Canon PowerShot G16

Pieter Dhaeze woensdag 06 november 2013

Elk jaar een nieuwe PowerShot G. Onder dat motto lijkt Canon in september 2013 de PowerShot G16 uitgebracht te hebben. Want net als de PowerShot G15 is dit nieuwe G-model een schitterde high-end compactcamera met EOS-kwaliteiten en die toch in je jaszak of handtas past. 

Digic 6
Bij onze review van de PowerShot S120 (klik hier) hebben we de specificaties van deze camera naast die van zijn voorganger de PowerShot S110 gezet en daarin waren een paar kleine verschillen te zien. Zouden we dit doen voor de PowerShot G16 en de G15, dan is er eigenlijk maar één echt wezenlijk verschil en dat is een snellere processor. De PowerShot G15 moet het doen met een Digic 5 en zijn opvolger met de Digic 6. Hierdoor is het mogelijk om de PowerShot G16 moeilijkere berekeningen te laten doen ten aanzien van lichtmeting, kleur en ruisonderdrukking, wat in een nog iets hogere beeldkwaliteit van JPEG-foto’s resulteert. Ook heeft de Burstmodus nu een snelheid gekregen van 12 foto’s per seconde op volle resolutie van 12 Mp met AF-tracking, wat toch wel heel indrukwekkend is. Een hoger aantal frames per seconde zie je ook terug als je gaat filmen met de PowerShot G16, want het is nu mogelijk om in 1080p (full-HD) met 60 fps video op te nemen in plaats van 24 fps. Dit zorgt voor meer vloeiende beweging en hogere slow-motion kwaliteit.

Dus qua snelheid overtreft de PowerShot G16 al zijn voorgangers en voor de rest blijft het natuurlijk een erg goede ‘pocketable’ compactcamera met RAW, HDR, een prachtige lichtsterke lens, prima ergonomie en bediening. Wil je al zijn mogelijkheden en bediening meer in detail weten, lees dan onze review van de PowerShot G15 uit januari 2013, die voor 98% identiek is aan de PowerShot G16 (klik hier).

Wifi
Een nieuwe functie bij de PowerShot G16 is Wifi en die werkt hetzelfde zoals we eerder gezien op de PowerShot S110. Een leuke optie, maar zeker geen ‘dealbreaker’.

Samenvatting
De PowerShot G-serie blijft zich onderscheiden door de combinatie van compactheid, ergonomie en kwaliteit. Met de nieuwste Digic 6-processor is het nieuwste model, de PowerShot G16, ook nog eens supersnel geworden. Als EOS-fotograaf kun je dit technisch wondertje zonder schroom mee het veld innemen.
De beste PowerShot kan volgens ons echter nog beter. Geef ons het draai- en kantelscherm terug en maak er meteen een touchscreen van. Ook mag de zoomlens bij 24mm beginnen in plaats van 28mm.

Voor specificaties en voorbeeldfoto’s van Canon: klik hier.

Aantal lenzen?

Hoeveel lenzen bezit jij voor je EOS?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.