Maak een lichtdichte houten doos met in één zijde een klein gaatje en binnenin aan de andere kant een lichtgevoelige plaat en je hebt een fotocamera. Omdat er maar weinig licht door zo’n gaatje komt, is de sluitertijd soms wel enkele uren. Door het licht met een lens te concentreren (én de lichtgevoeligheid van de plaat te verbeteren), kun je deze sluitertijd terugbrengen tot werkbare waarden zoals we die nu kennen.
Bij Loreo hebben ze deze eeuwenoude wetenschap toegepast op hun Lens in a Cap: een plastic dekseltje met een lensje erin. Wij hebben de 35mm basisuitvoering en de versie met perspectief controle op onze EOS gezet. Een kort ervaringsverslag.
.
Uitvoering en werking
Basisuitvoering
Loreo heeft een camerakapje voorzien van een 35mm lensje en een draaischijf met gaatjes (diafragma) van verschillende diameters en dit geheel gedoopt tot ‘Lens in a Cap’. Het is de meest primaire lens die je je kunt voorstellen. Ze is volledig van kunststof, communiceert niet met de camera en kost nog geen 25 euro.
De werking is simpel. Zet de camera in de P-stand en draai de diafragmaschijf op de gewenste lensopening (f/5.6 - f/8 - f/16 - f/32 - f/64). Kijk je door de oogzoeker dan wordt het zoekerbeeld steeds donkerder. In Live view wordt de belichting automatisch gecompenseerd en dat verdient derhalve de voorkeur. Je kunt met een Lens in a Cap niet scherpstellen (geen AF, niet handmatig), maar gezien het korte brandpunt en de kleine diafragma’s (=grote scherptediepte) zijn de meeste dagelijkse onderwerpen vanaf een meter visueel scherp.
Fotograferen met een Lens in a Cap is dus redelijk elementair en dat is volgens Loreo ook de bedoeling. Geen moeilijke instellingen of complexe bediening. Met een Lens in a Cap maak je een EOS tot een ‘point-and-shoot’ camera en dus ook gezien het brandpunt van 35mm tot de ideale camera voor straatfotografie.
Perspectiefcontrole
Naast de standaarduitvoering is er ook een versie verkrijgbaar, waarmee je al direct bij het nemen van een foto perspectivisch verloop kunt corrigeren (Lens in a Cap PC). De meer ervaren fotograaf denkt dan natuurlijk meteen aan een Tilt&Shift-lens, zoals de Canon TS-E 24mm 3.5L II, waarbij de shift-functie (lensverschuiving) gebruikt wordt om gebouwen recht te zetten. Hoe dat precies in zijn werk gaat, kun je zien in een instructievideo (klik hier). De Lens in a Cap PC is gebaseerd op hetzelfde principe als de Loreo-basisversie, maar nu kun je de lens in alle richtingen evenwijdig aan de sensor verschuiven. Met het verschuiven van de lens verplaats je de beeldcirkel van de lens en zo kun je een zeker mate van perspectiefverloop corrigeren. Het diafragma van deze lens is f/11 of f/22.
Tip Zet de camera in RAW en gebruik Lightroom om zo meer controle te hebben over het versterken of afzwakken van de lensafwijkingen en om nog maximaal te kunnen bijsturen in kleuren, belichting en contrast. |
Prestaties
De uitvoering en materiaalkeuze van een Lens in a Cap maken hem ondanks de lage prijs toch redelijk robuust en duurzaam. Geen knopjes, geen elektronica, geen ingewikkelde lensconstructies of autofocusmotoren. Simpel plastic zonder uitstekende delen.
Die simpliciteit heeft natuurlijk wel een keerzijde. Je moet van een plastic lensje geen wereldwonderen verwachten. Integendeel. Hoekonscherpte, vignettering, flare en chromatische aberratie zijn in ruime mate aanwezig. Opvallend is dat de vervorming erg meevalt. Het scherpste beeld wordt verkregen bij f/16.
De overduidelijke lensafwijkingen zijn echter een toegevoegde waarde aan het karakter van het beeld. Bij straatfotografie gaat het namelijk niet zozeer om een strakgekaderd, high-tech beeld, maar om sfeer en beleving. En daarin kan een Lens in a Cap prima voorzien.
.
De standaard Lens in a Cap doet dus dienst als ‘kijk-en-klik’-lens, maar kan de Perspective Control-versie bijvoorbeeld een Canon TS-E 24mm vervangen? Het antwoord is een simpel ‘nee’. Gezien het prijsverschil (35 euro versus 2100 euro) ligt dit voor de hand en zijn de prestaties dienovereenkomstig. De lenskwaliteit van de Loreo komt niet in de buurt van de Canon en ook de maximale verschuiving is zodanig klein, dat perspectivisch verloop slechts in beperkte mate kan worden gecorrigeerd.
Panorama Door vanuit hetzelfde camerastandpunt de beeldcirkel te verschuiven kun je overlappende opnamen eenvoudig als losse lagen tot een ‘panorama’ monteren. Helaas is de verschuiving van de Lens in a Cap PC zo klein dat de verbreding van het beeld zeer beperkt is. |
Samenvatting
Een 35mm lens van 25 euro, dat is Lens in a Cap. Daarvoor krijg je de meest primaire lensuitvoering denkbaar met een verre van perfecte beeldkwaliteit. Maar dat doet er niet toe bij een Lens in a Cap en voor 25 krijg je een ‘speeltje’ om bij straatfotografie de vlekkeloze kwaliteit van je EOS om te buigen tot de sfeerbeelden die bij dat onderwerp passen. Zet de camera dan bovendien op zwart-wit om het karakter van dergelijke foto’s nog verder te versterken.
De Lens in a Cap PC is slechts een tientje duurder en geeft de mogelijkheid om in zeer beperkte mate perspectiefverloop te corrigeren. Met het blote oog is dit echter nauwelijks zichtbaar en is correctie in Photoshop een zinvoller alternatief.
Meer informatie: klik hier.
Met dank aan Foto Konijnenberg.