Koopwijzer | Fotoschoudertassen

Pieter Dhaeze maandag 16 juni 2014

Je bent op vakantie en je loopt in een warme en drukke historische binnenstad achter je gezin aan met een zwarte, zware fotorugtas. Je hebt al je kostbare fotospulletjes meegenomen op deze dagtrip, omdat je ze niet onbeheerd in je tent, hotelkamer of appartement wilde achterlaten. En om zakkenrollers geen kans te geven, draag je de rugtas op je buik.
Allemaal redelijk ongemakkelijk en een behoorlijke domper op het verwachte fotoplezier. Misschien is in dit soort gevallen of voor een andere korte, lichtbepakte citytrip een fotoschoudertas een beter alternatief. Wij hebben er een paar naar de studio laten komen.


Schoudertas
Als je langere tijd in de natuur fotografeert en ook behoorlijke afstanden aflegt, dan is een rugtas een prima keuze om veel cameraspullen mee te nemen, eventueel met een tablet, telefoon, portemonnee en eten en drinken. Soms is er zelfs nog ruimte voor een zeil of regenhoes en kun je er een statief aan hangen.
In een toeristische stad of bij een druk evenement is zo’n rugtas echter minder handig. Je stoot ongewild tegen mensen aan, je bent een ‘sitting duck’ voor zakkenrollers en zo’n zware last zorgt tevens voor de nodige zweetdruppels in warme mensenmassa’s. Aan het eind van een lange dag hebben nek, schouders en rug het behoorlijk te verduren gehad.
Als je in die situaties toch een camera met een extra lens of flitser mee wilt nemen, dan is een fotoschoudertas een veel beter alternatief. Er past minder in en hoewel dat een nadeel lijkt, ben je vooraf gedwongen na te denken over wat je wilt fotograferen en hoe. En ook zal de tas minder zwaar zijn, waarvan je bovendien het gewicht kunt verdelen, omdat je de tas op verschillende manieren kunt dragen: schouder links/rechts, rug/heup/buik, recht/kruislings en schouder/hand.
Functie
Een schoudertas neem je dus mee als je - op vakantie - uitstapjes maakt in stedelijke gebieden of als je aanwezig bent op een officiële of feestelijke gelegenheid, waarbij je niet te boek wilt staan als ‘de fotograaf’. Zo’n tas biedt ruimte voor een body met twee lenzen, een flitser, accu’s, geheugenkaartjes en filters. Handig zijn natuurlijk vakjes voor portemonnee, id’s, telefoon en sleutels, mits deze compartimenten goed afgesloten zijn. Anders kun je ze beter in een apart tasje op je lichaam dragen.
Materiaal
Een fotorugtas is meestal uitgevoerd in zwart, geweven kunststof met het accent vooral op functionaliteit en duurzaamheid. Een fotoschoudertas ziet er uit als een gewone schoudertas en is van leer of textiel, zodat hij amper opvalt. Hij is niet-zwart en kan zelfs een leuk kleurtje hebben. Bij dat aansprekende uiterlijk is het wel van belang dat alle beugels, ringen, ritsen en het stiksel van hoge kwaliteit zijn, zodat er niets onverwacht scheurt of uitvalt. Ook moet het materiaal een regenbuitje kunnen verdragen en tegen een stootje kunnen. Een lederen tas voldoet uitstekend aan die eisen.
Indeling
Een fototas wordt vaak ‘groot’, omdat we voor het gemak de lens op de camera laten zitten. Ontkoppel je die twee, dan kan een tas meteen een behoorlijk stuk slanker worden. Als je eenmaal op locatie bent, zet je de lens op de camera en draagt het geheel veilig aan de nekriem van de camera. Of je schaft een degelijke polsriem aan, waarmee je de camera vast in de hand hebt.
In een schoudertas met vier vakken kun je dus zonder problemen een EOS, twee lenzen en een flitser kwijt. Het gewicht en de afmetingen zijn dan nog heel erg (ver)draagbaar. Het grote vak moet goed afsluitbaar zijn, doch ook redelijk eenvoudig toegankelijk als je de tas op je buik draait. Een grote flap is dan ideaal. Hierin kun je meteen wat ‘klein spul’ kwijt, zoals geheugenkaartjes of een filter. Kleine vakjes in de tas lijken handig, maar als je teveel van die kleine opbergplekken hebt, dan weet je op een bepaald moment niet meer waar je wat moet zoeken. Dus een vakje voor telefoon, sleutels en eventueel je portemonnee met id’s is al ruim voldoende.
Wil je een tablet of klein notebook meenemen in je schoudertas, dan zijn er diverse modellen waarbij dat kan, maar het maakt het ontwerp meteen veel hoekiger en het grote rechte vlak kan tegen camera en lenzen drukken.

Fotoschoudertas met rits én flap  Stevige ogen en stksels Binnenwerk Kelly Moore
 
Eten en drinken
Wat voor tas je ook meeneemt als je op stap gaat met je cameraspullen, doe eten of een flesje water nooit in de tas zelf. Hoe waterdicht een compartiment ook lijkt, er zit altijd wel een klein gaatje in en een druppeltje water bij je dure camera kan voor veel problemen zorgen.

Praktijk
We hebben een paar schoudertassen naar de studio laten komen en er ook een paar mee op pad genomen in het OV en de stad in. En onze ervaring daarbij is zeer positief. Allereerst omdat je niet meteen opvalt als fotograaf en toch al je spullen gemakkelijk bij de hand hebt. Bovendien was de tas door afmetingen en gewicht nooit tot ‘last’ en konden we hem in het drukke OV eenvoudig op schoot leggen. Toen we de camera paraat in de hand hadden en dus twee compartimenten leeg waren, hebben we daar op een warme dag onze zomerjas in kunnen stoppen.
Er zijn veel tassenmerken die ook fotoschoudertassen in het assortiment hebben. Kelly Moore en ONA zullen gezien uitvoering en kleurstelling zeer in de smaak vallen bij de dames en merken als Crumpler, ThinkTank of Billingham zijn waarschijnlijk meer aansprekend voor de heren fotografen.

Samenvatting
Bij een cameratas denk je als fotograaf vaak meteen aan een rugtas. Een schoudertas kan voor veel situaties echter ook een heel goed alternatief zijn. Je valt minder op en je loopt ook veel minder te ‘sjouwen’ met je cameraspullen, zodat je meer kunt genieten van de omgeving en gemakkelijker reist in het openbaar vervoer. Ga eens naar de winkel en overtuig je zelf, want het bezit van een rugtas hoeft de aanschaf van een schoudertas niet uit te sluiten.

Met dank aan Foto Konijnenberg.

Camera mee op vakantie

Welke camera neem jij mee op vakantie?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.