Irista | Kennismaking

Pieter Dhaeze zaterdag 28 februari 2015

Op de Photokina in 2012 werd Project 1709 door Canon aangekondigd als nieuwe cloudfotobeheer en in december 2014 kreeg deze codenaam zijn ware gestalte in de vorm van Irista. Wij hebben de ontwikkeling zijdelings gevolgd en achten de tijd rijp om aandacht te geven aan deze nieuwe dienst. In dit artikel gaan we in op de functionaliteit en vooral het praktisch nut van Irista.

Ook zullen we in vervolgartikelen aandacht geven aan het direct koppelen van de EOS 70D en PowerShot G7X met Irista en het maken van een HD-fotoboek direct vanuit deze clouddienst.

irista-visual-580px

Fotobeheer
Voordat we specifiek ingaan op Irista, nemen we eerst even de tijd voor een algemene bespiegeling over fotobeheer. We maken steeds meer foto’s met verschillende soorten camera’s en die slaan we steeds vaker op op verschillende locaties. Al snel is het totale overzicht ver te zoeken. De roep om je fotoarchief te structureren wordt dan ook steeds luider. Dat lijkt een relevante activiteit, maar is dat eigenlijk wel nodig? Wil je wel álle foto’s die je maakt bewaren en terug kunnen vinden? Het antwoord hierop lijkt een vanzelfsprekendheid: ja, natuurlijk.

Maar wat doet de gemiddelde familie- en vrijetijdsfotograaf in de praktijk nu eigenlijk met al zijn/haar foto’s? De meeste foto’s die gemaakt worden, worden redelijk snel na de sessie (dagje in het veld, verjaardag, citytrip, weekend met familie/vrienden, vakantie) vluchtig op een beeldscherm bekeken: telefoon, tablet, laptop/desktop of televisie. Na deze korte herbeleving wordt het vaak angstig stil rondom de foto’s. Met een beetje geluk vindt de fotograaf - of een van de betrokkenen - de tijd om een selectie te maken, de foto’s eventueel te bewerken en die ergens op een bewuste locatie (computer, cloud) op te slaan. En nadat de behoefte van snelle herbeleving en de mogelijke zucht naar structuur bevredigd zijn, raken de foto’s vervolgens in de vergetelheid. Want we zijn vooral bezig om die vergeten collectie uit te breiden met weer nieuwe foto’s, die hetzelfde lot beschoren zijn.

In de oneindige veelheid van foto’s die worden gemaakt, is het dus niet zo belangrijk of we die foto’s ergens overzichtelijk en vindbaar opgeslagen hebben, maar is het van veel groter belang dat we onze foto’s heel kritisch selecteren. Want welbeschouwd zijn van elke korte sessie waarschijnlijk maar tien foto’s echt leuk, waarvan hooguit één of twee foto’s écht onderscheidend zijn en bij een vakantie zijn die aantallen respectievelijk vijftig en vijf. Oftewel 10% van al je foto’s is de moeite van het bewaren waard en 10% daarvan is een ‘topper’. Die totale 10% omvat dus onze favoriete foto’s waarmee we echt iets moeten doen: archiveren, herbeleven en delen. Dat zijn foto’s waar je trots op bent, die unieke momenten bevatten, waarmee je een emotionele band hebt, die je niet op de grote hoop wilt gooien, die binnen handbereik moeten zijn, die je alleen of met anderen wilt terugzien. Dit zijn de foto’s die je op een centraal punt bereikbaar wilt hebben en waarvan je een fotoboek maakt. Want voor ons is een fotoboek momenteel nog het enig praktische en toegankelijke fotoarchief, wat ook nog de hoogste belevingsgraad en duurzaamheid heeft.

RAW of JPEG
Heb je in het verleden analoge foto’s gemaakt? Heb je daarvan nog alle negatieven overzichtelijk gearchiveerd? En hoe vaak doe je nu nog iets met of in dat archief? Je bent er waarschijnlijk heel zuinig op, maar heeft het eigenlijk niet alleen maar een emotionele waarde? Want het nageslacht zal het op enig moment gedachteloos opruimen als antiquiteit.
Dus wat doet je met je RAW-foto’s nadat je ze ontwikkeld hebt? Waarschijnlijk ook zorgvuldig archiveren, terwijl je in de toekomst alleen iets met de JPEG’s zult gaan doen. Dus als je je favoriete foto’s als JPEG’s in maximale kwaliteit en resolutie opslaat, dan zal het de originele RAW’s niet veel anders vergaan dan je negatieven en dat is de digitale prullenbak van je nazaten.

Irista
Bovenstaande bespiegeling is natuurlijk ‘zwart-wit’ en gekleurd, want iedereen beheert zijn fotoarchief op zijn manier, maar onze beschouwing is volgens ons wel de juiste insteek naar het praktisch gebruik van Irista. Deze clouddienst is niet bedoeld om er rücksichtslos al je foto’s in te gooien, maar is wel hét centrale verzamelpunt om altijd en overal toegang te hebben tot je favoriete JPEG-foto’s (dus 10% van al je genomen foto’s) in de hoogste kwaliteit en resolutie. Momenteel geeft Canon je 15 GB gratis opslagruimte en als je uitgaat van een gemiddelde bestandsgrootte van 6 MB per JPEG (camera met 18 megapixels), dan kun je 2500 foto’s op Irista zetten. Dan ben je dus 25.000 foto’s verder in de tijd. Voor 50 euro per jaar breid je die opslagruimte uit tot wel 200 GB. Dat zijn ruim 30.000 favoriete JPEG-foto’s (= 300.000 ongefilterd) en dat beslaat waarschijnlijk een tijdspanne van meer dan een mensenleven.
Je foto’s op Irista staan altijd veilig en in tegenstelling tot andere fotoclouddiensten belooft Canon plechtig dat ze helemaal niets met je foto’s zullen doen en ook dat je er volledig rechten over houdt

Flowchart-Irista-580pxPraktisch gebruik
De functionaliteit van Irista wordt steeds verder uitgebreid. Wij hebben gekeken hoe je deze dienst praktisch kunt gebruiken op moment van schrijven, maart 2015.
Irista werkt vanuit een webbrowser en is dus onafhankelijk van het besturingssysteem (Windows, OSX, Linux, iOS, Android). Je hebt dus vanuit elke computer of mobiel apparaat toegang om je foto’s te bekijken. Je zou ze vanaf tablet of telefoon ook kunnen beheren, maar je desktop of notebook is daarvoor toch meer geschikt. Je kunt dan namelijk gebruik maken van de Desktop Uploader van Irista en zo eenvoudig mappen laten synchroniseren. Maak op je computer een map Favorieten Irista, sync deze met Irista en elke keer als je een foto hebt die de moeite van het archiveren waard is, dan hoef je die alleen maar in deze map te slepen en vervolgens zal ze automatisch worden geüpload naar Irista.

Werk je vanuit Lightroom, dan is het archiveren naar Irista net zo eenvoudig, want Canon geeft een speciale plug-in voor Lightroom gemaakt (klik hier. Lees de installatiehandleiding). Instaleer deze en via het deelvenster Services voor publiceren in de Bibliotheek zorg je dat je favoriete foto’s automatisch als JPEG naar Irista worden overgezet.

irista-desktopuploadsync-189px irista-lr01-189px irista-lr02-189px
Sync-mappen op computer Irista plug-in Lightroom Syncen vanuit Lightroom

Voor ons principe ‘alleen favorieten op Irista’ is het beheer vanaf een computer via de Desktop Uploader en via Lightroom toereikend voor een onbezorgde archivering. Er leiden echter meer wegen naar Irista en wil je foto’s ook direct van je telefoon, tablet of camera naar Irista uploaden, dan kan dat natuurlijk ook. Omdat er op dit moment nog geen app is van Irista, moeten we daarvoor de functionaliteit van Dropbox misbruiken. Sla foto’s van je telefoon of tablet op vanuit je Fotorol of Galerie naar een map op Dropbox, bijvoorbeeld met de naam Irista Sync. Zorg dat deze map ook gesynct is met een map op je computer en sync deze dan weer met Irista. Sla je nu op je telefoon een foto op in de genoemde map van Dropbox, dan wordt deze eerst gekopieerd naar dezelfde map op je computer, waarna ze van daaruit weer verzonden wordt naar Irista. Belangrijk bij deze omweg is dat je computer dus aanstaat tijdens dit proces. Deze ‘download-upload’-methode verloopt niet momentaan, maar met enig geduld werkt het wel.

Camera-upload en fotoboek
Je kunt ook vanaf een Canon camera direct foto’s uploaden, maar dan moet die camera wel voorzien zijn van wifi. Hoe dit in zijn werk gaat, vertellen we in een volgende artikel. Vanuit Irista kun je bovendien fotoboeken maken en de mogelijkheden en kwaliteit zullen we in een apart artikel bespreken.

Samenvatting
We hebben een tijdje gezocht naar hoe je Irista praktisch het best kunt gebruiken en waarin het zich onderscheidt van al die andere gratis clouddiensten. Als je als fotograaf streng voor jezelf wordt en dus kritisch selecteert, dan hoef je maar voor 10% van je foto’s echt moeite te doen om ze te archiveren. Irista is dan ideaal, want je hebt voldoende opslagruimte, je kunt altijd en overal via een browser je foto’s bekijken en delen. Bovendien kun je van je favoriete foto’s direct vanuit Irista fotoboeken laten maken. Voor ons nog steeds het enig echte fotoarchief.

Probeer Irista zelf eens. Je hoeft je alleen even aan te melden (klik hier) en je kunt meteen aan de slag. Heb je vervolgens nog vragen kijk dan in de FAQ’s (klik hier).

De ontwikkelaars zijn nog lang niet klaar en wij hebben een kort wensenlijstje:

  • App voor tablet en smartphone
  • Slideshow (vegen/klikken en zoomen)
  • Foto kunnen delen met link of uitnodigen voor album
  • Sneller ontdubbelen

Irista

Ken je Irista, de nieuwe fotobeheer clouddienst van Canon?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.