Poll M-stand

door Pieter Dhaeze op maandag 06 juni 2011

Een verrassend groot percentage van de bezoekers van EOSzine gebruikt de M-stand (ruim 18%). Wij waren benieuwd waarom ze dit deden en onder welke omstandigheden.

Voor de hand liggend is dat 60% van de 513 respondenten de M-stand gebruikt bij flitsen, studiowerk, panorama's en nachtfotografie. In deze situaties wil je inderdaad niet dat de camera de belichting afstemt op de meting van de interne lichtmeting.
Zo'n 14% gebruikt de M-stand veelal in combinatie met een losse lichtmeter en dat is waarschijnlijk een weloverwogen en bewuste keuze.
Resteert een groep van 26% van de totaal 18% M-fotografen (= ca. 5%) die diafragma, sluitertijd en ISO handmatig instellen op basis van de interne lichtmeting. We vragen ons af welke lichtmeetmethode ze gebruiken en wat het voordeel is ten opzichte van bijvoorbeeld de Av-stand? M-stand in combinatie met interne lichtmeting vraagt volgens ons meer aandacht voor de instellingen, waardoor je minder tijd hebt voor je onderwerp.

Mocht je ons de voordelen van M-stand en interne lichtmeting kunnen uitleggen, dan horen we dat graag. Klik hier voor je reactie.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.