Poll Lichtmeetmethode

Pieter Dhaeze maandag 14 september 2015

Je camera beschikt over een interne lichtmeter, waarmee hij op verschillende manieren naar de helderheidsverdeling van het onderwerp in je zoeker kan 'kijken': Meervlaks, Deel, Centrum, Spot. Wij willen weten wat onze lezers gebruiken en daarom de vraag:

'Welke lichtmeetmthode gebruik jij?'

Met een opkomst van bijna 200 deelnemers krijgen we een redelijk representatief beeld van de favoriete lichtmeetmethode van de gemiddelde vrijtijdsfotograaf.

poll-lichtmeetmethode

Het is niet verrassend dat Meervlaks (= Evaluatief/Matrix/Patroon) het populairst is. Deze lichtmeting houdt rekening met de helderheidsverdeling van het onderwerp over het hele kader en zorgt in wisselend omstandigheden toch voor een redelijk consitente belichting. Soms een stopje onder- of overbelichten is voldoende. Het verbaast ons dan wel dat Deelmeting en Centrummeting minder vaak gebruikt worden, terwijl die toch ook tot bevredende belichtingsresultaten leiden als het onderwerp bij elk kadering iets wijzigt. Opvallend is ook dat 20% Spotmeting gebruikt. Dit kan bij kleine veranderingen in het kader leiden tot grote schommelingen in de belichting van een opname. De fotograaf die Spotmeting gebruikt moet zeer goed bedacht zijn op de impact en toepassing van deze lichtmeetmethode. Een intensieve bezigheid, die de aandacht voor het onderwerp sterk kan verminderen. Meestal gebruik je Spotmeting om op een grijskaart de belichting te meten om vervolgens deze waarden te gebruiken in de M-stand. Intensief met de belichtings van je foto's bezig zijn, is ook het geval als je elke foto de lichtmeetmthode gaat aanpassen. 13% zegt dit te doen en wij vragen ons of dit een meerwaarde heeft ten opzichte van de belichting controleren met Meervlaks+Belichtingscompensatie.

Nieuwe poll
Met de nieuwe - aanverwante - poll willen we inzicht krijgen in het percentage fotografen dat met een losse lichtmeter werkt. Heb je interesse hoe je dat doet, laat het ons dan weten via info@eoszine.nl en wij schrijven er een artikel over. Doe mee aan de volgende poll, hiernaast in de rechter kolom.

Losse lichtmeter

Heb én gebruik jij een losse lichtmeter?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.