Thule | Perspektiv fototassen

Pieter Dhaeze donderdag 20 juni 2013

Hoe vaak zie je een fototas en denk je: ‘wow, die is mooi’? Zelden. Fototassen worden vooral ontwikkeld voor een optimale duurzaamheid, ergonomie en functionaliteit en het esthetische aspect komt vaak op de laatste plaats. Want wat heb je aan een mooie tas als je in de regen loopt of met je voeten in de modder staat? Klopt.
Maar hoe vaak is dat bij jou het geval? Je fototas is vaak eigenlijk niet veel meer dan een opslagplaats thuis en een bescherming als je naar een fotolocatie gaat waar meestentijds geen zand, regen of modder aanwezig is.
Dus wil je wel een fototas die meer ‘smoel’ heeft, maar hoeft het ook weer geen onpraktische modeartikel te zijn, kijk dan eens naar een tas van Thule: een combinatie van Zweedse degelijkheid én schoonheid.

Perspektiv TopLoader Perspektiv DayPack Perspektiv Messenger

Thule
Het merk Thule ken je waarschijnlijk van de dakkoffers die je onderweg ziet als je met de auto op vakantie bent of van fietsdragers op de trekhaak. Dit Zweedse merk timmert echter hard aan de weg voor een groter assortiment en naamsbekendheid en richt zich nu op afgeleide producten, zoals trolleys en tassen. In 2013 hebben ze in dat kader een fototassenlijn geïntroduceerd onder de naam Thule Perspektiv. Ze omschrijven hun Perspektiv als volgt:
“Leg uw actieve leven vast. Thule heeft rugzakken, rugtassen, slings en toploaders om u met uw fotoapparatuur stijlvol de berg op of langs de helling naar beneden te krijgen. Met handige snufjes om uw camera veilig op te bergen maar er toch makkelijk bij te kunnen, plus verstelbare vakken voor onmisbare spullen en accessoires.”
In deze visie vallen twee woorden op: stijlvol en veilig. En dat zie je meteen als je een fototas van Thule ziet en voelt. Het weefsel onderscheidt zich door gebruik van een antracietkleurig glansgaren in een haakse weving, zodat een subtiel structuureffect ontstaat. De stof van de tassen zou niet misstaan voor vervaardiging van een maatgesneden kostuum.
Thule is echter niet gestopt met alleen de ontwikkeling van de buitenkant. Stiksels, ritsen en hun afdekking, klittenbanden, draagriemen, indeling en opbergvakken. In alles is terug te zien dat ook de veiligheid van je kostbare fotoapparatuur, de toegankelijkheid van de compartimenten en het draagcomfort van minstens even groot belang zijn.

Modellen
We hebben drie modellen ter beschikking gekregen: de TopLoader, de DayPack en de Messenger. Alle drie een toonbeeld van Zweedse schoonheid én slimheid.
De TopLoader is een kleine schoudertas voor een enkele body met lens tot 150mm. Handig als je op reportage bent en toch je camera en de nodige accessoires beschermd én binnen handbereik wilt hebben. De body wordt apart ondersteund, zodat de frontlens niet op de bodem hoeft te rusten. Lenskapje, filters en handschoenen kun je eventueel snel aan de buitenkant kwijt.
De DayPack is een rugtas annex slingshot voor een camera met drie korte lenzen en een flitser met een apart compartiment voor niet-fotospullen van lunchpakket tot regenjack. Je kunt met deze tas zonder problemen een dagje de stad of het veld in om met een beeldhoekbereik van supergroothoek tot korte tele/macro een veelheid aan onderwerpen te kunnen fotograferen. Je kunt er zelfs een lichtgewicht statief aan hangen. Net als bij de TopLoader zijn bij de DayPack de kleppen en ritsen zodanig uitgevoerd dat stof, zand en druppels geen kans krijgen de tas binnen te dringen. Is die afscherming nog niet genoeg dan hebben deze twee tassen een ‘ingebouwde’ regenhoes. Handig.
De Messenger zou niet misstaan als moderne kantoortas met schouderriem. Hij is echter ontworpen voor een body met drie lenzen en heeft tevens ruimte voor veel accessoires en zelfs een laptop of tablet. Een prachtige en representatieve fototas als je voor een foto-opdracht bij een klant komt.
Bekijk de drie video’s in de rechterkolom om alles van deze drie modellen te weten te komen.

Samenvatting
Als je je kostbare fotoapparatuur thuis en onderweg wilt beschermen en je hecht - naast functionaliteit en duurzaamheid - ook veel waarde aan het uiterlijk van je fototas, kijk dan in de winkel zeker even naar de nieuwe modellen van Thule: stijlvolle, Zweedse degelijkheid en is daarmee misschien wel ‘de Volvo onder de fototassen’.

Kooptip
Als je een fototas gaat kopen, dan kan dat natuurlijk via internet, maar raadzaam is om toch naar een fotowinkel te gaan en eventueel je camera met belangrijkste lenzen en accessoires mee te nemen. Zo kun je concreet ontwerp, comfort, ritsen en opbergruimte ervaren en voorkom je dat je nieuwe tas - zoals bijvoorbeeld nieuwe kleding, besteld via internet - niet ‘past’.


Meer informatie Thule: klik hier.
Met dank aan Foto Konijnenberg.

Filmen met EOS

Neem jij wel eens video op met je EOS-camera?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.