Hoewel strobisme gedurende enige tijd een hype geweest is en het flitsen zich tijdelijk mocht verheugen op meer aandacht, is het tegenwoordig weer angstig stil rondom dit ‘moeilijke’ onderwerp. Want flitsfotografie staat bij veel vrijetijdsfotografen in een ‘kwaad daglicht’. Toch is het mogelijk om met een paar simpele hulpmiddelen en enkele tips je flitsfoto’s aanmerkelijk te verbeteren.
Flitsen en LumiQuest
Harde slagschaduw, rode ogen, glansplekken, kille kleuren, zwarte achtergrond. Het zijn maar een paar aspecten waardoor het gebruik van flitslicht op de camera niet echt populair is. We hebben in EOSzine al eerder aandacht besteed aan het onderwerp flitsen en er zelfs een pdf-special van gemaakt (download hier). Tijdens publicatie van deze serie werd al snel duidelijk dat het vooral de accessoires zijn die flitsfotografie kunnen verbeteren. LumiQuest heeft een ruim assortiment hulpmiddelen voor opzetflitsers waarmee vooral de verdeling en richting van het licht prima onder controle kan worden gehouden. De principes achter de producten van LumiQuest zijn onder te verdelen in drie belangrijke aspecten die de flitsresultaten beïnvloeden:
1. vergroten van het flitsoppervlak
2. versmallen van de flitsbundel
3. aanpassen van de flitsrichting
Vergroten flitsoppervlak
Door het oppervlak van de flitser te vergroten wordt het flitslicht ‘zachter’. Hiermee wordt eigenlijk bedoeld dat het hoge contrast van een puntlichtbron wordt verminderd, omdat ook de schaduw ontstaan door het flitslicht enigszins wordt ingevuld. LumiQuest heeft voor dit doel een serie softboxen ontwikkeld met een oppervlak van 90 cm2 (11 bij 8 cm) tot 780 cm2 (34 bij 22 cm). In tegenstelling tot de voorzijde van een Speedlite 580EX II (6,8 x 3,3 = 22,5 cm2) is dat respectievelijk 4x tot 30x groter. De softboxen zijn degelijk uitgevoerd en kunnen heel compact worden opgevouwen. Ze worden met stevig klittenband op een opzetflitser geplaatst en behoeven geen verder ondersteuning. De binnenkant is helder wit voor zachte reflectie en het ‘doek’ aan de voorzijde is matwit kunststof voor optimale verstrooiing.
|
|
|
|
.
Versmallen flitsbundel
In veel gevallen willen we flitslicht zoveel mogelijk homogeen verdelen met softboxen en indirect flitsen. Wil je met flitslicht echter de nadrukleggen op een onderwerp, dan moet het licht juist meer geconcentreerd worden. Dat kun je doen met een honingraat, maar moet het flitslicht echt een spot worden, dan is een zogeheten ‘snoot’ een beter alternatief en LumiQuest heeft daar weer een heel compact model van in het assortiment. Wederom kan met klittenbad deze opvouwbare, trechtervormige snoot op een opzetflitser worden geplaatst. Handig is dat je met een verschuifbaar kokertje de bundeling van het licht kunt regelen. In zijn verste stand maakt het flitslicht echt een spotcirkel om het onderwerp.
|
|
|
|
.
Aanpassen flitsrichting
Bij sommige onderwerpen geeft direct flitslicht op het onderwerp ongewenste resultaten. Veel fotografen flitsen daarom indirect via het plafond. Door de flitskop omhoog te zetten gaat echter al het licht via het plafond en wordt het onderwerp niet meer frontaal belicht. Met een ‘Quick Bounce’ van LumiQuest kun je het onderwerp gelijktijdig zowel van voren als van boven belichten met je flitser en dat geeft een veel natuurlijker belichting. Ook kun je de flitskop draaien en zo met de Quick Bounce ook de richting van het flitslicht sturen. Leuk detail van de Quick Bounce is een ‘dakraampje’ dat je open of dicht kunt doen en je daarmee de verdeling van het flitslicht vooruit/naar boven regelt.
Omdat het flitslicht door de diverse accessoires wordt verstrooid, is het soms noodzakelijk om de flitskracht met 1 stop te verhogen.
|
|
|
|
Off-camera
De accessoires van LumiQuest verhogen relatief eenvoudig de resultaten van flitsfotografie met je opzetflitser. ‘Nadeel’ blijft echter dat het onderwerp altijd gelijkzijdig wordt uitgelicht, omdat de flitser midden boven de lens staat. Om een natuurlijker flitsresultaat te krijgen - vooral bij portretfotografie -, is het beter om het onderwerp meer off-center te belichten, dus met de opzetflitser links of rechts van de camera en dan bij voorkeur iets van boven.
Dit kan simpelweg met een flitskabel tussen flitsschoen en opzetflitser of met de draadloze flitsfunctie van de camera. In dat laatste geval kun je grote afstanden overbruggen en kun je de flitser op statief zetten. Door deze schuine belichting krijgt het onderwerp meer diepte door ‘schaduw’ van lijnen en vormen. Deze schaduw kan weer iets worden ingevuld door tegenover de flitser met een reflectiescherm te werken. Zo kan heel geraffineerd en precies een model met een enkele Speedlite worden uitgelicht.
Kleurfilters Mocht je meer creatief met kleur willen flitsen, dan levert LumiQuest bij veel modellen kleurfilters mee, zodat je ook met groen, rood of blauw je onderwerp kunt uitlichten. |
Samenvatting
Durf te flitsen en als je een beetje hulp nodig hebt, overweeg dan eens de aanschaf van nuttige accessoires, zoals softboxen, snoots en reflectors van LumiQuest. Ze zijn heel flexibel te gebruiken, zijn duurzaam en zodanig ontworpen dat ze redelijk eenvoudig in je fototas passen.
Wil je ook mooier gaan flitsen en weten welke producten LumiQuest in haar assortiment heeft, kijk dan op de merkpagina op de site van Foto Konijenberg: klik hier.