Koopwijzer laptops 2024 (+vragenlijst)

Pieter Dhaeze maandag 26 februari 2024

Regelmatig krijg ik vragen van lezers over de aanschaf van een nieuwe laptop voor de serieuze vrijetijdsfotograaf. Aangezien ik de ontwikkeling van computer hardware redelijk volg, kan ik ze wel een algemeen advies geven, maar mij ontbreekt het aan de specifieke kennis van de vele merken en modellen.

visual koopwijzer laptops

Om toch een soort van koopwijzer met ‘reviews’ van laptopmodellen te kunnen maken, wil ik daarom de vrijetijdsfotograaf zelf inschakelen. Jij dus: EOS-fotograaf die fotografeert in RAW, werkt met Lightroom Classic en/of Photoshop en in 2023 of 2024 een nieuwe laptop heeft aangeschaft voor zijn complete RAW-workflow. Behoor jij tot deze doelgroep, vul dan onderstaand formulier in, zodat we binnenkort je bevindingen (anoniem) kunnen delen met andere EOS-fotografen (klik hier).

Desktop
Onderstaande aandachtspunten zijn ook van toepassing als je een nieuwe desktop wil aanschaffen. Je kunt desktops vaak laten configureren naar eigen wensen en dus meer flexibel dan met de keuze van een nieuwe laptop.

Algemene aandachtspunten

  • Schaf een laptop aan die duidelijk beter gespecificeerd is dan de minimale systeemvereisten voor Lightroom Classic (klik hier) en Photoshop (klik hier). Toekomstige nieuwe functionaliteit vraagt om steeds betere hardware en ook besturingssystemen als OSX en Windows stellen jaarlijks hogere eisen aan computers. Bedenk dat je over vijf jaar nog steeds met plezier op je computer wilt kunnen werken. Door een laptop een of twee jaar langer te kunnen gebruiken, verdien je extra investeringen snel terug.
  • Kies een snelle en energiezuinige rekenprocessor (CPU): Minimaal Core Ultra 7 (Intel), Ryzen 7 (AMD) of M2 (Apple). Liever een stapje sneller.
  • Bespaar niet op intern geheugen, dus minimaal 16GB. Beter 32 of 64GB. Dat lijkt overdreven, maar je bent wel meer ‘future’-proof.
  • Aparte videokaart (GPU). Minimaal Nvidia RTX serie 3000, maar beter RTX 4000-serie. Met minimaal 8GB geheugen.
  • Interne opslag: SSD van 1 TB. Ook dat is ruim bemeten, maar op een ‘lege’ C-schijf kunnen zware programma’s gemakkelijk grote cachebestanden kwijt. Gebruik een externe drive (HDD/SSD) via USB-C of Thunderbolt voor opslag van alle RAW-foto’s, catalogi en andere data.
  • Zorg voor voldoende aansluitingen. Verschillende USB’s (3.2 en C), een volwaardige HDMI, SD-kaartlezer, optioneel LAN-aansluiting, Bluetooth 5.0 of hoger, Wifi 5 of hoger.
  • Zorg voor een snelle internetverbinding, zowel up- als download en werk bij voorkeur bedraad.
 
Zoeken
De bovenstaande specs kun je op websites van hardware aanbieders gebruiken om snel het grote aanbod laptops te filteren tot de voor jouw geschikte configuratie. Let daarbij ook op het ingestelde prijsbereik. Kies 100 euro boven je budget om de iets duurdere alternatieven niet te missen.

Persoonlijk werk ik bij voorkeur op een grote losse monitor (>=24 inch, >=1920x1200). Dat heeft de volgende voordelen:
• betere leesbaarheid van interface en grote werkruimte
• betere kleur- en helderheidsweergave
• geschikt voor monitorkap (minder spiegeling, hoger contrast)
• grotere kijkhoek
• laptopscherm als tweede scherm
Ook werk ik met een losse muis en niet met touchpad of aanraakscherm.

Samenvatting
Dé perfecte laptop voor gevorderd beheer en bewerking van je RAW-foto’s bestaat niet, maar het is wel handig om te weten wat de ervaringen zijn van andere vrijetijdsfotografen met hun nieuw aangeschafte laptop (klik hier, link volgt). Dat kan een goed uitgangspunt zijn om zelf de juiste computer aan te schaffen. Bedenk daarbij dat met een extra investering voor betere componenten, je nieuwe laptop langer ‘future proof’ zal zijn.

Hieronder de vragenlijst. De antwoorden mogen puntsgewijs zijn en zal ik gebruiken om een samenvattend artikel te schijven.
Alvast bedankt voor je deelname. Je doet er mij, maar vooral je collega-fotografen, een groot plezier mee.

Ervaringen nieuwe laptop (2023/2024)

Digitaal fotolijstje 2024

Ben je in het bezit van een digitaal fotolijstje?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.