Fotografeer je met een EOS-camera met een volbeeldsensor (DSLR/MILC), dan ontbreekt de interne flitser. Als je nooit flitst of juist altijd een losse externe Speedlite gebruikt, dan is dat geen gemis, maar toch kan bijvoorbeeld bij tegenlicht of sterke zon een spontaan invulflitsje je fotografie sterk verbeteren. Heb je dan geen Speedlite in je fototas, dan is het overbruggen van hoog contrast bij een portretfoto niet zo eenvoudig. Wil je dus toch altijd een flitser bij de hand die nauwelijks ruimte inneemt, kijk dan eens naar de Speedlite EL-100: compact, voordelig en opvallend veel mogelijkheden.
Speedlite EL-100
De Speedlite EL-100 is de opvolger van de populaire Speedlite 270EX mark II. Qua richtgetal zijn ze bijna gelijk (EL-100: RG26 en 270EX: RG27), maar de EL-100 heeft toch enkele extra functies en mogelijkheden. Het is eigenlijk een soort kleine Speedlite 430EX III, maar dan zonder radiotransmissie. Je kunt het flitskopje kantelen en 360 graden draaien, dus alle vrijheid om indirect te flitsen via plafond of reflectiescherm. De flitskop staat standaard op een bundelbreedte passend bij de beeldhoek van een brandpunt van 24mm. Je kunt het kopje uittrekken in een soort tele-stand voor een krappere bundel overeenkomend met 50mm.
De voeding bestaat uit twee AA-batterijen, die een behoorlijk aantal opnamen meegaan. De recycletijd is relatief kort (ca. 3s) en pas merkbaar bij snel achter elkaar genomen foto’s bij volle output.
De bediening is eenvoudig en gebeurt grotendeels vanaf de camera. De communicatie is E-TTL, waarbij met flitsbelichtingscompensatie je de flitskracht redelijk goed in de hand hebt. Je kunt ook overschakelen op een M-flitstand van 1/1 tot 1/128. Tevens kun je de flitser als stroboscoop gebruiken en instellingen kiezen voor flitsen bij continue opnamen. De Speedlite EL-100 ondersteunt 1e en 2e gordijn en tevens high speed-sync. Dus je kunt buiten prima met grote diafragma’s (korte sluitertijden) werken. Het bereik van de flitser is daarbij beperkt, maar op 2 tot 3 meter kun je onderwerpen buiten goed invullen.
Simpel voorbeeld invulflits. Eerst zonder flits zonder belichtingscorrectie. Vervolgens zonder flits belicht op het model (+ 2Ev). Daarna 2 stops onderbelicht, maar met directe flits, E-TTL. Dan Flitskopje gericht op plafond. Vervolgens flitskopje horizontaal naar 'witte' muur rechts. Tot slot flitskop schuin rechts naar boven, waarbij reflectie van muur én plafond. |
De Speedlite EL-100 is ook draadloos in te zetten, zowel als zender als ontvanger. Op de flitser kun je desgewenst een kanaal en groep kiezen, zodat je ook flitsscenario’s met meerdere Speedlites kunt aansturen.
Kartonnen reflectortje Gezien het compacte formaat van de Speedlite EL-100 is het geen verrassing dat in de kleine flitskop geen wit reflectieplaatje ingeschoven is en dat er geen flitskapje wordt meegeleverd. Wil je bij indirect flitsen toch een gedeelte van het flitslicht direct op onderwerp laten vallen, maak dan een stukje wit karton op maat (6 bij 12 cm), die je met een elastiekje aan de flitskop bevestigd. Kleine aanpassing, groot verschil. |
Samenvatting
We hebben laatst de Speedlite EL-1 gesproken (klik hier), zijnde het topmodel van de huidige Speedlite-serie van Canon. Aan het andere eind van het spectrum staat de Speedlite EL-100, maar hoewel kracht, functionaliteit en snelheid allemaal een tandje minder zijn dan zijn grote broer, kan dit flitsertje in veel gevallen verrassend goede ‘flitsende’ resultaten opleveren. Voor elke EOS-volbeeldfotograaf (DSLR/MILC) is de Speedlite EL-100een must in zijn fototas. Die 150 euro mag geen dealbreaker zijn.
Meer info en specs: klik hier.