Informatief | Interfit S1

Pieter Dhaeze maandag 14 maart 2016

Onderscheidende foto’s. Daar zijn we allemaal naar op zoek. Daar hoef je echter niet voor naar het andere eind van de wereld of halsbrekende toeren voor uit te halen. Ga buiten (of op locatie) spelen met flitslicht en je maakt andere foto’s dan anderen. Wil je daarbij 100% portabiliteit en flexibiliteit gecombineerd met een hoog flitsvermogen, kijk dan eens naar de Interfit S1. Een korte bespreking.

Studioflitser
Als je controle wilt over licht, dan kan flitsen je daarbij helpen. Het begint met een frontale invulflits met de interne flitser, daarna een opzetflitser vast op je camera en vervolgens losgekoppeld en op afstand. Als je eenmaal met zo’n kleine flitser een beetje uit de voeten kunt, dan heb je altijd 100% controle over het uitlichten van een onderwerp.

De volgende stap is een studioflitser, waarbij het vermogen van zo’n flitser en de beschikbare accessoires je fotografie weer een stapje verder kunnen brengen. In de studio is de standaarduitvoering van zo’n flitser prima te gebruiken, maar je kunt er niet zo eenvoudig mee naar buiten. Je hebt daar geen 220V en ook je IR-trigger werkt niet bij veel licht en op grote afstand.

IMG_0838-285px IMG_0839-285px

Hoe mooi zou het leven van de flitsfotograaf zijn als hij buiten de kwaliteiten van een studioflitser zou kunnen hebben met de flexibiliteit van een opzetflitser: geen snoeren en radiografische aansturing met TTL! Die droom is nu binnen ieders bereik met de Interfit S1. Een studioflitser van 500Ws met ingebouwde accu en aan te sturen met een radio-trigger.

Omdat de Interfit S1 werkt met een accu en draadloos wordt aangestuurd, kun je hem - binnen en buiten - overal wegzetten of zelfs gewoon door een assistent vast laten houden. Zo kun je heel snel de lichtsetting wijzigen en veel varianten op een thema maken. Omdat hij met TTL werkt zal de output van de flitser automatische worden aangepast als instellingen op de camera worden gewijzigd of wanneer de afstand tot het onderwerp groter of kleiner wordt.

Interfit S1
De Interfit S1 is met 1150 euro een voordelig alternatief voor bijvoorbeeld de Profoto 901094 B1 500 AirTTL (ca. 2000 euro). De flitser is degelijk uitgevoerd met redelijk duurzame materialen en het geheel voelt solide aan. Hij is daarom prima buiten te gebruiken, maar omdat hij niet stof- en spatwaterdicht is uitgevoerd, dienen wel de weersomstandigheden in acht genomen te worden. De ventilator is heel stil en reflectors en softboxen eenvoudig te wisselen. De statiefbevestiging biedt voldoende houvast aan een statief, die echter behoorlijk solide moet zijn, omdat de flitskop relatief zwaar is.

Geen onderscheidende foto's, maar simpel voorbeeld van de invloed van flitsen buiten.
geen-invulflits-285px invulflits-bc0Ev-285px
Geen invulflits  Invulflits. 1/200s. Geen belichtingscomp
invulflits-bc-3Ev-285px invulflits-hss-285px
Invulflits. 1/200s, f/20. -4Ev BC Invulflits met HSS. 1/2500s, f/2.8 . 0Ev BC.

De bediening achterop de Interfit S1 spreekt voor zich en kan ook geheel geschieden vanaf de los verkrijgbare radio-trigger van Interfit. Het vermogen van de flitser kan zowel in de M- als TTL-stand traploos geregeld worden van 2 tot 8 (max=500Ws). Schakel je over op High Speed Sync (HSS), dan wordt dat bereik 5 tot 8. De oplaadtijd bij vol vermogen is circa 3 seconden. Op stand 3 (close-up portret) is dat 1s. De output is ook bij snelle herlading heel constant en er is dan geen fluctuatie in de belichting te zien. De kleurtemperatuur bedraagt 5500K en dus prima mengbaar met daglicht buiten.

Improvisatie
Ben je al in het bezit van een klassieke flitsset voor in  de studio en wil je de Interfit S1 erbij aanschaffen voor het buitenwerk, dan is de kans groot dat de accessoires niet uitwisselbaar zijn. Een rol verpakkingstape kan op dat punt wonderen verrichten. Zo konden we prima onze softboxen bij onze Elinchrome bevestigen op de S1. Even improviseren, maar dan het werkt.

Samenvatting
Ben je al gevorderd in flitsfotografie en onderken je het nut van studioflitsers voor onderscheidende foto’s bij buitensessies, dan is de Interfit S1 een interessante en voordelige keuze. Heel draagbaar, heel flexibel en dus de perfecte basis voor creatieve fotografie.
Maar ook in de studio is de S1 prima inzetbaar en hoeft hij niet onder te doen voor klassieke alternatieven. De afwezigheid van snoeren werkt bevrijdend en dat plezier zie je later terug in je portretfoto’s.

Interfit S1 (€1150,-): klik hier
Interfit S1 trigger (€115,-): klik hier
Interfit S1 accu (€230,-): klik hier

Vergelijking op dpReview: klik hier.

Met dank aan Foto Konijnenberg.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.