CamRanger | wifi op elke EOS

Pieter Dhaeze donderdag 02 mei 2013

De EOS 6D is de eerste EOS met ingebouwde wifi. Samen met apps voor iOS en Android kun je deze camera dan overal (in de studio en in het veld) van afstand instellen en bedienen met behulp van het Live view-beeld. Creatieve standpunten, nauwkeurig scherpstellen, focus stacking, time lapse en belichtingstrapjes zijn de extra’s die je er als toegift bij krijgt.
Canon heeft voor sommige modellen Wireless File Transmitters (WFT), maar met de CamRanger maak je van elke EOS (vanaf EOS 450D) een wifi-hotspot die je vervolgens kunt verbinden met je tablet of smartphone.
.

CamRanger
Het idee van de CamRanger is simpel. Maak een apparaatje ter grootte van een kleine mobiele telefoon, koppel het aan je EOS en zorg dat ze een wifi-signaal uitzendt. Verbind vervolgens je iPad of iPhone draadloos met deze wifi-hotspot en de CamRanger-app zorgt er voor dat je via Live view het zoekerbeeld van de camera op je iPad of iPhone ziet. Hierop kies je de instellingen van de camera en tik je op het aanraakscherm om scherp te stellen. Tevreden, tik dan op de vituele ontspanner en de foto wordt van afstand gemaakt.
Als extra functionaliteit worden toegevoegd: video, zoom tot 100% beeld (bij opname en terugkijken), handmatig scherpstellen, auto focus stack, auto belichtingstrapje, time lapse en foto’s naast elkaar vergelijken en waarderen. En dat is wat de CamRanger allemaal voor je kan betekenen.
In het veld kun je je camera tot ca. 50m afstand bedienen, dus op een heel laag/hoog standpunt (op een lange paal voor aerial opnamen), achter een boom/muur of in een kooi. Je ziet hierbij altijd wat er voor je lens verschijnt of hoe het kader is. Omdat je in Live view werkt en op afstand bedient, zal de camera absoluut niet bewegen als voor een focus stack, belichtingstrapje of time lapse een serie opnamen wordt gemaakt.

Vergrootknop
Een belangrijke functionaliteit bij Live view is de mogelijkheid om met de knop Vergroten het beeld 5x of 10x te vergroten, voor extreem nauwkeurige scherpstelling. Deze knop werkt niet als Live view via de CamRanger op een iPad wordt weergegeven. In eerste instantie lijkt dit een gemis, maar met 2x tikken op de tablet zoom je ook in tot pixelniveau. Bovendien hoef je nu de camera na het kaderen helemaal niet meer aan te raken en zal het kader en het scherpstelpunt absoluut niet meer veranderen, wat belangrijk is bij serieopnamen voor Time lapse, HDR en Focus stacking.

Praktijk
Het aansluiten van de CamRanger is redelijk eenvoudig, maar dan moet je wel netjes de Snelstart-handleiding (NL) lezen. Alle kabeltjes worden meegeleverd, dus samen met de volle accu kun je meteen aan de slag.
Nadat onze iPad aan het wifi van de CamRanger is gekoppeld en de CamRanger-app uit de App Store is geïnstalleerd en opgestart, spreekt de verdere bediening voor zich. Al snel maken we onze eerste foto’s vanuit onze luie stoel. Gaaf.
De hele interface reageert snel en ook het tonen van de foto’s verloopt binnen 1 à 2 seconde. Er is enige vertraging te zien tussen wijziging van het kader en vertoning in Live view op het tablet, maar dat is geenszins storend.
Behalve dat je via de CamRanger foto's kunt maken, kun je er ook foto's mee terugkijken die op je camera staan. Je kunt tot 100% inzoomen en door de afbeelding schuiven. Dit gaat sneller met JPEG's (kleinere bestanden) dan RAW's.

Samenvatting
Geen EOS 6D, maar wel willen beschikken over wifi? Dan is de CamRanger het antwoord. Ze brengt Live view naar je iPad of iPhone (Android: juni 2013) en is dan dé perfecte afstandsbediening voor elke EOS. Ook video opnemen, focus stacks, belichtingstrapjes en time lapse-series zijn met de CamRanger-app geen enkel probleem meer.
Wil je zien hoe de CamRanger werkt, bekijk dan onze clip op YouTube.

Meer info: www.camranger.com

Met dank aan Foto Konijnenberg.

Filmen met EOS

Neem jij wel eens video op met je EOS-camera?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.