Macro

Pieter Dhaeze zondag 25 mei 2014

Macrofotografie opent een wereld die voor een het gewone oog gesloten blijft. Met een systeemcamera, macrolens en statief ga je op expeditie naar de verborgen schatten van insecten, bloemen en andere kleine voorwerpen en tover je 'micro' om tot iets 'groots', een macrofoto.

Om snel aan de slag te kunnen en daarbij de grootste valkuilen te vermijden, volgen hier onze tien macro-tips!

 
    Gebruik een systeemcamera met macrolens
Om op hoge kwaliteit met veel detail en zonder vertekening van dichtbij te fotograferen is een systeemcamera met een verwisselbare macrolens 1:1 een vereiste.

   2
 
  Gebruik zo veel mogelijk een statief en een afstandsbediening
Om bewegingsonscherpte te voorkomen, exact te kunnen kaderen en nauwkeurig te kunnen scherpstellen is in 90% van de gevallen een (klein) statief onmisbaar. Gebruik de zelfontspanner en/of afstandsbediening (telefoon).

   3   Extra vergroting
Er zijn verschillende manieren om een grotere vergroting te krijgen dan 1:1 van een macrolens. Met tussenringen, extenders, macrofilters en lensomkering kan het onderwerp nog verder worden uitvergroot. Dit gaat echter vaak ten koste van de optische scherpte, geeft zeer kleine scherptedieptes en veroorzaakt moeilijke belichtingssituaties.
     
 
 4
  Regel de belichting in de M- of Av-stand
Om zoveel mogelijk controle te hebben over het diafragma en daarmee de scherptediepte is het raadzaam om de belichting helemaal handmatig te regelen (M) of met diafragmavoorkeur (Av) in combinatie met Belichtingscompensatie. Let daarbij in het histogram goed op over- en onderbelichting.

   5
 
  Stel handmatig scherp
De scherptediepte bij macrofotografie is vaak klein en het is dan van groot belang nauwkeurig het scherpstelpunt te kunnen kiezen. Doe dit door de autofocus uit te zetten en te werken in Live view met het beeld uitvergroot. Met de scherpstelring of een macroslede kan nu tot op de pixel worden scherpgesteld.

   6   Fotografeer in RAW
Voor maximale controle over detail en kleur is RAW het aangewezen bestandsformaat. Verscherping, ruisonderdrukking, witbalans, contrast en dynamisch bereik zijn dan achteraf binnen grotere marges en hogere kwaliteit te optimaliseren. Lightroom of Photoshop Elements hebben veel mogelijkheden, zijn gebruiksvriendelijk en geven hoge kwaliteit.
     
 
 7
  Onderwerp uit het midden
Bij veel foto's is het hoofdonderwerp in het midden geplaatst, omdat gewerkt wordt met het middelste AF-punt. Met handmatig scherpstellen kan eenvoudig op elke plaats in het kader worden gefocust en dit geeft vaak een meer interessante compositie.

   8
 
  Achtergrond, achtergrond, achtergrond
Meestal gaat 100% van onze aandacht uit naar het hoofdonderwerp, waarbij we het belang van een goede achtergrond letterlijk over het hoofd zien. Speel met brandpunt en standpunt om zo de mooiste achtergrond bij een macro-onderwerp te realiseren.
     
 
 9
  Buiten
Bij macrofotografie buiten zijn licht en wind twee kwaliteitsbepalende factoren. Bij betrokken weer kan mooi detail worden opgenomen. Bij fel zonlicht zal een reflectieschermpje of zonneschermpje het contrast kunnen verzachten. Ook staat er bijna altijd wind. Gebruik korte sluitertijden om beweging te bevriezen of gebruik een windschermpje.

  10
 
  Binnen
Bij macrofotografie binnen bij kunstlicht van productdetails of sieraden is extreme controle mogelijk van belichting, kleur en detail. Sluit lichtfluctuaties uit (hoeveelheid en kleur) en zorg voor een schoon onderwerp (stof, vet) en een schone omgeving (vlekkeloos wit papier). Vermijd kleurfouten door knipperend kunstlicht en gebruik sluitertijden van 1/50s of langer.
     

 

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.