Fotokleding Stealth Gear

Pieter Dhaeze donderdag 27 september 2012

De herfst is begonnen en de komende maanden is het voor de natuur- en landschapsfotograaf wederom ‘smullen’ van prachtige kleurschakeringen en onheilspellende najaarsluchten. Het weer geeft je dan veel fotogenieke momenten, maar kan ook een grote spelbreker zijn. Want het is geen pretje om met een snijdend koude Oosten wind bij een paar graden boven nul met de camera op stap te zijn, hoe hartverwarmend het onderwerp ook is. Goede voorbereiding én goede kleding zijn dus essentieel om onder barre omstandigheden met onderscheidende foto’s thuis te komen. En dat willen we toch allemaal?!

Fotokleding
Het is een accessoire dat niet iedere fotograaf bovenaan zijn wensenlijstje heeft staan, maar als je letterlijk veel het veld ingaat met je camera, dan is goede kleding van groot belang bij het welslagen van een sessie. En als je even op zoek gaat in het assortiment van de diverse fotowinkels, dan zul je zien dat er een behoorlijk groot aanbod is van kleding speciaal ontworpen en ontwikkeld voor de veeleisende en praktische fotograaf. Stealth Gear is daarvan een bekend merk en ondanks de Engelse naam is het afkomstig uit Nederland.
Wij hebben dankzij Foto Konijnenberg een compleet pak (broek, anorak, vest en handschoenen) in bruikleen gekregen voor inzicht in ontwerp, materialen en functionaliteit en voor een beperkte praktische test.

Bespiegeling
Het door ons geteste driedelige pak (Stealth Gear Extreme II Kiel en Broek en Fleece II Vest) kost bijna 400 euro. Dat lijkt een hoop geld, maar is voor de betreffende doelgroep toch een heel nuttige investering:
• dankzij de hoge kwaliteit van materiaal en afwerking heb je er vele jaren plezier van
• lenzen en andere accessoires zijn vaak duurder
• en ‘last-but-not-least’ door het gemak en de functionaliteit van het fotopak kun je nu in slechtere weersomstandigheden foto’s maken, die je anders niet gemaakt zou hebben en die daardoor onderscheidend zijn. En dat is tegenwoordig in het overvloedige aanbod van ‘mainstream’-beeld, heel wat waard.

Ervaringen
Als je niet bekend bent met speciale kleding voor fotografen, dan is de eerste indruk van het pak van Stealth Gear overweldigend en je ziet meteen dat er geen half werk van gemaakt is. Materialen en uitvoering zijn zodanig dat ze tegen een stootje kunnen en bovendien rekening houden met het gebruik: fotografie in het veld met zand, regen, modder, dauw, wind, rotsen. Met dit pak hoef je je dan ook geen zorgen te maken om vocht of vuil. Ondanks dat broek en jas uit veel lagen bestaan, zijn ze niet opvallend zwaar en blijft het - ook met behulp van afsluitbare ventilatiegaten - prima ademen, zodat je bij intensieve beweging niet meteen gaat zweten. Het pak draagt heel comfortabel en er is goed naar de fotograaf geluisterd met kussenvullingen op de juiste plaatsen, zodat langdurig knielen nooit pijn hoeft te doen. Ook de afwerking getuigt van kwaliteit met soepel lopende ritsen, robuuste drukkers en dubbele naden.
Met de wetenschap dat je als fotograaf behoorlijk wat accessoires mee te sjouwen hebt - van geheugenkaartje tot extra lenzen en van sleutels tot mobiele telefoon - is het pak een waar festijn van zakken en vakjes. Op zich is dit erg handig, maar het gevaar bestaat dat je jezelf teveel aflaadt met een overdaad aan hulpmiddelen, waardoor de bewegingsvrijheid in de knel komt en het geheel natuurlijk ook erg zwaar wordt. Bovendien moet je een goed geheugen hebben om te onthouden waar je precies alles hebt opgeborgen.
De eerste indruk is dus erg positief en ook tijdens een korte praktijktest (zie clip) zijn we zeer tevreden over dit pak van Stealth Gear. Bij 6 graden met windkracht 5 op een havenhoofd in de haven van Yerseke kunnen we in het pak heel comfortabel een zonsopkomst gadeslaan én fotograferen. Behalve dat de capuchon van de jas en de halsriem van de camera verstrengeld raakten, hadden we geen problemen in het gebruik. Wel hadden we bij dit supercomplete pak ook wel reflectiestrips (met klittenband) verwacht, zodat je in het donker door voorbijkomend verkeer beter gezien zou worden.

Naar clip op YouTube

Samenvatting
Het is bijna ondoenlijk om in dit artikel alle zakjes, vakjes, klepjes, ritsjes en snufjes van dit pak te beschrijven en we verwijzen je voor een praktische indruk daarvan naar onze clip op YouTube. Wij zijn in ieder geval erg enthousiast. Heb je het idee dat jij ook toe bent aan echte fotokleding, ga dan naar de winkel. Je kunt het materiaal, ontwerp en uitvoering  dan zelf ervaren en ook de juiste maat laten aanmeten. Neem desnoods een dikke trui en sokken mee, zodat het geheel een complete afspiegeling is van de situatie in het veld. Denk behalve aan kleding ook aan goed schoeisel en mogelijk ook thermo-onderkleding als je zelfs in de winter voldoende comfort wilt hebben.

Productinformatie Stealth Gear:
- Jack
- Smock (kiel, anorak)
- Broek
- Vest
- Handschoenen

Met dank aan Foto Konijnenberg

 

 

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.