Boek | Creatieve natuurfotografie

Uitgeverijk BirdPix donderdag 10 maart 2016

Fotografie gaat in belangrijke mate over wat je mooi vindt. Dat is het heerlijke aan fotografie: een foto maken die jíj mooi vindt. Dit geldt bij uitstek voor creatieve fotografie. Maar wat is mooi?

In het Nederlands bestaat de uitdrukking: ‘over smaak valt niet te twisten’. Regelmatig gebruiken mensen deze uitdrukking om subtiel weer te geven dat ze het maar niets vinden. Je kunt het ook positief duiden: over smaak valt niet te twisten en dus maak ík wat ík mooi vind, want zoals de Engelsen zeggen: ‘beauty is in the eye of the beholder’. Aan het begin van dit boek móet de vraag gesteld worden: wat is creatieve natuurfotografie? Sommigen zeggen: “fotografie is een kunstvorm en elke foto is een interpretatie van de werkelijkheid en daarmee creatief.” Anderen zijn van mening dat veel fotografie louter registrerend is en dat dit weinig te maken heeft met kunst en creativiteit. “Creatieve fotografie is niet meer dan het toepassen van bepaalde technieken; het zijn trucjes die iedereen kan leren.” “Nee”, zegt een fotograaf verontwaardigd, “het gaat erom hoe je kijkt en wat je ziet. Het oog van de fotograaf is doorslaggevend om de essentie te vangen in een beeld.” Ongetwijfeld heb je wel eens gehoord over het verschil tussen een foto nemen en een foto máken. Bij het nemen van een foto overheerst de zienswijze dat de situatie is zoals deze is en dat je daar als fotograaf weinig invloed op hebt. Deze zienswijze heeft dus weinig met creativiteit te maken. Het máken van een foto gaat uit van de zienswijze dat je een foto naar je hand kunt zetten en er je eigen interpretatie aan kunt geven, dit heeft álles met creativiteit te maken.
Dit is dan ook de rode draad in deze uitgave: voortdurend gaat het over het maken en dus creëren van foto’s. Bepaalde zienswijzen kunnen je enorm belemmeren in het vrijuit fotograferen. Soms is het nodig bewust te worden van je eigen opvattingen en hier afstand van te nemen voordat je de rijkdom kunt ontdekken die hier achter verscholen ligt. Op allerlei manieren dagen de auteurs je hiertoe uit, zodat je in staat zult zijn verder te kijken dan je eigen horizon en grenzen te verleggen.

PBC_cover-1200x1200

In dit boek willen we kunst en kunde met elkaar verbinden. Vandaar dat we ook veel aandacht besteden aan de mogelijkheden die de technische kant van fotografie ons biedt en hoe we deze kunnen inzetten om aansprekende foto’s te maken. De opzet van deze uitgave is anders dan de reeds verschenen Praktijkboeken. Elk van de ruim 40 hoofdstukken kun je afzonderlijk van elkaar lezen. Voor de nodige structuur hanteren we een indeling in zes delen: visie, compositie, abstractie, beweging, licht en apparatuur. Naast de informatieve hoofdstukken tref je als extra bron van inspiratie portfolio’s aan van vijf verschillende fotografen met ieder een geheel eigen kijk. En je leest de persoonlijke visie van de vijf hoofdauteurs van dit boek. Als je na het lezen en zien van dit boek weer gaat fotograferen, wens ik je toe dat je je zult verliezen in een onderwerp en alles om je heen vergeet, zodat je in staat zult zijn om nieuwe beelden te creëren. Want creëren is het mooiste dat er is.

Titel: Praktijkboek Creatieve natuurfotografie
Auteurs: Marijn Heuts, Bob Luijks, Roeselien Raimond, Johan van der Wielen & Johan van de Watering
Pagina’s: 192
Formaat: 230x230 mm
ISBN: 9789079588145
Verkoopprijs: € 27,90

Meer informatie en bestellen: klik hier.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.