Pim Ras | EK 2021 na lockdowns

Pieter Dhaeze zondag 20 juni 2021

Als EOSzine voelen we ons vereerd dat we een soort ‘hotline’ hebben met Pim Ras. Als je namelijk van sport houdt en óók van spectaculaire fotografie, dan kun je niet om Pim heen!

Twee weken geleden hebben we hem een sms’je gestuurd om te vragen wat hij verwacht van het EK Voetbal 2021, zijnde het eerste grote internationale voetbalevenement in anderhalf jaar na alle lockdowns. En Pim verrast ons tijdens het toernooi (!) met een kijkje achter de schermen (=doelgebied) van de sportfotograaf. En Pim zou Pim niet zijn als hij zijn woorden geen kracht bij zijn zetten met een paar prachtige foto’s.

EK2020-bus

“Om maar met de deur in huis te vallen. Het is een compleet ander EK dan normaal, omdat er maar 16 fotografen op het veld worden toegelaten. En ik mag me gelukkig prijzen dat ik daar nog steeds een van ben. Het is vervelend voor de afgevallen fotografen, maar door deze maatregel heb je wel meer ruimte om je heen dan normaal. Oftewel “Elk nadeel hep zijn voordeel” om maar eens in voetbaljargon te blijven.

EK2020-oekraine

De rest van de collega’s staat vanaf de tribune foto’s te knippen en dat is voor een keer wel leuk, maar bij elke wedstrijd wordt het beeld met vooral veel groen gras op de foto’s, wat eentonig.

In eerste instantie mocht je ok niet van kant wisselen, zodat je maar een keer de aanval van Oranje hebt. Dat is nu opgeheven en gisteravond heb ik met een Oostenrijkse fotograaf kunnen ruilen, waardoor ik zowaar allebei de Nederlandse goals goed had en dus ook alle foto’s in de krant (het AD red.) waren van mij. Ondanks de lawines aan beeld die op de krant binnenkomen, is dat nog steeds bijzonder. Een krant die voor zijn eigen fotograaf gaat.

EK2020-doelpunt

Van de wedstrijden zelf zie ik niet echt veel, omdat ze tot nu toe allebei om 21.00 begonnen en dan is het fotograferen en het bewerken en het sturen van de beelden een helse toer.

Ik werk nog steeds met de EOS 1DX mark III met een EF 400mm f/2.8L IS met EF 1.4x converter en een EOS 1DX mark II met een EF 70-200mm f/2.8L IS. Achter het doel nog een EOS 1DX, maar die is nog niet echt op dreef. Hij staat wel ingesteld, maar is nog niet afgegaan.

EK2020-tribune

Kortom, blij om er weer bij te mogen zijn. Vanaf het allereerste begin van de aankomst van Frank de Boer met zonnebril tot het moment dat oranje het toernooi verlaat, al dan niet met beker, zal ik ze blijven volgen en daarna afreizen naar Tokyo voor de Olympische Spelen. Ook weer met mijn vertrouwde EOS 1DX mark III. Of we daar de EOS R3 gaan zien is niet bekend. Ik ben wel benieuwd.”

Hartelijke groet

Pim

EK2020-training

We wensen Pim veel succes het komende EK en OS en we hopen dat hij veel juichmomenten mag vastleggen van Nederlandse sportsuccessen.

Spiegelloos

Ga jij binnenkort overstappen naar een spiegelloos camerasysteem?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.