hebben een Mac en de vraag is dus of je van je Windows-pc moet overstappen naar Apple. In het archief vind je een special over dit dilemma. Hier hebben we een Macbook Pro vergeleken met twee laptops van Acer: één met gelijke specificaties en één van gelijke prijs.

MacBook Pro
Een Mac is ook maar een gewone computer met bits en bytes. Grote verschil met een Windows-computer (pc) is echter dat hardware, software en besturingssysteem volledig op elkaar afgestemd zijn. Dat merk je aan het snel opstarten van het MacBook en het openen van programma's. De opstartsnelheid loopt overigens terug als er meer programma's geïnstalleerd zijn, zoals we dat ook bij een pc merken. Het MacBook Pro heeft zelden een vastloper, maar ook hierbij geldt dat bij toename van geïnstal-leerde 'niet-Apple'-software (Photoshop en Lightroom) en zwaar gebruik, een geforceerde herstart soms nodig is. Dit kan vergeleken worden met Alt-Ctrl-Del en Taakbeheer op een pc. Positief punt aan het MacBook is de voorgeïnstalleerde software, waarmee de belangrijkste taken uit te voeren zijn. Voor de meeste programma's zijn voor de pc voldoende alternatieven te vinden, maar Aperture en iMovie zijn uniek voorbehouden aan Apple. Vooral iMovie kent onder Windows zijn gelijke niet en is een toegevoegde waarde voor een fotograaf. Een ander 'unique selling point' (USP) van een MacBook Pro is zijn FW800 aansluiting. Met de juiste kaartlezer kunnen foto's ruim twee keer zo snel worden gedownload.
Minder te spreken zijn we over de aansluitmogelijkheden van randapparatuur. Slechts twee usb-poorten, die zo dicht op elkaar zitten dat je niet gelijktijdig een muis en een usb-stick kunt inpluggen. Geen directe HDMI-uitgang, maar via een optioneel kabeltje in de Display port. Ook missen we een Bluray-brander. Door de geringe capaciteit van de vaste schijf ben je eigenlijk verplicht om met een externe harddisk te werken (wel met FW800!) en ook de kwaliteit van het beeldscherm vraagt om aansluiting van een losse monitor. Het spiegelen is hinderlijk, maar kan opgelost worden door een mat scherm te bestellen. Probleem is echter de slechte kijkhoek.

STUDIE/WERK
Een extra voordeel van een MacBook Pro is dat je een perfecte aansluiting hebt als je een (foto)-grafische opleiding gaat volgen. Die wereld werkt bijna uitsluitend met Mac en je hebt dan als nieuwbakken student geen onnodige 'spraakverwarring' bij bestandsuitwisseling of softwaregebruik.



WINDOWS 7
In een vorig artikel hebben we vermeld dat Windows, ondanks de vele (vaak onterechte) kritiek, toch een heel intelligent besturings-systeem is. Het weet componenten en software van duizenden fabrikanten met elkaar te laten communiceren. Vista had echter last van over-dadige beveiliging en 'vervuiling', maar versie 7, zoals ook op de Acer's geïnstalleerd, doet het op die punten bij zorgvuldig gebruik stukken beter en geen reden meer om te 'vluchten' naar Mac.


Vergelijking Acer notebooks
Om de prestaties en gebruik van het MacBook Pro goed te kunnen plaatsen, hebben we Acer gevraagd een notebook te leveren met ongeveer dezelfde specificaties en een model van gelijke prijsklasse (2000+). We ontvingen respectievelijk de Acer Aspire TimelineX 5820TG (€850) en de Acer Aspire 8943G (€2200). De TimelineX is een zeer draagbare breedbeeld laptop met een Intel i5 processor, 4GB intern, een 512MB videokaart en met de standaard aansluit-mogelijkheden, waaronder HDMI. De Aspire 8943 is een reus van 18,4 inch en ruim 4,5 kg. Ook zijn specs zijn reusachtig: i7 processor, 16 GB intern en een 1 GB Ati videokaart. Het scherm is Full-HD en het geluid is Dolby Surround 5.1. Alle denkbare aansluitingen zijn aanwezig, waar-onder zelfs eSata voor supersnelle dataoverdracht naar een externe harddisk. Helaas is de Firewire 'slechts' FW400, dus net zo snel als USB2.
Ondanks dat de Acer's redelijk solide en modern uitgevoerd zijn, is de degelijkheid en het design van het MacBook Pro onovertroffen. Als we overschakelen van het MacBook Pro naar de Acer's is ook meteen het verschil in het werken met de touchpad duidelijk. Ook hier 'wint' de Mac. Beide pluspunten zijn interessant, maar uiteindelijk gaat het toch om de prestaties. We hebben 100 RAW-bestanden van een EOS 7D van elk 25 MB in een workflow van Lightroom opgenomen van downloaden, importeren, exporteren en een video maken. Dankzij de FW800 laat het MacBook de Acer's ver achter zich bij het downloaden vanaf een kaartlezer. Als de bestanden echter op de harde schijven van de drie notebooks staan, dan worden de verschillen kleiner en meer spec-gerelateerd. De TimelineX is dan met zijn 'tragere' processor in alle gevallen ongeveer 20% langzamer dan de twee Intel i7 modellen. De Acer Aspire 8943 en het MacBook Pro 15” geven elkaar in snelheid niets toe. Dat bewijst dat een Mac ook maar een 'gewone' computer is. Het overschot aan intern geheugen van de Aspire 8943 komt pas tot zijn recht bij uitgebreide multitasking met meerdere openstaande programma's. In de tabel tref je alle resultaten, waaronder ook enkele metingen vanuit Digital Photo Professional (DPP).

iXTRA
Als je al in het bezit bent van een iPod, iPhone of iPad dan sluit deze natuurlijk naadloos aan met je MacBook. Je kunt alles met één druk synchroniseren en probleemloos foto's, video en muziek op al deze media gebruiken.

Conclusie
Aanvankelijk waren we redelijk sceptisch over het gebruik en de prestaties van het MacBook Pro 15”. Maar na enige gewenning en met als uitgangspunt de functionaliteit vooral te baseren op het werken met foto's en video, zijn we toch redelijk enthousiast geworden. De prijs is uiteindelijk het enige struikelblok. Zouden we echter toch ruim 2000 euro voor een notebook willen uitgeven en als fotogaaf moeten kiezen tussen een MacBook Pro 15” of de Acer Aspire 8943GT, dan zou het toch het MacBook worden. De Acer heeft weliswaar meer functionaliteit, gelijke prestaties en is meer een multitask computer (ook games en video-afspelen),  maar de constructie van het MacBook Pro, FW800 en de gebruiksvriendelijke software met iMovie in het bijzonder, laten de keuze toch kantelen naar Apple. Advies is wel om het MacBook Pro dan alleen te gebruiken voor foto’s en video en voor alle andere taken een 'simpele' pc te gebruiken. Dat voorkomt systeemvervuiling, waar zelfs een Mac last van kan krijgen.
Wil je gewoon een goede draagbare computer om je fotowerk op te doen, dan is bijvoorbeeld de Acer TimelineX 5820TG een prima alternatief. Prima prestaties tegen een betaalbare prijs.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.