VIP-dag 2011 | Hét verslag

Pieter Dhaeze woensdag 16 november 2011

Zaterdag 12 november vond de eerste VIP-dag van EOSzine plaats. Twintig aselect gekozen lezers werden deze dag 'verwend' met camera's, lenzen, printers, workshops, lezingen en vooral met veel aandacht en antwoorden. Omdat we niet alle 17.000 lezers van EOSzine konden uitnodigen, willen we hen via deze weg toch nog laten meegenieten.

Ontvangst
Geen limousines en paparazzo of gillende fans, maar gewoon een rustige ontvangst aan een statafel met een presentielijst en badges. Het typeert dit VIP-event van EOSzine met het motto 'doe maar gewoon, dan.....'. Het typeert ook onze VIP's, die allemaal keurig op tijd met een goed humeur en zonder sterallures in het Conference Center van het hoofdkantoor van Canon Nederland arriveerden. Met zo'n groep kon de dag al niet meer mislukken. Koffie en thee waren versgezet en had je je ontbijt gemist, dan kon je dat gemis direct compenseren met een muffin XL. Heerlijk.

Programma
Met de inwendige mens versterkt door al dit lekkers, was het de hoogste tijd om van start te gaan met een ambitieus programma. Na een korte inleiding door Pieter Dhaeze (EOSzine) en Jeroen Barsingerhorn (Canon Nederland) waren Johan van de Watering en Mike van Bemmelen aan de beurt om iets te vertellen over de respectievelijke onderwerpen macro/natuur- en portret/bruidsfotografie. Om hun woorden kracht bij te zetten toonden zij beelden van hun werk, waarbij het kippenvelniveau hoog opliep en je een speld kon horen vallen. Waanzinnig mooi en inspirerend.

Hoewel we hier een hele dag mee hadden kunnen vullen, werd het toch tijd om de handen uit de mouwen te gaan steken. Iedere VIP had zijn eigen camera, lenzen en statief bij en in groepjes van vijf werden gedurende de ochtend en middag de workshops van Johan en Mike gevolgd, steeds afgewisseld met lezingen van Pieter over RAW en Print. De hele dag waren Cees Sloot (Print expert) en Hugo Cohen (EOS expert) druk met het helpen bij het afdrukken van de gemaakte foto's en met de keuze uit de aanwezige L-lenzen en diverse EOS-camera's, die uitgeprobeerd konden worden.
Omdat als dit 'harde' werken hongerig maakt, was er tussen de bedrijven door een prima lunch verzorgd, geheel in de stijl van dit evenement - dus niet met kaviaar en champagne - met verse, goed belegde broodjes en (h)eerlijk drinken.
Om half vier werd het hele gezelschap weer samengevoegd en kon iedereen zijn twee beste, onbewerkte foto's van de dag inleveren, die vervolgens met de hele groep onder toelichting van de fotograaf, werden besproken. Om deze fotovoorstelling enigszins het karakter te geven van een fotowedstrijd te geven, wachtte een 'jury' van experts vervolgens de zware taak om uit deze verzameling van prachtige portret- en macrofoto's de twee beste beelden (macro en portret) te kiezen. Ook de runners up kregen een eervolle vermelding, bekroond met een vergroting van 60 bij 40 cm.

Afsluiting
Exact om vijf uur konden de camera's weer in de tassen en ging iedereen weer moe maar voldaan huiswaarts, maar niet zonder dat de 'goodie bag' ter plekke werd gevuld met het boek EF Lenswork III van Canon, het boek Macro- en Natuurfotografie van Van Duuren Media, een geheugenkaart van 8 of 16 GB van Sandisk en een EOS-polo van EOSzine. Deze sponsors verdienen een 'vetje'!
Ook alle Canon-medewerkers en onze twee pro-fotografen krijgen een 'thumbs up' voor de voortreffelijke begeleiding en hun tomeloze inzet en enthousiasme.

Workshop macro
Johan van de Watering had als prijswinnend macro- en natuurfotograaf de uitdaging om binnen in een vergaderruimte telkens in één uur tijd zijn workshoppers te overtuigen dat zij zelf met eenvoudige middelen prachtige macro-opnamen kunnen maken. En het moet gezegd dat hem dat 110% gelukt is en iedereen verrast was door zijn eigen foto's. Ook fotografen die tot de VIP-dag niet in aanraking waren gekomen met macrofotografie waren in veel gevallen meteen gegrepen door dit creatieve onderwerp. Meer over Johan.

Workshop Portret
Mike van Bemmelen had het bij het betreden van de entree al meteen gezien: de vormen en het licht bij de trap, in de hal, in de gang en in het conference center waren stuk voor stuk prikkelende en inspirerende settings voor pakkende portretten. Met steeds vijf VIP's in zijn kielzog en twee mooie modellen voor zijn lens heeft hij echt alle hoeken van het gebouw gezien en zelfs de parkeerplaats werd niet als decor geschuwd. Ook hier verbaasden de deelnemers zichzelf met hun eigen foto's. Meer over Mike.

Klik hier voor een selectie van de gemaakte foto's van onze VIP's tijdens een workshop van slechts één uur.

Lezingen RAW en Print
Om even tot rust te komen, konden de VIP's ook twee lezingen van Pieter bijwonen over RAW en print. Hoewel in de kort beschikbare tijd een paar punten in detail werden besproken, waren de sessies vooral een goede gelegenheid om eens over de bekende dilemma's en klassieke thema's van gedachten te wisselen: JPEG of RAW? sRGB of Adobe RGB? 300 dpi en grootformaat? Waarom nemen we eigenlijk foto's? Hoewel de meningen verschilden, was het eensluidende oordeel over al deze vragen uiteindelijk toch: doe niet moeilijker dan nodig is en maak je eigen keuzes.

Conclusie
Al met al is de eerste EOSzine VIP-dag een intensieve en inspirerende dag geweest, waarbij zowel de VIP's als de organisatie het prima naar de zin gehad hebben. Gezien de onderstaande quotes van de deelnemers is het dit event zeker voor herhaling vatbaar.

Quotes VIP-dag
"Hartelijk dank voor de geweldige dag: Veelzijdig en inspirerend! Jullie enthousiasme werkte aanstekelijk en ik ga er zeker mee aan de slag!!"
Yvonne

"Hartstikke bedankt voor de fantastische dag en de verzorging was top!! De 'tas' achteraf was veel meer dan wat reclamespulletjes (Lenswork boek Canon , Macroboek Van Duuren Media, CF 16GB Sandisk, Polo EOSzine), wat een verrassing!"
Peter B

"Op zn Bosch gezeet: ik vond ut een KEI LEUKE DAG....."
Peter v G

"De VIP dag heb ik als een erg leuke en leerzame dag ervaren. Het gezamenlijk delen van een passie, er over praten en in de praktijk brengen, werkt zeer inspirerend!"
Bart

"Interessant en leerzaam aan de VIP-dag was dat je kunt zien hoe anderen te werk gaan, zowel de experts als de mede-VIPs. Jammer was dat we ondanks de kleine groepjes, toch wel eens in elkaars vaarwater zaten en dat er bij de portretsessie minder lichtsterke telelenzen (f>200mm) beschikbaar waren."
Dennis

"Ik heb veel gezien, gehoord, gedaan en geleerd! Bijzondere dag, maar soms wel iets te technisch voor een echte huis-tuin-en-keuken fotografe, die echter toch vol nieuwe energie en ideetjes terug is gereden naar Brabant."
Fiona

"Ik voelde mij geen VIP (Photographer), maar een VIP (Person)."
Maikel

"Ik heb ervan genoten, intensief en tegelijkertijd ontspannend, leuke gezellige sfeer en een geweldige gastvrijheid. Fantastisch om te leren van een paar TOP fotografen en een team mensen die weten waar ze het over hebben, helemaal geweldig! Voor mij was het een dag met een gouden randje!"
Willy

"Ik kwam thuis na een heerlijke dag en het eerste wat ik tegen mijn gezin zei was dat ik vandaag weer herontdekt heb waarom ik fotograferen zo leuk vind. Niet dat ik het van te voren niet meer leuk vond, maar ik heb weer even ervaren hoe het is om met andere fotograferen samen te kijken en te werken. Super. "
Annette

"Wat een feest om van professionals les te krijgen die echt begrijpen hoe je iets moet overbrengen en te zien hoe een ander met zijn camera omgaat."
Josje

"Een dag vol kennis, inspiratie, gedrevenheid & enthousiasme van deze geweldige fotografen! Voor mij geen dag meer zonder fotografie!"
Vera

"Een verassende, afwisselende en leerzame dag. Vooral het feit dat je twee praktijk workshops van portret- en macrofotografie met een klein groepje kon volgen, was superleuk. Er was veel ruimte voor persoonlijke aandacht."
Danielle

"Wat heb ik geleerd op de EOSzine VIPdag? Goede apparatuur is heel belangrijk, maar minstens zo belangrijk is gewoon kijken, proberen en opnieuw proberen."
Nico

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.