Canon PowerShot G1 X Preview

Pieter Dhaeze dinsdag 10 januari 2012

De media zijn al ruim een jaar druk met het in het spotlicht zetten van spiegelloze systeemcamera’s. Superlatieven ontbreken hen om keer op keer de compactheid en de beeldkwaliteit van dit nieuwe type camera te benadrukken. Wij hebben daar echter zo onze bedenkingen bij. Canon blijkbaar ook, met als antwoord PowerShot G1X, een compactcamera met een EOS-sensor. Hier alvast het persbericht en de eerste testopnamen.

Persbericht
"Dankzij een grote 14,3 Megapixel Canon CMOS-sensor, DIGIC 5-processor en exceptioneel 4x zoomobjectief, geeft de PowerShot G1 X je de controle en beeldkwaliteit van een SLR-camera in een compacte behuizing.

• Grote 14,3 Megapixel CMOS, DIGIC 5, HS System
• Compact met 4x zoom; Intelligent IS
• 7,5 cm (3,0 inch) variangle LCD-scherm; OVF
• Volledig handmatig, RAW, DPP
• Full HD, HDMI
• High-speed Burst HQ
• Smart Auto
• Groot assortiment accessoires
• HDR-modus en ND-filter
• Optionele onderwaterbehuizing voor 40 m 

Groot 14,3 Megapixel Canon CMOS, DIGIC 5, HS System
De grote CMOS-sensor van 18,7 x 14,0 mm (4:3) heeft dezelfde hoogte als een Canon DSLR APS-C-sensor. Gecombineerd met de DIGIC 5-beeldprocessor levert deze sensor prachtige DSLR-beeldkwaliteit met hoge ISO-waarden tot 12.800 voor ongelofelijk mooie beelden, zelfs bij zeer weinig licht. Met de grote sensor hebben fotografen meer controle over opnamen met veel diepte.

Compact, nauwkeurig 4x zoomobjectief; Intelligent IS
Het compacte 28mm-groothoekobjectief met 4x optische zoom maakt gebruik van nauwkeurige Canon technologie en geavanceerde kennis van objectieven voor heldere beelden met een hoge resolutie. Het Intelligent IS System selecteert uit 7 opties de optimale modus voor de Optical Image Stabilizer om onscherpe foto's door camerabewegingen te verminderen.

7,5 cm (3,0 inch) variangle LCD-scherm; OVF
Het 920k-dots PureColor II VA LCD-scherm zorgt voor een heldere, gedetailleerde weergave van het onderwerp, waardoor je vanuit meerdere hoeken gemakkelijk opnamen kunt maken. Dankzij de metalen behuizing, een chassis van roestvrij staal en de optische zoeker kunnen fotografen met een gerust hart opnamen maken waarin hun eigen stijl tot uiting komt.

Uitstekende controle dankzij volledig handmatige bediening en RAW
Bepaal zelf met de knop voor speciale belichtingscompensatie of de knoppen aan de voor- en achterkant, het aanpassen van opname-instellingen zoals diafragma, sluitertijd en witbalans. Dankzij een groot aantal handmatige modi, 14-bits RAW-bestanden en de nabewerkingsoptie heb je volledige controle over het eindproduct.

Full HD, HDMI
Gebruik de speciale filmknop om superieure Full HD-films (1080p) op te nemen met 24 fps, optische zoom en stereogeluid. Geniet van de hoge afspeelkwaliteit op een HDTV via de HDMI-poort.

High-speed Burst HQ
Leg snelle bewegingen vast met 4,5 fps in een reeks van 6 frames met volledige resolutie, dankzij de modus High-speed Burst HQ.

Smart Auto, Multi-area witbalans
Smart Auto selecteert automatisch camera-instellingen uit 32 scènes voor een optimaal resultaat. Multi-area witbalans compenseert de aanwezigheid van meerdere lichtbronnen in een scène, voor natuurlijk ogende foto's.

Groot assortiment accessoires
Compatibel met een serie accessoires voor EOS System, inclusief Canon Speedlites en 58mm-filters bij gebruik van de objectieffilteradapter.

HDR-modus en ND-filter
De High Dynamic Range-modus maakt opnamen van de scène bij verschillende belichtingen en combineert deze op de camera voor nog meer detail op foto's met schaduwrijke en overbelichte gebieden. Met het ingebouwde 3-stops ND-filter kun je langere sluitertijden en grotere diafragma's instellen voor scènes met veel licht."

Hieronder de eerste opnamen van onze testcase bij ISO 1600 en ISO 3200 en een vergelijking met de EOS 60D met EF-S 18-200mm. Alles opgenomen in JPEG, onbewerkt. In EOSzine 1201 (26/1) volgen meer testfoto's, alsmede een vergelijking in RAW.

PS G1 X, ISO 1600 (100%)  PS G1 X, ISO 3200 (100%)  EOS 60D, ISO 1600 (100%)

 

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.