Apple iPad

Pieter dhaeze donderdag 01 juli 2010

Elk zichzelf respecterend medium moet erover schrijven: de iPad. Van PC Plus tot de Veronica gids. Je kunt geen blad openslaan of website bezoeken of er is wel iets te lezen over Apple's nieuwste boreling. Dus staan we even stil bij deze 'oversized' iPod Touch en kijken we of het apparaat nuttig is voor de EOS-fotograaf.

Ontwerp en uitvoering
Misschien heb je de iPad al zelf in levende lijve gezien en in je handen gehad. Dan heb je gemerkt dat het een typisch Apple-product is en dat het basic ontwerp en de gebruikte mate-rialen afgeleid zijn van de nieuwste MacBook Pro-serie. Deze uitvoering is voor een grote doel-groep erg aansprekend en moeilijk te weerstaan. Met zijn 19 bij 24 cm pakt hij vast als een dun boek (14mm) en heeft hij ook dat gewicht (ca. 0,7 kg). Het glanzende aanraakscherm heeft een diagonaal van ruim 24 cm (9,7 inch) en een resolutie van 1024 x 768 pixels (4:3). Opvallend is dat dit geen breedbeeld is met 16:9, wat tegenwoordig een veelgebruikte beeldverhouding is. De iPad heeft een bewegingssensor en het scherm past zich aan aan een liggende of staande oriëntatie. Deze sensor wordt ook gebruikt voor de besturing van diverse spelletjes. Verder zijn er slechts twee fysieke knoppen: Aan/uit en Home. Met die laatste knop kom je vanuit elk willekeurig venster terug op de beginpagina. De iPad beschikt over Wifi 802.11 a/b/g/n en Bluetooth 2.1 en is dus te gebruiken in een draadloos netwerk en met mobiele telefoons. De 3G-versie ondersteunt mobiel dataverkeer met de snelheid van UMTS/HSDPA en daarmee heb je overal in het dekkingsgebied van de provider toegang tot internet en e-mail. GPS is ingebouwd en samen met het digitale kompas en Google Maps ben je nooit meer de weg kwijt.
Gaan we echter op zoek naar een usb-aansluiting of een geheugenkaartlezer, dan ontbreken deze op de iPad! Apple bewijst hiermee wederom bijzondere opvattingen te hebben over de beschikbaarheid van universele aansluitmogelijkheden. Wel kunnen we een koptelefoon aansluiten en is aan de onderzijde een dock-connector aanwezig. Deze fungeert, net zoals de Mini DisplayPort op een MacBook, als een soort algemene verlooppoort. Met de optionele Camera Connection Kit (CCK) is deze connector namelijk om te toveren tot een SD-kaartlezer (geen CF) of tot een usb-aansluiting, zodat je ook je camera direct kunt aansluiten. Op moment van schrijven is deze CCK echter nog niet in Nederland verkrijgbaar.
Een andere grote afwezige op de iPad is een webcam. Je zou verwachten dat video-gesprekken een belangrijke functionaliteit zou kunnen zijn van een dergelijk apparaat, maar door het weg-laten van een webcam is de eerste generatie iPad daarvoor dus niet geschikt.

RAW
Een iPad kan RAW vertonen, maar waarschijnlijk gebruikt hij daarvoor de JPEG-preview in het RAW-bestand. Het praktisch gebruik van RAW-bestanden is bovendien niet zinvol, omdat de iPad daar te weinig opslagcapaciteit voor heeft. Dat zelfde geldt ook voor Hires-video.

De beleving
Een iPad is snel opgestart en je kunt meteen aan de slag. Hij moet dan wel eerst geconfigureerd zijn via iTunes op je computer (pc of Mac). iTunes speelt ook daarna nog een belangrijke rol in het beheer en configureren van je iPad. Door het ontbreken van usb en kaartlezer ben je verplicht iTunes te gebruiken om er foto's en video op te zetten. Je kunt natuurlijk wel foto's en video downloaden van internet.


Het aanraakscherm werkt fantastisch met een optimale drukgevoeligheid, precisie en reactie-snelheid. Minpuntje is de sterke spiegeling. Het scherm is Multi-touch en je kunt dus met meerdere vingers op foto's inzoomen, in schuiven of ze roteren. Het werkt allemaal heel natuurlijk en interactief. Zo is ook surfen op internet een genot, hoewel sommige knopjes op websites aan de kleine kant kunnen zijn voor mensen met dikke vingers. Opvallend is dat Apple in zijn eigen wijsheid de iPad niet compatibel heeft gemaakt met Flash (Adobe). Het is jammer dat je als gebruiker op dit punt de dupe bent van de slechte relatie tussen de grootmachten Apple en Adobe. Hopelijk komen beide ooit tot zinnen.
Standaard kun je met de iPad mailen, surfen, foto's en video's bekijken, muziek luisteren, spelletjes spelen en als e-reader gebruiken. De functionaliteit is echter oneindig uit te breiden met kleine programmaatjes, die onder de naam Apps (Applications) via onder andere de iTunes Store gratis of tegen een kleine vergoeding te downloaden zijn. Met een Skype apps wordt je iPad een telefoon en er zijn vanzelfsprekend ook Twitter-, Hyves- en Facebook-apps, zodat je je vrienden geen moment hoeft te missen. De accuduur is met 6 tot 10 uur heel behoorlijk. Overdag ermee werken en 's nachts opladen.
Voor de EOS-fotograaf is de iPad een goede portable viewer om je werk als vakfotograaf te laten zien in een gesprek met aspirant klanten en opdrachtgevers. Je kunt dan meteen notities maken en je agenda bijwerken. Met de Camera Connection Kit, kun je hem in het veld ook gebruiken voor beperkte opslag van je foto's. Het aantal apps voor fotografie is al behoorlijk omvangrijk, waaronder het gratis Photoshop.com Mobile, Web Albums en de app Canon Easy-PhotoPrint om draadloos PIXMA-printers mee aan te sturen.

Conclusie
Ben je 'druk' met social media (Twitter, Hyves, Facebook), e-mail, gaming, foto's tonen, video kijken, muziek luisteren en wil je ook af en toe een e-book lezen, dan is de iPad met zijn grote scherm een nuttig speeltje voor op de bank, in de tuin, op vakantie of in de trein. Hij is echter te groot om zomaar in je broekzak te stoppen en ben je dus echt kleinbepakt onderweg, dan is een smartphone veel handiger. Een iPad is ook geen vervanger van een note- of netbook, want daarvoor heeft hij (nog) onvoldoende functionaliteit en rekenkracht.
Voor de digitale fotograaf is de iPad dus geen 'must have'. Een tablet-pc met touch-screen, zoals de Packard Bell Butterfly Touch, biedt dan voor dezelfde prijs veel meer functionaliteit en heeft toch een behoorlijk fun-gehalte.

Voorbeeld van het werken met een iPad

Voorbeeld van het werken met een iPad
clip

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.