Nieuw | Lightroom CC 2015.2

Pieter Dhaeze woensdag 07 oktober 2015

‘Vroeger’ moesten we vaak langer dan een jaar wachten eer dat nieuwe functionaliteit werd toegevoegd aan een nieuwe versie van Photoshop. Die tijd ligt ‘ver’ achter ons en met een Creative Cloud Fotografie abonnement (klik hier), word je om de twee à drie maanden verrast met een nieuw ‘speeltje’.
In oktober werd Lightroom CC 2015.2 gepresenteerd en werden twee nieuwe functies geïntroduceerd: Nieuw importeren en Lokaal Nevel verwijderen (Local Dehaze).

Nieuw importeren
Het gebeurt maar zelden dat Abobe een bestaand dialoogvenster in een van zijn programma’s volledig op de schop neemt en ook nog sleutelt aan de instellingen. Dit is echter wel het geval bij de nieuwe importfunctie van Lightroom CC 2015.2.
Het dialoogvenster is nu geheel beeldvullend en kan voorafgegaan worden door een extra keuzevenster. Aangezien dit niet echt functioneel is, is het raadzaam dit venster te verbergen. Dit kan door in Voorkeursinstellingen, de optie Scherm Foto’s toevoegen tonen uit te vinken.

lr-import01

Het eerste dat opvalt is geselecteerde foto’s donker zijn in plaats van helder, zoals we gewend waren. Er staat een grote V door, dus het is duidelijk dat ze geïmporteerd gaan worden. Heldere thumbnails zijn dus niet geselecteerd voor importeren en op zich is dat logisch, want dan kun je nog zien of je ze alsnog toe wil voegen. Je kunt de foto’s in een raster zien en ook beeldvullend. Het is echter niet meer mogelijk in te zoomen om de scherpte op 100% te controleren.

lr-import

Of je heel erg moeten wennen aan de nieuwe interface is afhankelijk van je eigen werkwijze van importeren. Met onze workflow merken wij er niet veel van. Na een sessie kopiëren we met een kaartlezer en Verkennner/Finder de foto’s naar een eigengemaakte map in ons chronologisch foto-archief. Vervolgens slepen we deze map op het icoontje van Lightroom dat standaard op ons Bureaublad staat (Windows) of in onze Docker (Mac). Lightroom wordt dan automatisch gestart en het nieuwe importvenster wordt geopend. Alle foto’s worden in een rasterweergave getoond en zijn donker (met een V), ten teken dat ze geselecteerd zijn voor import. Rechts voegen we nog trefwoorden toe, kiezen we de juiste metagegevens en soort voorvertoning, waarna we rechtsboven op Foto’s importeren klikken. Klaar! Laat je Lightroom het kopiëren naar je computer doen en ook de mappen maken, dan wordt het misschien iets moeilijker. Als je echter al een tijdje met Lightroom werkt, dan zal het nieuwe importvenster geen onoverkomelijke problemen opleveren.

Wil je meer details weten van dit ‘nieuwe importeren’, kijk dan op de blog van Computer Creatief (klik hier).

CC versus 6
De tussentijdse nieuwe functies in Lightroom zijn meestal alleen van toepassingen op de CC-versie. Werk je met versie 6, dan zal bijvoorbeeld Nevel verwijderen niet beschikbaar zijn.

Lokaal Nevel verwijderen
Als je goed uit de voeten kunt met de basisgereedschappen van Photoshop en Lightroom, dan zijn nieuwe bewerkingsmogelijkheden vaak ‘meer van hetzelfde’. Toch zijn er soms nieuwigheden die het leven van de fotograaf leuker en eenvoudiger maken. Zo was dat destijds Clarity (Lokaal contrast/Helderheid) en zo is dat bij de introductie van Lightroom CC de optie Dehaze (Nevel verwijderen). Met name voor landschapsfotografen met een nevelige verre horizon verricht dit gereedschap soms kleine wondertjes (klik hier). Adobe heeft zoveel bijval gehad over dit nieuwe gereedschap, dat ze besloten hebben om het ook als optie aan de lokale aanpassingen toe te voegen: Gegradueerd filter, Radiaalfilter en Aanpassingspenseel.

IMG_2164-189px IMG_2164-2-189px IMG_2164-3-189px
5D3_9564-189px 5D3_9564-2-189px 5D3_9564-3-189px

Zo kun je nu eenvoudig een contrast-arme achtergrond apart behandelen van een al reeds heldere voorgrond. Dat is handig voor landschappen (gekoppeld aan Gegradueerd filter of Aanpassingspenseel), maar je zou het ook kunnen gebruiken om de vage achtergrond bij een portretfoto pittiger te maken door Nevel verwijderen toe te passen op het gebied buiten een Radiaalfilter.

Voorintekening
Wil je echt alles weten van Lightroom CC/6 overweeg dan eens de aanschaf van een goed boek over dit programma. Hans Frederiks en Pieter Dhaeze hebben al hun kennis vastgelegd in ‘Bewuster en beter werken met Lightroom CC/6’ (klik hier). Je kunt t/m 20 oktober voorintekenen op deze nieuwe titel en bestellen voor €24,95 in plaats van €32,50.

.
Samenvatting

Het nieuwe Importeren en Lokaal Nevel verwijderen zijn weer twee nieuwe functies in Lightroom die dit programma op een nog hoger plan brengen. Lightroom is wat ons betreft onmisbaar voor elke fotograaf die eenvoudig en snel 100% uit zijn RAW-opnamen wil halen en op maximale kwaliteit wilt presenteren.

RAW of JPEG

Fotografeer je in JPEG of in RAW?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.