Canon PowerShot SX60 HS

Pieter Dhaeze dinsdag 07 oktober 2014

Twee jaar geleden begonnen we de review van de PowerShot SX50 HS met de volgende zin: 50x optische zoom vanaf 24mm | 4.5 stop beeldstabilisatie | 12 megapixels | ISO 6400 | DIGIC 5 HS | kantel-draai lcd-scherm 7,1 cm | flitsschoen | RAW | P, A, T, M | Full-HD 1080p/24fps | 0 cm macro | motordrive 10 fps | beeldverhouding 1:1 tot 16:9! en dat allemaal voor amper 450 euro! Dat is de Canon PowerShot SX50 HS en we vragen ons in deze review af of dit dan eindelijk dé perfecte (reis)camera is.

Nu bijna twee jaar later wordt dat bij de PowerShot SX60 HS: 65x optische zoom vanaf 21mm | 4.5 stop beeldstabilisatie | 16 megapixels | ISO 3200 | DIGIC 6 HS | kantel-draai lcd-scherm 7,5 cm (922k)| EVF 922k | flitsschoen | RAW | P, A, T, M | Full-HD 1080p/60fps | 0 cm macro | Wifi en NFC | motordrive 10 fps | beeldverhouding 1:1 tot 16:9!

Van SX50 naar SX60
Behalve de bovengenoemde verschillen in specificaties zijn de PowerShots SX50 en SX60 nagenoeg identieke camera’s. Het zijn duizendpoten, waarvan we zonder reserve kunnen zeggen dat ze tijdens een zonnige vakantie een zware fototas met een EOS-body en EF-lenzen kunnen vervangen en waarbij je tevens je camcorder thuis kunt laten. Ze brengen bij goed licht elk onderwerp perfect in beeld, van weids landschap via macro en portret tot een dolfijn op 100 meter. En dat allemaal in een handzame behuizing van amper 650 gram. Wil je alles weten over ergonomie, bediening en mogelijkheden, lees dan onze review van de PowerShot SX50 HS (klik hier). Wil je alle specs van beide camera’s zien, klik dan hier.

We behandelen in deze review de nieuwe specs en bekijken of dit weer een stap voorwaarts is naar de ideale reiscamera.

• 65x optische zoom
Ging de PowerShot SX50 van 24 naar 1200mm, dan doet de SX60 daar zowel aan de groothoek- als aan de tele-kant nog een schepje bovenop: van 21 tot 1365mm komt deze camera tot 65x optische zoom. Vooral die 21mm groothoek is een wezenlijk verschil ten opzichte van de beeldhoek bij 24mm als je een weids landschap of groot gebouw beeldvullend wilt kaderen. Aan de tele-kant zie je amper het verschil tussen 1200 en 1365mm.

Lens uitgeschoven bij f=21mm t.o.v. UIT  Lens uitgeschoven bij f=1365mm t.o.v. UIT

Een lens met 65x optische zoom in een cilinder van slechts 65mm lengte is een ongelooflijk staaltje van engineering. Kijken we naar het maximale diafragma (f/3,4 bij 21mm en f/6,5 bij 1365mm), dan lijkt de lens niet zo lichtsterk, maar vergelijk je dit met een EF 600mm f/4L met een EF 2x III, dan heb je bij 1200mm slechts f/8. Dus die f/6,5 van de PowerShot SX60 is eigenlijk erg goed.
De kortste scherpstelafstand bij 1365mm is 2 meter en dan kun je een onderwerp kaderen van iets meer dan 7 centimeter. In de macrostand kun je bij 200mm zonder zichtbare vertekening een voorwerp kaderen van 3 cm breed en dat is ten opzichte van een volbeeldsensor een macro van 1:1! De frontlens is dan ongeveer 2 cm van het voorwerp verwijderd.
Wil je een onderwerp van 1 meter breed beeldvullend kaderen, dan sta je bij een brandpunt van 21mm op ongeveer 65 cm afstand. Zoom je helemaal in tot 1365mm, dan is de voorwerpsafstand voor diezelfde meter breed ongeveer 40 meter. Dus zie je een leeuw (2m breed) op 100 meter, dan heb je die bij 1365mm helemaal gevuld in het kader. Dat is mooi en ook een veilig gevoel.

Bij f=21mm vanaf 65cm kaderbreedte 1m Bij f=1365mm vanaf 40m kaderbreedte 1m

Een lens met een dergelijk groot zoombereik kan behoorlijk lijden onder de diverse lensafwijkingen: vervorming, vignettering, hoekonscherpte en chromatische aberratie. Bij de PowerShot SX60 heeft Canon die allemaal erg goed onder controle. Zelfs bij een opname van een gemetselde muur zie je bij zowel groothoek als tele nauwelijks vervorming en is vignettering volledig afwezig. Helemaal ingezoomd zijn de hoeken minder scherp dan het centrum van het kader, maar dat is nergens storend. Bij 1365mm is het gehele beeld wat minder scherp dan bij kortere brandpunten. Enige puntje van verbetering zou de CA zijn bij veel licht én als je helemaal ingezoomd bent. Er zijn dan soms paarse randjes te zien, die echter eenvoudig in Photoshop of Lightroom weggewerkt kunnen worden.

Handleiding
Wij vonden in de doos van de PowerShot SX60 geen echte uitgebreide handleiding. Tegenwoordig zijn die op internet te vinden als pdf. Dat is eigenlijk wel zo handig, want deze versie is alttijd up-to-date en je kunt hem makkelijk op je telefoon zetten voor gebruik in het veld. Klik hier voor de handleiding van de PowerShot SX60.

• 16 Mp en ISO 3200
Een stapje vooruit in megapixels betekent bij de PowerShot SX60 een stapje terug in maximale ISO en dat is geen verrassing. Ondanks zijn vele kwaliteiten blijft de SX60 een compactcamera met een relatief kleine sensor en hoe meer pixels je daarop zet, des te meer ruis bij lagere ISO’s. Maar omdat deze alleskunner vooral voor de vakantiefotograaf bedoeld is, zul je maar zelden een beroep op heel hoge ISO’s hoeven doen en is het belangrijk dat je bij lage ISO’s meer pixels ter beschikking hebt voor uitsneden of grotere afdrukformaten. Voor een A4-tje of full-HD heb je aan 1800 bij 1200 pixels voldoende, dus met de 4608 bij 3456 pixels van de PowerShot SX60 heb je alle ruimte om te croppen of grote prints te maken. Hoewel je in de camera verschillende kwaliteitsparameters kunt instellen, heb je met de RAW-bestanden van de PowerShot SX60 alle vrijheid om ruisonderdrukking en verscherping naar eigen smaak toe te passen.

• Digic 6 processor
Je staat er eigenlijk nooit zo bij stil, maar in elke camera ziet een rekeneenheid (processor), zoals ook in een gewone computer. Bij de PowerShot is Canon aanbeland bij de Digic 6 en deze zorgt ervoor dat alle beeldbewerking nog sneller gebeurt en de camera bij alles snel reageert, zoals dat ook al bij de SX50 het geval was.

• LCD-scherm en EVF
We worden altijd heel blij van een kantel- en draaischerm op een camera en Canon heeft dit concept bij de PowerShot SX60 gelukkig niet achterwege gelaten. Het scherm is iets groter dan van de SX50, maar belangrijker het heeft een hogere resolutie en grote kijkkoek met een grote zichtbaarheid ook in de zon. Is die echter toch te fel, dan kun je de EVF gebruiken en daar is met de 922k pixels een grote sprong in resolutie gemaakt ten opzichte van de PowerShot SX50. Die EVF was erg korrelig met veel vertraging. Dat eerste is bij de SX60 dus opgelost. De vertraging is nog enigszins aanwezig, maar veel minder storend.

• Video
De PowerShot SX50 kon je camcorder op vakantie volledig vervangen en de PowerShot SX60 doet er nog een schepje bovenop met 60 frames per seconde (fps) voor nog vloeiender beeld en mogelijkheid tot slow motion. Ook de externe microfoonaansluiting is een welkome aanvulling voor de videograaf. Opvallend bij video met de PowerShot SX60 is de sublieme beeldstabilisatie en de geruisloze en vloeiende zoom.

• Wifi en NFC
Draadloos en delen zijn tegenwoordig toverwoorden in de camerawereld. De PowerShot SX60 beschikt daarom over wifi en NFC. Vooral met die wifi zijn we heel blij en kunnen we nu dankzij de gratis app CameraWindow van Canon foto’s van de camera direct op een smartphone of tablet zien en van daaruit delen. Maar leuker voor de fotograaf is de mogelijkheid om smartphone of tablet als draadloze afstandbediening met Live view-beeld te gebruiken. Je ziet het zoekerbeeld van de camera op het scherm van je telefoon en zo zoomen en de opname maken (zie clip). Die telefoon kunnen we tevens gebruiken om gps-gegevens toe te voegen aan de foto’s.
De functie van de NFC is nog redelijk beperkt en vooral bedoeld om foto’s van de PowerShot SX60 in verkleinde vorm overal eenvoudig naar je telefoon (met NFC) over te zetten om vervolgens op Facebook, Twitter of Flickr te gebruiken. We konden met de NFC van de PowerShot SX60 niet direct printen op de PIXMA MG7550, die ook over NFC beschikt.

Beeldkwaliteit
De foto’s van een compactcamera als de PowerShot SX60 met een dergelijke hoge resolutie op een relatief kleine sensor vertonen zowel in JPEG als RAW sporen van ruisonderdrukking, ook bij ISO 100. Dat lijkt verontrustend, maar is het niet. Deze ruisonderdrukking is namelijk alleen te zien op 100% in Photoshop en met ons artikel ‘de regel van ¼’ (klik hier) in het achterhoofd is dat niet maatgevend voor de vakantiefotograaf. Full-HD en A4 zijn voor deze doelgroep de grootste publicatieformaten en tot ISO 400 zijn de foto’s van de PowerShot SX60 daarvoor prima geschikt, mits goed belicht. Voor een afdruk van 15 bij 10cm kun je zelfs zonder problemen foto’s gebruiken van ISO 1600.

Samenvatting
Waren we al erg enthousiast over de PowerSHot SX50, dan is dat enthousiasme bij zijn opvolger, de SX60, alleen nog maar toegenomen. Een erg handzame camera met mega veel zoom vanuit een echte groothoek, snel, RAW, prima video en nu ook wifi. Als Canon bij zijn opvolger een aanraakscherm toevoegt en ingebouwde GPS, dan komen we langzaam maar zeker in de buurt van de ‘ideale reiscamera’. Zijn dat voor jou geen dealbreakers, dan is de PowerShot SX60 een prima investering van nog geen 500 euro voor je eerstvolgende vakantie, stedentrip of wereldreis.

Meer info en specs: klik hier.
De actuele prijs: klik hier.

Camera mee op vakantie

Welke camera neem jij mee op vakantie?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.