Review | Profoto B10

Pieter Dhaeze dinsdag 23 oktober 2018

Hoewel je tegenwoordig als fotograaf dankzij ruisarme hoge ISO’s, RAW en diverse montage-technieken minder vaak hoeft te flitsen en gebruik kunt maken van het (weinige) bestaande licht, zorgt het toevoegen van extra licht nog steeds voor hogere kwaliteit (scherpte, kleuren) en meer creatieve toepassingen. In de studio en in contrastrijke situaties buiten doet flitslicht én continu licht soms wonderen. En met het goede gereedschap, zoals de Profoto B10, is dat ook nog eens heel eenvoudig te uit te voeren.

ProfotoB10-klein

 

Profoto B10
Een fotograaf gebruikt flitslicht in de studio en buiten in contrastrijke lichtsituaties, waarbij het onderwerp binnen flitsbereik is (1 tot 4 meter). De videograaf heeft voor dat soort gelegenheden continu licht nodig. Een flitser en een lamp zijn in principe heel verschillende apparaten en ook het feit dat je buiten vaak geen 220V voorhanden hebt, stelt ook nog eisen aan de voeding van die flitser of lamp.

De Profoto B10 combineert al die criteria in één apparaat. Het is een compacte flitser met een ingebouwde led-lamp, die bovendien op 220V én accu kan werken. Ze wordt aangestuurd met een draadloze trigger, zodat je zowel in de studio als in het veld 100% vrijheid hebt in de keuze van camerastandpunt én plaats van je lichtbron. Bovendien heeft Profoto meer dan 100 ‘lichtvormers’ in hun assortiment, zoals softboxen en paraplu’s, waarmee de fotograaf het licht - en dus het karakter van het onderwerp - helemaal in eigen hand heeft.

Wil je alle mogelijkheden en specificaties van deze bijzondere ‘flitser’ weten, kijk dan op de site van Profoto (klik hier).

App (iOS)
De Profoto B10 is voorzien van Bluetooth en samen met de Profoto-app (iPhone) kun je de flitser ook vanaf afstand bedienen. Op moment van schrijven is deze app niet beschikbaar voor Android en werkt het alleen met nieuwere iPhone-modellen.

Onze ervaringen
De Profoto B10 is een degelijk uitgevoerde flitser/lamp, die inderdaad een stuk kleiner is dan onze Elinchrome 400FX. De bediening achterop de B10 en via de meegeleverde trigger is heel eenvoudig. De eerste ingebruikname is een kwestie van de B10 aanzetten en de trigger op de camera zetten. Even controleren dat ze op dezelfde groep en kanaal staan (default A1) en je bent klaar om aan de slag te gaan. De E-TTL met onze EOS 5D mark IV werkt vlekkeloos en ook flitsbelichting compenseren of hi-speed sync gebruiken is een kwestie van een enkel knopje indrukken. Echt heel gebruiksvriendelijk.

Maak kennis met de Profoto B10 
Youtube-kennismaking-b10

De Profoto B10 kan in de studio het werk van onze Elinchrome volledig overnemen. Buiten ben je net zo mobiel als met een Speedlite 600EX RT, maar je hebt met de B10 tot wel 5x meer vermogen ter beschikking en dat geeft veel creatieve vrijheid.

binnen-klein

De laadtijden zijn heel kort en bij output 5.0 (bereik 1 tot 10) kunnen we zonder problemen langere tijd twee foto’s per seconde achter elkaar nemen, waarbij de flitsoutput constant is. De accu heeft een goede bedrijfsduur. Een dagje op reportage of een paar uur werken met continue licht is heel goed mogelijk, natuurlijk afhankelijk van de power-output. Het is echter raadzaam om een reserve-accu in je fototas te hebben.

buiten+2-2-klein

De Profoto B10 werkt in veel gevallen volledig stil en pas als het instellicht op 100% wordt gebruikt, hoor je een zacht zoomgeluid van de ventilator. Dit is dus wel een aandachtspuntje bij het opnemen van video.

Tip
De handzame Profoto B10 kun je buiten prima door een assistent vast laten houden en richten. Je kunt buiten natuurlijk ook met een flitsstatief werken, maar vergeet dan niet om de voet van het statief te verzwaren. Met een softbox of paraplu op de B10 is zo’n flitsstatief namelijk behoorlijk gevoelig voor wind.

Conclusie
Werk je als foto- en videograaf regelmatig met én een losse speedlite én een studioflitser én aparte ledverlichting, dan is de Profoto B10 dé ideale keuze om deze drie lichtbronnen in één apparaat te combineren. Je hebt met de B10 overal het licht – letterlijk – in eigen hand, zodat je geen enkele creatieve uitdaging uit de weg hoeft te gaan en elk onderwerp de aandacht kunt geven die het verdient.

Met dank aan Colorwood Photo voor het beschikbaar stellen van de Profoto B10.

Kijk hoe je buiten flexibel kunt werken met de Profoto B10
Youtube-buiten-b10

Reportageflitser

Heb jij en gebruik jij een Canon Speedlite?

Studioflitser

Werk jij wel eens met studioflitsers?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.