Nero Trigger

Pieter Dhaeze maandag 22 april 2013

Soms komt er een foto-accessoire voorbij, waaraan je niet meteen denkt als je een lijstje met handige hulpmiddelen opstelt. In dit geval is dat een trigger (ontspanner) van het merk Nero. Nu zijn er steeds meer van deze ‘ontspangereedschappen’ verkrijgbaar, maar deze van Nero is een erg gevoelig type en reageert op licht, geluid en infrarood en kan zelfs zijn diensten bewijzen bij timelapse- en hdr-opnamen. Tijd voor een korte bespreking.

Ontspannen
Als je een foto neemt, dan druk je in veel gevallen simpelweg de ontspanner in. Er zijn echter situaties dat deze handeling enige hulp kan gebruiken. Als je bijvoorbeeld zelf niet aanwezig wilt of kunt zijn (animal spotting), als de timing (bliksem) of het tijdsinterval (time lapse, stop motion) heel nauwkeurig moet zijn of als de camera niet mag bewegen (hdr). De zelfontspanner of een draadontspanner kunnen dan al vaak in een behoefte voorzien, maar wordt het echt complex, dan moet je naar echt specialistische accessoires grijpen. En dat is de Nero Trigger.

Nero Trigger
Het ontspanner-accessoire van Nero blinkt uit in eenvoud, maar ook in functionaliteit. Het is een zwart kastje - formaat kleinere, dikkere mobiele telefoon - met een klein lcd-scherm dat eventueel op de flitsschoen van de camera geplaatst kan worden. Met een kabeltje wordt ze aangesloten op de ingang van de afstandsbediening van de camera. Interessant is ook dat je hem kunt aansluiten op een flitser met een pc-sync aansluiting, zoals de Speedlite 580EX II.
Het aansluiten is eenvoudig en de bediening gebeurt met een vierwegnavigator en een menu- en start-knop bovenop de trigger. Hiermee kan snel gekozen worden waarop de trigger moet reageren of in welke modus je hem wilt gebruiken:
• Lichtflits (bliksem)
• Geluid
• Laser
• Time lapse
• HDR
Bliksem en geluid als signalen voor het nemen van een foto spreken voor zich. Zo reageert hij momentaan op een bliksemflits (handmatige belichting en scherpstelling) en kun je bijvoorbeeld de knal van een luchtbuks als trigger (met vertraging) gebruiker als je een hi-speed foto wilt maken op het moment dat een kogeltje door een ei of waterballon gaat. Of maak van een handklap een draadloze afstandsbediening.
Met de modus Laser reageert de trigger als een infraroodstraal wordt onderbroken. Ideaal om schichtige of gevaarlijke dieren op het juiste moment en op de juiste plaats op de foto te krijgen. Als je de trigger aansluit op een flitser, dan kun je in deze Laser-modus redelijk voorspelbaar foto’s van vallende voorwerpen in een vloeistof gemaakt worden.
Time lapse maakt het mogelijk om gedurende een langere tijd met een vast interval eenvoudig een serie foto’s te nemen van een veranderend landschap of dynamisch onderwerp. Het energieverbruik van de trigger is laag (2x AA) en zo is de voeding van de camera bij time lapse de tijdsbepalende factor voor de duur van de opname.
De modus HDR is enigszins misleidend, omdat de Nero Trigger wel een belichtingstrapje kan maken, maar natuurlijk niet de uiteindelijke montage. Dat trapje wordt gemaakt in de Bulb-stand, waarbij de trigger bij een vast diafragma de sluitertijd bepaalt.
De Nero Trigger kent ook nog een DIY-modus (Do It Yourself). Er is een speciale ingang waarmee externe apparaten of sondes aangesloten kunnen worden, zodat deze kunnen dienen als ontspansignaal.

Samenvatting
De Nero Trigger is een veelzijdig accessoire om het moment van de opname van een foto heel nauwkeurig te kunnen sturen op basis van licht, geluid en tijd. Het toepassingsgebied is redelijk specifiek, maar heb je de mogelijkheden eenmaal ervaren, dan dienen zich steeds vaker - creatieve - situaties aan, waarbij de Nero Trigger kan zorgen voor die ene onderscheidende foto. En daar zijn we elke dag naar op zoek, toch?

Met medewerking van Foto Konijnenberg.

Meer info www.nerotrigger.com

Welke browser?

In welke browser bekijk jij deze website?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.