EOS RP | Extension grip

Pieter Dhaeze dinsdag 06 augustus 2019

De EOS RP (review) is een compacte en lichte full-frame camera. Het kleine formaat heeft voordelen, maar balans en grip vragen enige aandacht bij zwaardere lenzen en/of grotere handen. Canon heeft daarom de zogeheten Extension grip ontwikkeld, die de ergonomie in die gevallen kan verbeteren. Een korte toelichting.
.

extension-grip-klein Extension-grip-detail-klein

Compact
Spiegelloze systeemcamera’s kúnnen kleiner en lichter zijn dan hun DSLR-equivalenten met hetzelfde sensorformaat. Canon heeft die mogelijke compactering volledig benut bij de ontwikkeling van de EOS RP, zodat deze camera zich anno 2019 de kleinste en lichtste full-frame systeemcamera op de markt mag noemen. Gecombineerd met bijvoorbeeld een RF 35mm f/1.8 IS heb je dan een heel handzaam setje voor bijvoorbeeld reportage- en straatfotografie.

youtube-extension-grip

Extension grip (EG-E1)
Gebruik je echter grotere lenzen op de EOS RP en heb je grotere handen, dan kan de ergonomie van de camera in gedrang komen en ontstaat een verkrampte grip. Om de body van de EOS RP meer gewicht te geven en een grotere grip is de extension grip EG-E1 beschikbaar. Deze grip heeft drie voordelen:
1. de camera ligt met grotere lenzen toch stabiel op tafel
2. het zwaartepunt verschuift naar de body en het systeem ligt zo met meer balans in de hand
3. je pink heeft nu houvast aan de onderzijde van de handgrip
Deze drie aspecten zorgen ervoor dat je de camera meer ontspannen vast hebt en dat je aan het eind van de dag geen klachten hebt in handen of pols.

Geen batterijgrip
Hoewel de extension grip bijna 15mm dik is, is er geen ruimte voor een extra batterij. Dat zou een welkome aanvulling geweest zijn, omdat een spiegelloze camera meer stroom vraagt dan een DSLR. Momenteel is helaas nog geen batterijgrip beschikbaar voor de EOS RP.
   
tafelligging01-klein tafelligging02-klein
   
balans01-klein balans02-klein
   
houvast-pink01-klein houvast-pink02-klein

Samenvatting
Wij zijn verrast hoe het houvast van de EOS RP verbetert met de extension grip EG-E1 en hoe meer de body in balans komt met ‘zwaardere’ lenzen. Dus heb je grotere handen en fotografeer je vaak met langere brandpunten, dan is deze extension grip een praktische en zinvolle investering.

Spiegelloos

Ga jij binnenkort overstappen naar een spiegelloos camerasysteem?

Tevredenheid DSLR Canon

Hoe tevreden ben jij momenteel met jouw EOS-systeem?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.