Tekentablet

woensdag 17 oktober 2012

Als fotograaf kun je behoorlijk wat uurtjes achter een computer doorbrengen. Niet alleen met foto’s beoordelen, selecteren bewerken en publiceren, maar ook met rondkijken op internet op zoek naar inspiratie en informatie. Je bent er bijna meer tijd mee bezig dan met het maken van de foto’s zelf. Een goede werkomgeving is dan van groot belang om geen blijvende fysieke klacht op te lopen. Een onderdeel daarvan is de keuze van het ‘invoerapparaat’, wat voor veel mensen synoniem is met ‘de muis’. Wij hebben echter de huidige stand van zaken bekeken van de ‘teken’-tablets als alternatief  voor dit kleine ‘RSI-monstertje’.

Tekentablet
Voor het tijdperk van de ‘iPads’ was een tekentablet gewoon een tablet. Vandaag de dag moeten we echter het voorvoegsel ‘teken’ bezigen om verwarring te voorkomen. En als we het over tekentabletten hebben, dan is dat een rechthoekig apparaat met een drukgevoelig gedeelte en denken we in één adem aan het merk Wacom. Voor de gebruikerservaring van deze test hebben we dan ook de Wacom Bamboo Fun Pen & Touch naar de studio laten komen en zijn grote broer de Wacom Intuos 5 Touch Medium. Hoewel beide tekentabletten via een usb-kabel met een computer aan te sluiten zijn, hebben we toch de voorkeur voor draadloos en derhalve ook de Wacom Wireless Accessory Kit besteld.

Gebruik
Het (draadloos) aansluiten en installeren van de tekentabletten levert geen enkel probleem op en de meegeleverde styluspen kan meteen de functie van de muis overnemen. Met de standaardinstellingen van zowel de Bamboo als de Intuos 5 kunnen de meeste taken soepel worden uitgevoerd. Het is echter mogelijk om de bediening van het tekentablet en de pen te verfijnen naar je persoonlijke wensen, zodat het actieve oppervlak, de versnelling van de pen of de drukgevoeligheid past bij jouw manier van werken. De aanraakgevoeligheid is niet alleen van toepassing op de styluspen, zoals de vroeger het geval was, maar ook op je vingers. De tekentabletten krijgen daarmee de bedieningsfunctionaliteit van een multi-gesture touchpad. Zoomen door te knijpen met twee vingers, vegen of draaien en zelfs rechtsklikken of snel naar je Bureaublad (vier vingers) behoren tot de mogelijkheden. De touchfunctie met de vingers komt erg van pas bij het beoordelen en selecteren van foto’s, wat je zo ontspannen kunt doen zonder ‘krampachtig’ te hoeven schuiven en klikken met een muis. Omdat we de multi-touch ook gewend zijn van het navigeren op onze telefoons en tablets, is de vingergevoeligheid van beide tekentabletten een zeer welkome en natuurlijke toevoeging. Het dient overigens te worden gezegd dat de multi-touch op het ‘papierstroeve’ oppervlak van de tekentabletten net even iets minder soepeltjes werkt dan op het gladde glasoppervlak van een tablet of smartphone. Ook zijn verschillende knopjes en menu-opties in de interface van bijvoorbeeld Lightroom en Photoshop zo klein dat je die beter met een pen kunt aansturen dan met je vingers. We zijn op dat punt benieuwd wat Windows 8 ons gaat brengen met het oog op het gemak van aanraakbediening door de vingers.

De Wacom Bamboo Fun Pen & Touch (actief oppervlak: 15x10 cm) is vooral geschikt voor bediening van programma’s en voor illustratiedoeleinden. Wil je letterlijk meer artistieke ruimte om te schilderen (actief oppervlak: 22x14 cm), dan is een Intuos 5 Touch Medium aan te bevelen. Beide tekentabletten zijn zeer degelijk uitgevoerd en hebben behalve veel softwarematige instelmogelijkheden ook enkele fysieke bedieningsknoppen om zo bijvoorbeeld de aanraakgevoeligheid voor de vingers eenvoudig aan of uit te zetten.

Handschriftherkenning
Met de installatie van de drivers van deze Wacom tekentabletten wordt meteen handschriftherkenning geïnstalleerd, zodat indien gewenst je eigen handschrift omgezet wordt in bewerkbare tekst en je in het ideale geval zelfs het toetsenbord aan de kant kunt schuiven. Dit zal enige gewenning vragen, maar de software wordt steeds slimmer en ziet soms al woorden voordat jij ze helemaal uitgeschreven hebt.

 

Braun Tavla Reflecta 12"
We hebben ook een 12-inch (actief oppervlak 30x20cm) tekentablet Reflecta van Braun Tavla ontvangen ter vergelijking met de Wacom-tabletten. Het is even schrikken als we het tekentablet uitpakken, gezien het hoge ‘plastic’-gehalte van dit grote witte tekentablet en het contrast daarin met de ‘design look’ en materiaal-gebruik van de Wacoms. Maar nadat we de software hebben geïnstalleerd en het tekentablet via een usb-kabel (niet draadloos) hebben aangesloten, blijkt al snel dat dit toch een prima presteerder is. De teken-stroefheid en de drukgevoeligheid zijn heel aangenaam en natuurlijk en wijken daarmee nauwelijks af van die van Wacom.

Het actieve oppervlak kan eenvoudig verkleind worden en - heel handig - aan de bovenzijde zijn 22 ‘functietoetsen’ in een strip beschikbaar, die volledig te personaliseren zijn. Zo heb je Ctrl-C, Ctrl-V, Ctrl-O en Ctrl-S binnen penbereik, maar ook bijvoorbeeld Ctrl-Shift-E, R, G en D die te gebruiken zijn binnen Lightroom. Dus ondanks de minder goede eerste indruk, toch een prima tekentablet tegen een aantrekkelijke prijs. De Braun Tavla ondersteunt helaas geen vingerbesturing, maar wel handschriftherkenning.

Conclusie
Als de muis van je hand jarenlang onafscheidelijk verbonden geweest is met de muis van je computer, dan is het even wennen om met een tekentablet aan de slag te gaan in de besturing en bediening van programma’s, zoals Lightroom en Photoshop. Met de Wacom Bamboo Fun of Wacom Intuos 5 duurt die gewenning echter niet lang en voelt het al snel vertrouwd aan. Bovendien werkt het penseel van een stylus bij het maken van nauwkeurige selecties veel nauwkeuriger dan een muis, die je op dat punt kunt vergelijken met een witkwast. Je muis kan dus met pensioen, maar voor het werken in Lightroom en Photoshop moet je wel je toetsenbord in de buurt houden om veelgebruikte sneltoetsen te kunnen toepassen.

Met dank aan Foto Konijnenberg.

Trailer Bamboo: http://youtu.be/ILxEDuOURb0

Trailer Intuos: http://youtu.be/Yyx5y_ZzeRc

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.