Digitale fotolijstjes

Pieter Dhaeze woensdag 01 juli 2009

In menig huiskamer prijken ze nog aan de muur of vullen ze een overvolle dressoir: fotolijstjes. Meestal van de familie en van de kinderen en kleinkinderen. Behalve dat het stofnesten zijn en een soms te 'knus' karakter geven aan een modern interieur, blinken fotolijstjes vooral uit in gebrek aan actualiteit. Als je wilt zien hoe je er 10 jaar geleden uitzag, kijk dan vooral op zo'n lijstje. Wil je minder rompslomp, meer orde en actuelere foto´s, schakel dan over op een digitale fotolijst. EOSzine vertelt je wat de mogelijkheden zijn en waarop je moet letten bij aankoop.

Mogelijkheden
Een digitaal fotolijstje is eigenlijk niet meer dan een klein lcd-scherm (mat of glanzend, diameter 7 tot 10 inch = 18 tot 25 cm) met een (verwisselbare) rand en een geheugenkaartlezer. Steeds meer modellen zijn uitgerust met een intern geheugen en sommige zelfs met Bluetooth of Wifi, zodat ze draadloos gebruikt kunnen worden. Op deze manier kunnen desgewenst vele honderden foto's vertoond worden. Standaard kunnen ze allemaal een diavoorstelling weergeven. Bij de duurdere modellen kun je de diashow volledig personaliseren en ook muziek en video toevoegen. Sommige lijstjes kunnen als tweede beeldscherm bij een computer gebruikt worden, zodat je daar altijd je MSN of webcam op kunt zien, terwijl de hoofdmonitor vrij  blijft voor werktoepassingen.
Hoe de foto’s worden weergegeven hangt enerzijds af van de kwaliteit van het fotolijstje, maar ook van de kwaliteit van de opnamen, die worden aangeboden. Als je foto's hebt bewerkt of verkleind en de verhouding aangepast en je slaat ze weer op, doe dat dan als JPEG met de meest eenvoudige en minste compressie. In Photoshop Elements is dat Kwaliteit: 11 of 12 en Indelingsopties: Basislijnen (“Standaard”). Wijk je hiervan af, dan is de kans groot dat het lijstje het bestandstype niet herkend. Gebruik ook altijd de kleurruimte sRGB.

LET OP
De breedte-hoogteverhouding van foto's en van fotolijstjes kan 4:3, 3:2 of 16:9 zijn. Helaas stemmen ze niet altijd overeen. Een 4:3 foto kan op een 16:9 op verschillende manieren worden weergegeven: zwarte banden links en rechts, uitgerekt over de hele breedte, boven en onderkant vallen weg. De gewenste weergave kan meestal op de lijst worden ingesteld. Heb je liever zelf controle, pas dan met Canvas- of Doekgrootte de verhouding van je foto's exact aan aan die van de lijst.

Beperkingen
Bij gewone fotolijstjes kun je naar hartenlust staande en liggende foto's gebruiken. Je draait het lijstje gewoon een kwart slag. Bij een digitale versie is dat niet mogelijk. Heb je het lijstje in 'landscape' weggezet, dan worden staande foto's wel juist vertoond, maar zijn ze wel erg klein of wordt er een groot stuk afgesneden. Let bij de keuze van de foto's dus op dat ze zoveel mogelijk dezelfde oriëntatie hebben. Het is in dit kader handig om twee digitale lijstjes te gebruiken, één voor de staande foto's en één voor de liggende.
Een ander 'nadeel' van een digitaal lijstje is dat er altijd een stopcontact in de buurt moet zijn voor de stroomadapter. Er hangt dus altijd een zwarte snoer aan de fotolijst. Zeker als je hem aan de muur wilt hangen is dat niet mooi. Er zijn enkele modellen die een accu hebben. Je hebt dan meer vrijheid in het plaatsen, maar een accu raakt wel leeg en zal toch geregeld opgeladen moeten worden. Voordeel van een accu is wel dat je het lijstje ook als album kunt gebruiken en door kunt geven tijdens een koffievisite of feestje.

LET OP
Een fotolijstje met een spiegelend scherm heeft vaak een meer briljante weergave dan een mat scherm, maar groot nadeel is de reflectie van lampen en vensterramen, die storend aanwezig kan zijn. De plaatsing van het lijstje om deze spiegelingen zoveel mogelijk te voorkomen, wordt dan erg kritisch.

Kooptips
Hoe groter de diameter, des te hoger de prijs. Een lijst van 7 inch kan heel goed voldoen, maar let op dat de resolutie dan groter is dan 480 bij 234 pixels (8”: 800 bij 480/600 en 10”: 1024 bij 600/768), anders is het beeld korrelig. Behalve de scherpte is ook de kijkhoek van het scherm heel belangrijk. De kleuren en de helderheid mogen niet veel veranderen als je schuin naar de foto's kijkt. Zorg dat het lijstje beschikt over de juiste sleuf voor de geheugenkaartjes van je camera. Schaf eventueel een apart kaartje aan die je alleen voor het fotolijstje gebruikt. Bij steeds meer lijstjes kun je de rand verwisselen en zodoende aanpassen aan je interieur. Kijk of je het lijstje zowel staand als liggend kunt gebruiken en of er een mogelijkheid is de lijst aan de muur te hangen. Je kunt natuurlijk altijd zelf een lijst maken, waarin je het lcd-lijstje plaatst. Een afstandsbediening is erg handig, niet alleen voor de bediening, maar ook voor het wijzigen van instellingen. De knopjes op een fotolijstje zijn niet altijd even gebruiksvriendelijk. Heeft een lijstje aanraaktoetsen op de voorzijde, ben dan alert op vette vingers. Bekende merken zijn Philips, Braun, Kodak, Samsung en Sony.

Conclusie
Een digitaal fotolijstje heeft veel voordelen ten opzichte van de analoge variant. Het gebruiksgemak, de mogelijkheden en de kwaliteit zullen de komende jaren ongetwijfeld nog groter worden. Tevens zal de prijs dalen. Nu is een lijstje als de Digiframe 1030 (10 inch, 1024x600) van Braun al een goede aankoop en een aanwinst in de huiskamer. Laat je digitale foto's niet 'onderstoffen' in een digitaal fotolijstje en vervang ze regelmatig door actuele exemplaren.

Met dank aan Foto Konijnenberg

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.