RAW versus C-RAW

Pieter Dhaeze maandag 08 juni 2020

Sinds de komst van CR3-bestanden op camera’s van Canon (EOS M50), is het mogelijk om te kiezen voor het bestandsformaat C-RAW in plaats van het bekende RAW. De C staat voor compressed en de bestandsgrootte van het nieuwe bestandstype is ongeveer 40% kleiner dan van een niet-gecomprimeerde RAW. Dus bijvoorbeeld 15MB in plaats van de normale 25MB.

RAW-vs-CRAW-youtube

Kwaliteitsverlies?
Minder grote bestanden betekent meer bestanden opslaan op een geheugenkaart, harde schijf of in de cloud én – misschien nog wel belangrijker – een 40% snellere dataoverdracht. De vraag is echter of de compressie invloed heeft op de beeldkwaliteit van C-RAW. Bij TIFF en PNG is compressie verliesloos. Bij JPEG verlies je wel kwaliteit.

De compressie van C-RAW is als JPEG niet verliesloos, maar dat is alleen zichtbaar als onderdelen van de foto extreem worden bewerkt. In normale omstandigheden bij het gemiddelde contrast en kleuren van praktische onderwerpen, dan zul je na bewerking in Lightroom geen verschil kunnen zien tussen de kwaliteit van C-RAW versus RAW. Pas als je donkere onderdelen 5 stops of meer gaat verhelderen of ‘overbelichte’ wolken extreem hersteld worden de compressie artefacten zichtbaar op 100% in Photoshop.

Hieronder kun je het resultaat van een bewerkt landschap zien en van een klinische studio-situatie. Wil je zelf aan de slag met de RAW’s, dan kun je ze hier downloaden.

Landschap-CRAW-klein Landschap-RAW-klein
 C-RAW  RAW
Studio-CRAW-klein Studio-RAW-klein
 C-RAW  RAW

Samenvatting
Wil je minder grote bestanden en sneller datatransport (sport/actie, cloudopslag) en toch de voordelen van RAW, dan is C-RAW voor het merendeel van de standaardonderwerpen een prima bestandstype. Het is zeker het proberen waard. Ga je altijd voor de hoogste kwaliteit, dan is RAW de betere keuze.

JPEG of RAW?

Fotografeer je in JPEG of in RAW?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.