Canon Legria Mini

Pieter Dhaeze maandag 07 oktober 2013

Het onderstaande persbericht van Canon (31 juli 2013) over de Legria Mini hebben wij in september aangevuld met het volgende, beknopte kader over onze gebruikerservaringen met deze opvallende camcorder.

Legria Mini in de praktijk
De smartphone en tablet hebben met hun multifunctionaliteit al behoorlijk wat losse apparaten tot het rariteitenkabinet gepromoveerd (zie onze blog ‘Zwitsers zakmes v2.0’). Zo staat ook het bestaansrecht van een camcorder onder druk en zijn het vooral de jongere generaties, die met hun smartphones ‘flitsende’ videoreportages maken en delen via YouTube en Facebook. Canon probeert bij deze doelgroep een voet tussen de deur te krijgen met de Legria Mini, die voorzien is van een extreme beeldhoek, goede lens en hoge beeldkwaliteit.
Wij zijn even met deze bijzondere camcorder op pad geweest (geleverd met hoesje, 8 GB microSD-kaartje met adapter en GorillaPod-statiefje). De ergonomie is niet super en de bijgeleverde GorillaPod moet het gebruiksgemak verbeteren. De bediening gebeurt bijna volledig met het lcd-touchscreen dat 180 graden gekanteld kan worden voor standaard gebruik en voor ‘selfies’ (zelfportretvideo’s). De resolutie van het schermpje is niet hoog en de kijkhoek beperkt. Behalve enkele ‘funfilters’ is er niet veel in te stellen en moet je vertrouwen op de automaat.
Na een eerste onwennige kennismaking, krijgen we echter steeds meer plezier met deze Legria Mini. De extreme beeldhoek (fisheye) in combinatie met de flexibele GorillaPod prikkelt de creativiteit en krijgt zelfs ons - conservatieve foto- en videograaf - zo ver om lekker te experimenteren. Over de videokwaliteit hebben we verder weinig te klagen. Scherpte, belichting, contrast en kleuren zijn prima in orde. Met de Legria Mini kun je ook foto’s maken (4000x3000 pixels), maar aangezien we nauwelijks iets in kunnen stellen en de ontspanknop onhandig werkt, hebben we deze optie zelden gebruikt. Omdat deze camcorder een kleine sensor heeft, zie je op foto’s bij minder licht snel de gevolgen van een sterke ruisonderdrukking. Bij video valt dat veel minder op.
Of Canon met de Legria Mini de jonge, speelse videograaf die met zijn smartphone, tablet, action- of webcam zijn avonturen deelt met de rest van de wereld, weet te verleiden is maar de vraag. Je moet toch weer een apparaat extra meenemen en ook de prijs van 300 euro maakt het meer tot een niche product. Voor ons heeft de Legria Mini vooral een hoog fungehalte en was het een onverwacht leuke kennismaking.

Foto 12 Mp Montage op fietsstuur Clipje op YouTube

Persbericht
Geheel in lijn met de groeiende trend onder consumenten naar zelfexpressie via video, kondigt Canon vandaag de LEGRIA mini aan – een volledig nieuwe digital creative camcorder dat gebruikers ongeëvenaarde flexibiliteit en vrijheid geeft om hun passie in beeld te brengen en te delen. Met een Canon ultra-groothoekobjectief, een multifunctioneel variangle LCD-display, ingebouwde steun en een eersteklas HD-video imaging-systeem plus krachtige Wi-Fi-connectiviteit, maakt de LEGRIA mini het mogelijk om fascinerende verhalen op een geheel nieuwe manier te vertellen en te delen.

Film vanuit een nieuw perspectief
Het innovatieve ontwerp van de LEGRIA mini brengt zelfexpressie op een ongeëvenaard hoog niveau door gebruikers de vrijheid te bieden diverse creatieve hoeken te verkennen van waaruit ze verhalen vertellen en hun interesses kunnen delen. Met een unieke, markante vormgeving maakt de draagbare en licht uitgevoerde LEGRIA mini een einde aan het traditionele ontwerp van een camcorder. De camcorder is verkrijgbaar in de kleurvarianten zwart, zilver en wit. Dankzij de ingebouwde steun biedt de LEGRIA mini extra flexibiliteit voor handsfree opnamen en kan de gebruiker achter de camera vandaan komen om een rol te spelen in movies. Hobby’s en vrijetijdsbestedingen komen tot leven, een autorit wordt een roadmovie en een diner wordt de video van een kookles.
Met een door Canon ontworpen f/2.8 ultra-groothoekobjectief – dat Full HD-movies vastlegt met 160° en foto’s met 170° voor gemakkelijk selecteren van de beeldcompositie – stelt de LEGRIA mini gebruikers in staat nog meer van de wereld om hen heen vast te leggen. Gebruikers die kiezen voor filmbeelden met een meer traditionele stijl, tikken op het capacitieve LCD-scherm om het beeldveld te verkleinen naar een close-up hoek van 71°.
Het innovatieve variangle 6,8 cm (2,7”) LCD-touchscreen kan zowel naar achteren als opzij worden gekanteld, zodat gebruikers beschikken over diverse opnamemogelijkheden en -stijlen om mee te experimenteren. Het scherm kan bijvoorbeeld naar voren worden gekanteld om nauwkeurige opnamen van de gebruiker zelf te maken of gesloten blijven voor creatieve opnamen vanuit lage hoeken. Het detectiesysteem voor oriëntatie van de camera zorgt ook dat het beeld altijd in de juiste stand staat, ongeacht hoe het apparaat wordt vastgehouden.
Met een instelbare hoek tot 60° is de ingebouwde steun ideaal voor handsfree-opnamen en is geen statief nodig. De standaard ondersteunt ook diverse creatieve opnamehoeken – ideaal voor het filmen van een make-up cursus of het vastleggen van danspassen vanaf de vloer van een dansstudio.

Hoge videokwaliteit voor creatieve resultaten
De gerenommeerde beeldkwaliteit van Canon is kenmerkend voor de LEGRIA mini. Het HS System combineert een door Canon ontwikkelde, uiterst gevoelige 1.2/3” CMOS-sensor met het eigen geavanceerde DIGIC DV4 platform voor beeldverwerking om videobeelden en digitale foto’s vast te leggen met minimale ruis en artefacten. De superieure prestaties bij weinig licht en een groot dynamisch bereik stellen de LEGRIA mini in staat Full HD-videobeelden (1920 x 1080) vast te leggen en schitterende 12,8 Megapixel foto’s te maken.
De LEGRIA mini biedt met de ingebouwde stereomicrofoon bij alle video-opnamen ook een hoge geluidskwaliteit – perfect voor het filmen van een cursus of voor het vastleggen van gesprekken in een drukke omgeving. Om de audioprestaties verder te verhogen, kunnen gebruikers met de functie Audio Scene Select kiezen uit scenario’s als Music of Speech.

Deel de passie via Wi-Fi
Voor iedereen die videoclips graag wil delen via diverse apparaten en sociale netwerken, beschikt de LEGRIA mini over ingebouwde Wi-Fi-connectiviteit om videobeelden van hoge kwaliteit te delen[1]. En met een Live Streaming Remote Control kunnen gebruikers van apparaten met iOS of Android van afstand opnamen maken via een app op hun smartphone of tablet.

Met de functie Remote Browser zijn met de LEGRIA mini gemaakte foto’s en videoclips via browsers als Safari of Internet Explorer te bekijken op andere apparaten, zoals tablets of grootformaat beeldschermen, zonder dat hiervoor specifieke software nodig is. Gebruikers van Apple iOS-apparaten kunnen met de gratis en gebruiksvriendelijke Canon app Movie Uploader hun beeldmateriaal zonder computer draadloos uploaden naar social media platforms als YouTubeTM en FacebookTM. Anderen kunnen naar de Canon Image Gateway gaan om videomateriaal te uploaden zonder dat een PC nodig is. De DNLA-ondersteuning houdt in dat gebruikers hun videobeelden ook draadloos kunnen streamen naar compatibele TV’s of PC’s. 

Geef creativiteit de vrijheid
De LEGRIA mini is ontworpen met oog voor creativiteit en expressie – ongeacht of het nu gaat om het vastleggen van hobby’s, een ander perspectief tijdens een reis of om aantrekkelijke content voor een videoblog. Gebruikers kunnen de tijd beïnvloeden met Time Lapse Recording, waarbij keuze is uit intervallen van vijf seconden tot tien minuten. Deze functie zorgt voor fascinerende beelden van drukke locaties of van langzame activiteiten zoals het opnieuw inrichten van een woonkamer.

De functie Fast Motion Capture legt beelden vast met een snelheid die vier keer zo hoog is en kan helpen met vermakelijke beelden van kooklessen en cursussen voor het aanbrengen van make-up. Met Slow Motion Capture registreert de LEGRIA mini beelden met een ¼ of een ½ snelheid. Deze functie is bijvoorbeeld geschikt voor dansers die de juiste bewegingen moeten volgen om danstechnieken goed aan te leren. Met de functie Mirror Image Recording/Playback wordt het beeld horizontaal gespiegeld en kan de gebruiker het eigen beeldmateriaal beoordelen om opnamen te verbeteren.

Voor iedereen die met een extra effect de kloof tussen foto en video wil overbruggen, zorgt de Video Snapshot-modus dat elk keer wanneer bij een foto op de ontspanknop wordt gedrukt een vier seconden durende videoclip wordt gemaakt. Aan het eind van de dag worden alle clips samengevoegd tot een korte movie.

LEGRIA mini – belangrijkste kenmerken:
• 170° ultra-groothoekobjectief
• Variangle LCD-touchscreen en ingebouwde steun
• Wisselen tussen ultra-groothoek en close-up
• Wi-Fi; live streaming en delen
• Full HD-video
• HS System: 12,8 Megapixel CMOS, DIGIC DV4
• Ingebouwde stereomicrofoon, Audio Scene selectie
• Oriëntatiedetectie
• Mirror Image Recording/Playback
• Slow & Fast Motion; intervalopnamen

DE LEGRIA mini zal verkrijgbaar zijn vanaf half september 2013 en heeft als verkoopadviesprijs € 299,-.

Beoordeling reviews

Laatst hebben we onze review van de nieuwe EOS 70D geplaatst op EOSzine.nl. Wat vond jij ervan? Kies een optie of mail ons: info@eoszine.nl

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.