Het afgelopen jaar heb ik al verschillende beeldschermen op mijn bureau gehad voor een review. En eerlijk gezegd zijn het stuk voor stuk prachtige stukjes techniek, waar je als fotograaf fijn op kunt werken. Kleuren, helderheid en scherpte zijn de laatste jaren allemaal dik in orde. En voor mij persoonlijk is een schermdiagonaal van 27-inch de optimale grootte voor een praktische kijkafstand van circa 60 centimeter. Deze keer heb ik de PA27UCGE van ASUS ten burele. Een veelzijdige monitor boordevol specificaties. Mijn bevindingen.
• Apple Studio Display
• ASUS PA278CFRV
• ASUS PA27DCE


ProArt PA27UCGE
ASUS biedt een breed spectrum aan hardware en voorziet veel disciplines van computer-gebruikers van het gewenste gereedschap: content creators, fotografen, video-editors, gamers. Voor iedereen heeft ASUS wel een geschikte computer (laptop, desktop, mini-PC) of monitor. De ProArt PA27UCGE is dan ook een monitor die met zijn lange spec-list (specs) perfect aansluit bij die veelzijdigheid. Hieronder zie je een overzicht. Samen met de ingebouwde colorimeter en de monitorkap die standaard wordt meegeleverd is deze monitor voor een prijs van 800 euro haast ‘te mooi om waar te zijn’.

Mijn bevindingen
Als ik een monitor moet bespreken, dan doe ik geen wetenschappelijke tests. Mijn ogen zijn mijn meetinstrument. Dus kijk ik er vooral goed naar, vergelijk ik hem met mijn vertrouwde EIZO en gebruik ik hem voor mijn dagelijkse werkzaamheden met foto’s en ander beeldmateriaal.

Ik heb de ProArt PA27UCGE uit de doos gehaald, de voet bevestigd en de monitorkap gemonteerd. ASUS levert diverse kabels mee en ik heb hem via Displayport aan mijn desktop (PC, i7, GTX1060) aangesloten. Na opstarten had ik meteen goed beeld in 4K, maar heb de helderheid teruggezet naar 130 cd/m2. Over het algemeen is de helderheid direct uit te fabriek te hoog. Dat geeft lekker pakkende plaatjes, maar voor beeldbewerking en print is 130 cd/m2 mijn eigen standaard. Ook zet ik de HDR-weergave in Windows uit. De schaling staat op 150%. Als ik met genoemde aanpassingen de ProArt PA27UCGE zij-aan-zij vergelijk met mijn EIZO CX240, dan zijn ze op het gebied van kleur en helderheid nagenoeg gelijk. Alles oogt scherper met de PA27UCGE dankzij de 4K-resolutie(160ppi) en je krijgt meer werkruimte.

Zo kun je bijvoorbeeld in Lightroom Classic de panelen links én rechts open laten staan en daartussen in passende weergave toch de gehele foto zien en bewerken. Ook zie je in de panelen meer deelvensters onder elkaar. Dus al met al ben je in Lightroom Classic minder aan het zoomen en schuiven in foto’s en hoef je voor je gereedschappen minder te scrollen.
Schaling Als je op een beeldscherm werkt met een pixeldichtheid boven de 110ppi, dan is de leesbaarheid van de interface van programma’s als Word, Lightroom Classic en Photoshop niet optimaal voor een werkafstand van 60 cm. De menuopties en icoontjes worden te klein. Om de leesbaarheid te verbeteren kun je daarom in het OS van je computer (Windows/Mac) de schaling verhogen van de standaard 100% naar bijvoorbeeld 150% (4K op 27”: 160ppi) of 200% (5K op 27”: 210ppi). |
Dat ASUS een monitorkap meelevert is voor mij een groot pluspunt, omdat ik dat heel mijn leven al gewend ben én omdat het contrast en de helderheid zich dan beter laten beoordelen. Ook het AGLR-scherm houdt spiegeling en glans tot een minimum beperkt, terwijl dit toch niet ten koste gaat van scherpte en contrast, zoals vroeger bij matte schermen wel het geval was.

Kalibratie
Een aparte vermelding krijgt de kalibratie van dit scherm. ASUS heeft een colorimeter ingebouwd en levert goede kalibratiesoftware mee (ProArt Calibration), die bovendien de belangrijkste externe colorimeters ondersteunt. Alle specifieke informatie lees je hier. Als je een kalibratie uitvoert, zorg dan dat het scherm niet in de eco-modus staat en zorg ook dat er geen pup-ups verschijnen. Na een half uurtje opwarmen duurt de eigenlijke kalibratie 15 tot 20 minuten.
Bedieningsapp De bediening van de ProArt PA27UCGE verloopt met een OSD (On Screen Display) en fysieke knoppen rechtsonder op de voorzijde van de monitor. Voor Windows heeft ASUS ook een app beschikbaar (Display Widget Center), waarmee je de bediening direct vanaf je beeldscherm kunt doen. Je kunt dan niet alleen helderheid en contrast regelen, maar ook sneltoetsen voor verschillende schermparameters instellen en hoe je meerdere beeldbronnen op het scherm kunt verdelen. |
 |
HDR en Dynamic dimming
De ProArt PA27UCGE ondersteunt HDR-weergave (HDR-10, HGL, DisplayHDR 600, klik hier). Om dit te bewerkstellingen heeft dit IPS-scherm een hoge piekhelderheid van 600 nits (cd/m2) en is het backlight uitgerust met local dimming in 384 zones. Zo kunnen hooglichten extra wit zijn en zal achter zwarte gebieden van het vertoonde beeld het backlight worden gedimd. Het contrastbereik neemt daardoor toe en als je HDR-videocontent bekijkt op de ProArt PA27UCGE dan is dat duidelijk contrastrijker met meer diepte en vollere kleuren dan op een SDR-monitor. Voor fotobewerking heb ik de optie Dynamic Dimming overigens uitgezet, zodat het contrast in een foto niet beïnvloed wordt door lokale dimming.
160Hz Voor fotobewerking is een verversingsgraad van 60Hz van het beeldscherm voldoende. Ga je echter met bewegend beeld werken of wil je gamen, dan is een hogere verversingsgraad wenselijk. De ProArt PA27UCGE ondersteunt een dynamische verversingsgraad tot 160Hz. Dat betekent dat het 4K-beeld maximaal 160 keer per seconde wordt ververst. Dit vraagt samen met HDR-weergave wel om een stevige videokaart. |
Samenvatting
ASUS maakt al jaren prima beeldschermen voor een breed spectrum van gebruikers. Van fotografen tot gamers. De ProArt PA27UCGE is daarop geen uitzondering. Het beeldscherm heeft me verrast door zijn goede, actuele specificaties, zijn uitgebreide mogelijkheden en door zijn compleetheid met een standaard monitorkap en prima kalibratiemogelijkheden. En dat allemaal voor nog geen 800 euro.
Mocht je de ProArt PA27UCGE van ASUS overwegen (beschikbaar eind juni 2025), zorg dan wel voor een computer (Windows/Mac) met actuele specificaties en een goede videokaart, zodat alle specificaties ook echt tot hun recht kunnen komen.
P.S. ASUS heeft Q1/2025 ook een 5K-versie van de hier besproken ProArt PA27UCGE uitgebracht, zijn de ProArt PA27JCV (klik hier). Deze heeft nagenoeg dezelfde specificaties, maar heeft in plaats van 4K (3840x2160, 163ppi) een resolutie van 5K, 5120x2880 (218ppi). Dit is gelijk aan de Studio Display van Apple (klik hier) en werkt met een schaling van 200%, wat vaak handiger is dan 150% zoals je dat bij een 4K-scherm gebruikt. Binnenkort zal ik de ProArt PA27JCV hier op EOSzine bespreken.