Review | EIZO EV2750

Pieter Dhaeze donderdag 22 oktober 2015

Op EOSzine besteden we veel aandacht aan camera’s en hoe je er mooie foto’s mee kunt maken. Dat is vanzelfsprekend. Maar we hebben ook twee stokpaardjes en dat zijn het afdrukken van foto’s en het belang van een goed beeldscherm. Onderwerpen die veel te weinig aan bod komen in de media, maar toch een belangrijke rol spelen in de hedendaagse fotografie.

Op het punt van monitoren zien we bij vrijetijdsfotografen nog te vaak dat ze een beeldscherm als sluitpost zien in hun fotografiebudget. En dat snappen wij niet goed. Je wilt je zorgvuldig genomen foto’s toch niet door een roze zonnebril zien? Daarom staan we - met de feestdagen (lees: cadeautijd!) in het verschiet - stil bij een nieuwe beeldscherm van EIZO, de EV2750.

EIZO_ev2750-wit-580px

EIZO
EIZO is vooral bekend om zijn befaamde ColorEdge-beeldschermen (CG, CX en CS) bestemd voor de kleurkritische professional. Voor deze doelgroep is EIZO vaak de eerste keuze en als je lokale ‘service en support’ belangrijk vindt, dan is EIZO eigenlijk ook de enige keuze in Nederland. Voor veel vrijetijdsfotografen ligt de ‘euro-lat’ van deze pro-monitoren echter te hoog, hoewel bijvoorbeeld de CS240 een prachtig beeldscherm is binnen het budgetbereik van de niet-pro (< €650,-). Lees hierover onze test.
EIZO voert echter ook nog de EcoView-serie. Hoogwaardige monitoren gericht op bedrijfsmatige toepassingen. Van dit EV-type hebben we al eerder de EV2736W (2560x1440) en de EV3237 (4K, 3840x2160) op de testbank gehad en daarbij viel ons op dat de kwaliteit van deze nieuwste modellen steeds dichter in de buurt komt van de ColorEdge-monitoren. Ze zijn dus een prima keuze voor de serieuze vrijetijdsfotograaf, die niet langer wil twijfelen over de ‘echtheid’ van de kleuren (én contrast/helderheid) van de foto’s die hij op zijn scherm ziet.

EV2750
De reden om de EIZO EV2750 onder de loep te nemen is niet zozeer vanwege zijn technische specificaties (klik hier). Het is een 27-inch monitor met een IPS-paneel en een resolutie van 2560 bij 1440 pixels (QHD) en dat is tegenwoordig al behoorlijk ‘mainstream’. Nee, we hebben deze monitor aangevraagd vanwege zijn uiterlijk. Dat zal de nodige wenkbrauwen doen fronsen, maar omdat we al enkele malen gezien hebben dat het met de kwaliteit van EIZO-schermen wel (meer dan) goed zit, wordt het tijd om het keuzecriterium te verschuiven van functie naar vorm. En die vorm van de EV2750 is bijzonder in dit segment: ultra-slim én wit. Ideaal als tweede beeldscherm bij je MacBook of zelfs iPad. Bovendien zien we bij uitpakken meteen dat het schermoppervlak bijna volledig mat is. Wow.

EIZO_ev2750-YouTube

Aansluiten
De EV2750 kun je aansluiten via HDMI, DVI en DisplayPort, waarbij de laatste de voorkeur heeft. Let bij aanschaf dus goed op of de videokaart van je computer deze aansluitmogelijkheid (én resolutie) ondersteunt. Bij DVI moet je het scherm op Pixel-by-pixel zetten. Het is vanzelfsprekend dat je de monitor ook kalibreert met bijvoorbeeld een Spyder 4.

Functie
Toch nog even een kort woordje over de kwaliteit van de EV2750. De resolutie is perfect voor een scherm van deze diameter en is 109 dpi. Dat is weer net iets scherper dan de full-HD op onze 24-inch CX240 (93 dpi), zonder dat icoontjes en menu-opties onleesbaar worden. De kijkhoek is perfect en onze grijsbalkverloop is neutraal en laat alle grijsgradaties zien, waarbij zelfs het verschil tussen volledig wit en 254, 254, 254 zichtbaar is. De kleurruimte is iets groter dan sRGB. Dat is minder dan de 99% AdobeRGB van de ColorEdge-monitoren, maar in de praktijk betekent dit dat je slechts bij zeer specifieke onderwerpen (klaproos in de felle zon) een bepaalde verzadigde tint niet ziet. Voor de vrijetijdsfotograaf is dit absoluut geen ‘dealbreaker’.
Behalve voor foto’s is het 16:9 QHD-scherm ook prima geschikt voor het afspelen van hoogwaardige video, zeker omdat YouTube ook steeds meer aanbod heeft op 1440p en zelfs 2160p (=4K).

EV2750_spiegeling-580px

Vorm
Op het punt van prestaties dus eigenlijk geen verrassingen bij de EV2750. Het is ‘gewoon’ een erg goed en prettig scherm om bijvoorbeeld mee in Lightroom te werken. Lekker veel ruimte om je foto’s goed te kunnen beoordelen. Ook het zien van detail in hooglichten en schaduwen is met deze monitor geen probleem. Voor wat betreft de vorm is de EV2750 minder vanzelfsprekend en gewoon. Een ultra-dunne schermrand, een witte behuizing en een ultra-mat schermoppervlak strelen het oog, zelfs als het scherm niet aan staat. Het is een pareltje op je bureau en onze CX240, die overigens uitstekend bevalt, oogt ondanks zijn kleinere diameter redelijk ‘lomp’ ten opzichte van de slankheid van de EV2750. De totale omvang van de EV2750 (27”) is namelijk bijna kleiner dan de CX240 (24”), zodat bij een grotere scherpdiameter de ingenomen ruimte toch nagenoeg gelijkt blijft. Het scherm is verder in alle hoeken en hoogtes te plaatsen en ook eenvoudig een kwartslag in portretstand te gebruiken. Dus ook op dat punt geen enkele beperking. Bekijk voor alle standen en details van deze monitor onze videopresentatie op YouTube (klik hier).

Monitorkap
De ColorEdge-serie wordt (optioneel) geleverd met een monitorkap. Wij hebben in de loop der jaren gemerkt dat zo’n kap de beeldbeleving sterk ten goede komt. Je sluit vals licht en reflecties uit. De EV2750 wordt niet geleverd met monitorkap, maar deze is heel simpel zelf te maken van 5mm zwart foambord.

Samenvatting
Elke keer als we een beeldscherm van EIZO op de redactie en in de studio hebben gehad, zijn we positief verrast en sturen we de monitor met enige weemoed retour. De EV2750 is daarop geen uitzondering met prima prestaties en een oogverblindend uiterlijk. Gezien de aantrekkelijke prijs van 850 euro (incl. BTW, oktober 2015) is de EV2750 een goede reden voor de vrijetijdsfotograaf om eindelijk eens de juiste kleuren te gaan zien.

Productinfo EIZO EV2750: klik hier.

EIZO Beeldscherm

Heb jij een EIZO beeldscherm?

Prijs beeldscherm

Hoe duur is het beeldscherm waarop je je foto's beoordeelt en bewerkt?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.