Canon EOS 700D

Pieter Dhaeze dinsdag 21 mei 2013

Toen we een jaar geleden de EOS 650D in handen kregen, waren we op slag verliefd: een compacte, full-option EOS-camera met een kantel- en draaischerm én (uitmuntende) multi-touchfunctionaliteit. Instellingen doen, Live view, video opnemen en terugkijken van foto’s zijn een feest met deze camera.

Dit topmodel voor de meer-eisende vrijetijdsfotograaf heeft echter te weinig in ‘the spotlight’ kunnen staan door de overkill aan media-aandacht voor de spiegelloze nieuwkomers. Dit is waarschijnlijk de reden dat Canon nog geen jaar later de EOS 700D op de markt brengt, die in ontwerp en techniek overigens niet afwijkt van de EOS 650D. Zo krijgt deze bijzondere camera alsnog de aandacht die hij verdient.

EOS 700D versus EOS 650D
Als er een nieuw EOS-model verschijnt, dan kijken we natuurlijk meteen naar de verschillen met zijn voorganger. Dat is ook het geval bij de introductie van de EOS 700D. En vergelijken we deze camera met de EOS 650D, dan kunnen we kort zijn: de body en de knoppen lay-out zijn exact hetzelfde en ook het binnenwerk verschilt niet met een APS-C sensor met 18 Mp en een Digic5-processor.
Waar zit dan wel het onderscheid?
1. De programmakeuzeknop kun je nu zowel linksom als rechtsom doordraaien.
2. Je kunt creatieve filters nu ook al direct bij opname via Live view toepassen.
3. Andere rubberen coating.
En dat is alles.

ISO 100 ISO 800 ISO 3200
ISO 6400  ISO 3200 Lightroom 4 met NR  ISO 3200 DPP met NR

Voor de mogelijkheden, prestaties en beeldkwaliteit van de EOS 700D kunnen we dan ook zonder schroom verwijzen naar onze review van de EOS 650D. Alle conclusies die we daar trekken, gaan ook op voor de EOS 700D.

Snelle contrast-AF
Bij de review van de EOS 650D hadden we weinig te wensen over en dat geldt dus ook voor de EOS 700D. Nu we echter de snelle autofocus van de EOS 100D met een STM-lens tijdens Live view en video hebben ervaren, hadden we deze functie toch ook graag op de EOS 700D gezien. Canon had daartoe gewoon de sensor van de EOS 100D in de EOS 700D moeten bouwen. Helaas.

Samenvatting
Zoals gezegd is de EOS 700D vooral bedoeld om de ‘oude’ EOS 650D  nogmaals onder de aandacht te brengen van de doelgroep. Bij deze vrijetijdsfotografen zullen de voor- en nadelen van spiegelloze camera’s nu duidelijker zijn dan een jaar geleden en zal de keuze voor een spiegelreflex en het uitgekristalliseerde EOS-systeem toch weer het beste alternatief zijn.
Overigens is de EOS 650D uit de EOS-line up verdwenen, maar blijft de EOS 600D wel verkrijgbaar.

Specs EOS 700D: klik hier.
Review The Digital Picture: klik hier.

Filmen met EOS

Neem jij wel eens video op met je EOS-camera?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.