Canon Legria Mini X

Pieter Dhaeze vrijdag 07 maart 2014

Gezien de omvang én het succes van social media als Facebook en YouTube hebben veel mensen tegenwoordig de behoefte om ervaringen en kennis te delen met de rest van de wereld. Foto’s en vooral video spelen daarbij een steeds belangrijker rol.

Aanvankelijk kon bij video worden volstaan met lagere kwaliteit, maar met de toename van de bandbreedte van internet en de resolutie van beeldschermen, is full-HD (1080p) tegenwoordig de standaard. Dat kun je opnemen met je smartphone, systeemcamera of camcorder, maar moet het ook gebruiksvriendelijk, wil je ‘het’ overal en moet ook het geluid ‘top’ zijn, dan is de Legria Mini X voor iedere serieuze blogger een handig stukje gereedschap.

Legria Mini X
De Legria Mini X is de opvolger van de Legria Mini en is in oorsprong een camcorder. Ze filmt full-HD (MP4/25p en AVCHD 2.0/50i) met een vaste lens met de beeldhoek van een fish-eye (170°) en neemt stereogeluid op in CD-kwaliteit (LPCM) desgewenst met een externe microfoon. Je kunt er ook foto’s mee maken van 12 Mp en zelfs time lapse-series maken. Hoewel het geen actioncam is, kun je met de Legria Mini X ook leuke slow motion (1/4x bij VGA en 1/2x bij 720p) en fast motion (2x en 4x) filmpjes mee maken.
Op zich zijn de genoemde zaken niet bijzonder voor een camcorder, maar de Legria Mini X is bijzonder door zijn compact ontwerp, dat er speciaal op gericht is om eenvoudig in je jaszak te stoppen en om tegelijkertijd cameraman én acteur te zijn. Een selfie-videoclip maken was nog nooit zo eenvoudig.

De praktijk
Als fotografen en HDSLR-videografen hebben we best even moeten wennen aan de Legria Mini X. Zijn vorm, bediening en gebruik zijn toch heel anders dan waar we mee vertrouwd zijn. Wat echter opvalt is dat je zonder al te veel instellingen eigenlijk meteen al prima kwaliteit video en geluid op kunt nemen. Onder kunstlicht in de heldere omgeving van de studio zijn zowel de belichting als de witbalans erg goed en natuurlijk. Ook ruis is - dankzij de Digic DV 4-processor - zelfs bij mindere lichtomstandigheden niet zichtbaar.
Ook over de scherpstelling hoef je je geen zorgen te maken, want vanwege de kleine sensor is de scherptediepte altijd hoog, zoals we gewend zijn bij camcorders. Er is zelfs een macromodus voor dichtbij filmen.

De Legria Mini X beschikt ook over wifi en je kunt met de gratis app (iOS en Android) CameraAccessPro je smartphone of tablet verbinden met de Legria. Je hebt dan live-beeld op je tablet/smartphone en kunt hem ook bedienen om foto’s en video op te nemen. De Legria Mini X wordt daarmee een high-end observatie-camera of luxe babyfoon. Leuk.

 Clip 'Making of' nieuwe hit  Clip 'Je eerste date'

Samenvatting
De Legria Mini X is weer een stapje verder dan zijn voorganger. De kwaliteit van beeld en geluid is beter geworden en je hebt nog meer mogelijkheden. Deze bijzondere camcorder is dan ook een perfect stukje gereedschap voor de serieuze blogger die zijn mening, interesses, vaardigheden (koken, skateboardtricks etc.) of kennis wil delen met de rest van de wereld. En omdat de Legria Mini X simpel in je jaszak of handtas past, heb je hem altijd paraat als je iets belangwekkends tegenkomt. Wil je een clip zien, opgenomen met de Legria Mini X, bekijk dan deze video van de productpresentatie van LEE-filters (klik hier).

Meer info en specs: klik hier.

Hieronder volgt het complete persbericht door Canon Nederland.

"Canon introduceerde in januari 2014 de LEGRIA mini X – een geheel nieuwe, creatieve camcorder met een professionele geluidskwaliteit die aansluit bij de indrukwekkende HD-beelden. De LEGRIA mini X combineert Canon’s hoogwaardige videokwaliteit met geavanceerde geluidsregistratie en een uiterst flexibel ontwerp. Deze camcorder is ideaal voor verhalenvertellers en in staat bijna elke scène vast te leggen – van reportages op locatie, documentaires en zelfopnames tot het vastleggen van live optredens en theatervoorstellingen.

LEGRIA mini X – belangrijkste kenmerken:
• Grote stereomicrofoon; groot dynamisch bereik
• Linear PCM – geluid met CD-kwaliteit
• 170° ultragroothoekobjectief¹
• Variangle LCD; ingebouwde standaard
• Wi-Fi: monitoring & delen op afstand
• Schakelen van ultragroothoek naar close-up
• Full HD-, AVCHD- & MP4-ondersteuning
• Oriëntatiedetectie
• Handmatige geluidsregeling
• Slow & Fast motion (zonder geluid); intervalopname

Movies die net zo goed klinken als ze eruit zien
De LEGRIA mini X zorgt dankzij een grote, ingebouwde stereomicrofoon voor een perfecte geluidsregistratie. De verbeterde structuur in twee lagen die het gaas combineert met een spons en de grotere afmetingen zorgen voor vermindering van achtergrondgeluiden en statische ruis. Daarmee is deze camcorder ideaal voor het vastleggen van gesprekken of interviews op locatie. De camcorder biedt daarnaast een groot dynamisch bereik, zodat de stilte in een concertzaal voor het begin van de uitvoering kan worden vastgelegd, evenals het donderende geluid van de percussionisten aan het einde van een muziekstuk.

De functie Linear PCM stelt de LEGRIA mini X in staat een niet-gecomprimeerd audiosignaal op te slaan en zorgt dat geluid wordt vastgelegd met CD-kwaliteit. De nieuwe aansluitingen voor hoofdtelefoons en externe microfoons bieden extra flexibiliteit tijdens de opnamen – ideaal bij interviews of het nauwkeurig afstemmen van het volume in lawaaierige omgevingen. Voor een direct goed resultaat biedt Canon’s Audio Scene Select-technologie een aantal voorgeprogrammeerde functies. Zodra een functie is gekozen, worden de geluidsinstellingen automatisch geoptimaliseerd, bijvoorbeeld voor muziekoptredens of vergaderingen.

Ongeëvenaarde flexibiliteit bij opnemen
De LEGRIA mini X heeft een innovatief ontwerp dat gebruikers de vrijheid biedt om hun creatieve mogelijkheden te verkennen. De camcorder is compact en licht genoeg om overal spontaan opnamen te maken en is uitgerust met de unieke combinatie van een f/2.8 170° ultragroothoekobjectief, ingebouwde standaard en een variangle 6,8 cm (2,7”) touchscreen LCD-scherm dat het eenvoudig maakt om vanuit verschillende hoeken te filmen¹. Met de mogelijkheid volledig handsfree te filmen, zijn gebruikers in staat deel uit te maken van hun eigen opnamen en beschikken ze over meer vrijheid bij het regisseren en vastleggen van scènes.

Indrukwekkende kwaliteit voor perfecte resultaten  
De gerenommeerde imaging-technologieën van Canon zorgen voor de hoge kwaliteit die voldoet aan de eisen van zowel enthousiaste videografen als filmmakers. Met Canon’s eigen DIGIC DV 4 als verwerkingsplatform ondersteunt deze camcorder AVCHD (1080/50i) en MP4 (1080/25p) beeldregistratie. Een 1/2,3” CMOS-sensor zorgt voor levensechte videobeelden en digitale foto’s met minimale ruis, zelfs in omgevingen met weinig licht. De nieuwe beeldstabilisatie in de Close-Up modus stelt gebruikers in staat vanuit de hand indrukwekkende opnamen te maken, ongeacht of het hier gaat om Full HD-movies of ultragroothoek foto’s met een resolutie van 12 Megapixel.

Verbeterde connectiviteit om uw werk te delen
De ingebouwde Wi-Fi functionaliteit maakt het eenvoudig om videobeelden te bekijken en te delen via een groot aantal apparaten of om dit materiaal te uploaden naar sociale netwerken. Door de camcorder op een wireless netwerk² aan te sluiten, kunnen filmmakers de LEGRIA mini X via een smartphone of tablet en Canon’s CameraAccess Plus-app op afstand bedienen en live de gebeurtenissen thuis volgen. De camcorder kan ook worden gebruikt in combinatie met Canon’s nieuwe Pan Table CT-V1². Via een smartphone of tablet kunnen gebruikers het apparaat horizontaal over een hoek van 200° laten draaien. In combinatie met het ultragroothoekobjectief van de LEGRIA mini X kan dit een beeld van 360° rondom geven.

Creatieve programma’s
De LEGRIA mini X opent een wereld aan creatieve opnamemogelijkheden en wordt geleverd met een reeks leuke opnameprogramma’s om van eenvoudig scènes boeiende movies te maken die het waard zijn om te worden gedeeld. Zo biedt de Time Lapse Recording modus met intervallen van vijf seconden tot tien minuten een schitterende manier om verhalen te vertellen die zich over een langere periode afspelen. Daarentegen zullen de instellingen Fast Motion en Slow Motion Capture de beelden maximaal 4 keer sneller of met een ¼ en ½ snelheid weergeven.

Filmen met EOS

Neem jij wel eens video op met je EOS-camera?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.