Opslag

Pieter Dhaeze zaterdag 01 mei 2010

Sensors krijgen steeds meer pixels, EOS-camera's hebben een motordrive van 3 tot 10 fps en nemen zelfs HD-video op. Het aantal megabytes rijst derhalve de pan uit en er bestaat een steeds grotere behoefte aan opslagcapaciteit voor al dit 'MB-geweld'. Thuis los je dit probleem op met externe harde schijven, maar hoe doe je dat in het veld of als je op vakantie bent? Een kort overzicht van enkele alternatieven.

Algemeen
Als je tijdens een meerdaagse veldsessie of op vakantie veel foto's maakt, dan heb je niet alleen voldoende geheugenkaarten nodig, maar ook al een zekere vorm van back-up. Als je 's avonds de beschikking hebt over een eigen computer, dan kun je je bestanden via een kaartlezer op de harde schijf zetten en zelfs ook nog op een externe harde schijf of usb-stick. Als je op locatie  breedband internet hebt, dan kun je je foto's zelfs op de vrije webspace van je eigen account zetten, gebruik maken van de gratis webspace van bijvoorbeeld GMail of je vanaf een paar euro per maand abonneren op een online back-upservice als Argeweb of KPN Back-up Online. Vooral deze online back-up zal de komende jaren in belang en mogelijkheden toenemen.

SOFTWARE
Netbooks beschikken niet over een dvd-brander/speler. Software rechtstreeks installeren van cd is dus niet mogelijk. Je kunt de inhoud van een installatie-cd echter geheel op een usb-stick zetten en via die weg installeren. Of je kunt software downloaden direct van internet.

Canon Media Storage M80
Als je echter geen computer en/of internet beschikbaar hebt als je op pad bent, wat dan? Canon heeft daarvoor in 2006 zijn Media Storage M30 en M80 geïntroduceerd. Een handzame mobiele harddisk van 30 of 80 GB met kaartlezer en beeldscherm. Hiermee kunnen eenvoudig, snel en zeker JPEG- en RAW-bestanden op locatie worden opgeslagen, zonder tussenkomst van een computer. Als je de bestanden dan ook nog gewoon op het geheugenkaartje laat staan, dan zijn alle foto's meteen goed gebackupt. Het downloaden gebeurt redelijk snel en je kunt met behulp van een miniatuuroverzicht meteen controleren of de foto's ook daadwerkelijk zonder problemen zijn opgeslagen. Bij mobiele harde schijven zonder beeldscherm heb je deze mogelijkheid niet. Tevens zijn de foto's als diavoorstelling weer te geven en kun je direct JPEG/TIFF-foto's afdrukken naar een printer met PictBridge. Je kunt er zelfs mp3 en video mee afspelen, hoewel helaas MOV-bestanden - sinds 2008 Canon's HD-videoformaat voor EOS - niet ondersteund worden.

Netbook
Tot twee jaar geleden had de M80 geen serieuze tegenstand te duchten van draagbare computers, want een 15” laptop van 3 kg in je fototas is toch wat anders dan een 6” Media Storage van 370 gram. Met de opkomst van het netbook is die positie echter veranderd. Deze kleine laptops met een schermdiameter van 10” en een gewicht van 1 kg herbergen alle opties van een volwassen computer. Je moet er niet op gaan Photoshoppen, maar foto's opslaan, bekijken en zelfs selecteren is geen enkel probleem. Heb je er een usb-dongle aanhangen of heeft het netbook een interne 3G, dan kun je desnoods een enkele foto verkleind e-mailen. Hoewel je op een netbook dus geen foto's gaat bewerken, is het bij aanschaf toch handig op enkele zaken te letten. Een grote capaciteit van de harde schijf is voor een fotograaf van belang. Bij 160 GB heb je dan 100 GB aan ruimte voor foto's (4000 stuks à 25 MB). Bewaar voor de zekerheid de foto's ook nog op de geheugenkaartjes of back-up ze via het netbook op usb-sticks. De meeste netbooks hebben een sleuf voor SD-kaartjes. Voor CF-kaartjes zul je een usb-kaartlezer mee moeten nemen. Let ook op de bedrijfsduur van de accu. Als je alleen foto's download en bekijkt in Windows Verkenner, dan gaat de accu redelijk lang mee. Vergeet toch niet de oplader mee te nemen (met wereldstekker) of een reserveaccu. Wil je het - bij voorkeur matte - beeldscherm van het netbook kalibreren, dan heb je (tijdelijk) een resolutie nodig van 1024x768. Vaak hebben ze standaard 'slechts' 1024x600, dus controleer dat voor aankoop. Bij 1024x768 is het zelfs mogelijk om je EOS aan te sluiten op het netbook en Remote Capture te gebruiken in combinatie met Live View. In het veld wordt het zoekerbeeld dan weergegeven op het beeldscherm en kun je extreem nauwkeurig kader en scherpstelpunt bepalen!
Het gebruik van een netbook onderweg vraagt wel enige zorgvuldigheid, want ze zijn redelijk gevoelig voor stoten, stof en vocht. De Canon M80 is op dat punt meer geschikt voor veldwerk.

WINDOWS XP/7
Een netbook heeft geen echt snelle processor en is beter af met een besturingssysteem dat wat minder eisen stelt, zoals Windows XP of 7. Vista trekt een te zware wissel op het systeem om prettig te kunnen werken. Netbooks met Windows 7 Starter zijn vaak 100 euro duurder dan met een XP-versie.

Conclusie
Sinds de introductie van de Canon Media Storage M80 in het najaar van 2006 is het fotografisch landschap voor opslag behoorlijk veranderd. De capaciteit van geheugenkaarten is gestegen tot 64 GB, waarbij 16 GB goed betaalbaar is (< 100 euro). Notebooks zijn gekrompen tot netbooks en met een formaat van een A5-je en een gewicht van 1 kg, bieden ze 160 GB opslag-ruimte met een 10” beeldscherm voor amper 300 euro!
Met een paar extra geheugenkaarten of een netbook in je fototas ben je dus al aardig verzekerd van extra opslagcapaciteit en back-up in het veld. Toch blijft de Canon M80 een zeer nuttig opslag- én backupmedium en combineert als enige kaartlezer, harddisk en beeldscherm in één apparaat, niet veel groter dan een compactcamera en met een gewicht van amper 370 gram.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.