Koopwijzer | Alternatieven voor Lightroom

Pieter Dhaeze woensdag 29 november 2017

Adobe introduceerde in oktober 2017 zijn nieuwste desktopversie van Lightroom onder de nieuwe naam Classic CC. Die laatste twee letters geven aan dat Lightroom alleen nog maar als licentie-software te gebruiken is. Samen met de complete NL-versie van Photoshop betaal je dan 12 euro per maand (incl. BTW, klik hier), waarbij je tevens toegang hebt tot de Creative Cloud (opslag, bibliotheek, fonts etc.) en ook kunt beschikken over Lightroom CC wat bedoeld is voor mobiele apparaten. Voor elke enthousiaste vrijetijdsfotograaf en elke pro die altijd met véél RAW-bestanden werkt (>100/week), is die ‘huurprijs’ ons inziens een prima deal.

Echter....als je slechts af en toe een RAW-foto maakt (<10/week) en je foto’s niet op groot formaat op de hoogste kwaliteit presenteert, dan is 150 euro per jaar een aanzienlijk bedrag. Het is dan jammer dat je Lightroom Classic niet meer gewoon kunt kopen (à 150 euro) om die vervolgens jarenlang zonder verdere kosten te kunnen gebruiken.

Lightroom 6 NL koopversie
Op moment van schrijven (29/11/2017) kun je nog steeds Lightroom 6 NL-versie kopen (klik hier). Je mist dan een paar functies, maar het is nog steeds een zeer uitgebreid workflow-programma voor RAW. Wordt je nieuwe camera niet herkend door deze ‘oude’ versie, zet de RAW-bestanden dan eerst om met de gratis DNG-converter van Adobe (klik hier).

Alternatieven
Als je op internet op zoek gaat naar koop-alternatieven voor Lightroom Classic CC, dan levert dat een behoorlijke oogst op. Het gerucht ging namelijk al enige tijd dat Adobe geen koopversies van software zoals Lightroom beschikbaar meer zou gaan stellen en dat is voor veel software-ontwikkelaars aanleiding geweest om in dat gat te springen.

Wij hebben een aantal RAW-editors op een rijtje gezet. Niet voor een uitputtende onderlinge vergelijking, want iedere gebruiker heeft zijn eigen voorkeuren en wensen. We noemen wel enkele karakteristieke punten van de genoemde programma’s en geven je linkjes om de programma’s zelf te proberen en de basishandelingen te leren.
Bovendien doen we hier een oproep aan ervaren gebruikers met een van onderstaande Lightroom-alternatieven om hun ervaringen met het betreffende programma met ons (en onze lezers) te delen. Meld je aan (klik hier).

Keuzecriteria
In de overweging om over te stappen naar een andere RAW-converter dan Lightroom willen we je attenderen op enkele aandachtspuntjes. Laat in je keuze niet alleen de prijs doorslaggevend zijn. Let ook op zaken als:

  • Taal van de interface (EN of NL)
  • Stabiliteit voor het besturingssysteem op je computer
  • Support (ja/nee, telefoon/online, EN/NL).
  • Regelmaat van updates voor nieuwe camera’s en functionaliteit
  • Toekomstige continuïteit t.a.v. ‘recepten’. Pas op voor ééndagsvliegen en open source
  • Beschikbaarheid van help, videotutorials, boeken en gebruikersfora
  • Snelheid, gebruiksvriendelijkheid en verwerking van ‘recepten’

Wij geven hier niet de antwoorden op al die vragen, maar even ‘googlen’ met de juiste trefwoorden maakt je al snel veel wijzer.

Luminar-2018 Lightzone header_rawtherapee5_1920px.jpeg
Luminar 2018 LightZone RAW Therapee
dxo luminar-vs-on1 aftershot
DxO PhotoLab On1 Photo Raw 2018 Aftershot Pro 3
pse2018 dpp your-RAWchoise
Photoshop elements 2018 Digital Photo Professional Jouw RAW-converter

 

• Luminar 2018
Luminar-2018Op internet heeft de introductie van Luminar 2018 van Skylum (voorheen Macphun) flink wat aandacht gekregen, ondersteund door redelijk indrukwekkende voorbeelden van pro-fotografen. Wij hebben Luminar 2018 aangeschaft om het programma zelf te ervaren. Momenteel is het uitsluitend een RAW-converter met de basic RAW-functies, enkele ‘fun’-tools en een goede outputkwaliteit, maar er moet nog veel gebeuren om de productiviteit te verhogen. Een paar RAW-foto’s bewerken is leuk, maar worden het er meer, dan is dit programma op dit moment niet echt geschikt. Het openen en doorvoeren van aanpassingen duurt relatief lang. Zowel op een recent MacBook als een snelle pc moeten we bij kleine aanpassingen ‘wachten’ tot ze in de preview zichtbaar zijn. We hebben ook het gevoel dat Luminar op een Mac soepeler draait dan op een Windows-pc. Op dit moment is het voor een enkele RAW-conversie een interssant alternatief

Website: Skylum.com (klik hier)
Trial: (Windows, Mac)
Prijs: 69 euro (actie, 27/11/2017)
Tutorials: klik hier

• LightZone
LightzoneLightZone van LightCraft was vele jaren geleden een geduchte concurrent van Lightroom. Het werkte anders, maar je kon er toch goede resultaten mee behalen. Op een zeker moment is LightZone een gratis open socurce programma geworden en na een aarzelend begin lijkt het erop dat de website Lightzoneproject.org enige tijd in de slaapstand gestaan heeft. Ze is recent echter hernieuwd leven ingeblazen met het verdwijnen van Lightroom als koopsoftware, dus het is beslist het proberen waard.

Website: Lightzoneproject.org (klik hier)
Trial: n.v.t.
Prijs: gratis (open source)
Tutorials: klik hier

• RAW Therapee
header_rawtherapee5_1920px.jpegEen andere open source RAW-converter is RAW Therapee. Het is dus net als LightZone gratis te installeren en gebruiken. Het is redelijk stabiel en werkt vlotjes. Het aantal beschikbare parameters is ongelooflijk uitgebreid, maar door de typische naamgeving is bij elke optie niet bekend wat het voor effect zal hebben op de foto. Wat ons betreft heeft het een steile leercurve en de vraag is of de documentatie het leerproces kan versnellen.

Website: Rawtherapee.com (klik hier)
Trial: n.v.t.
Prijs: gratis (open source)
Tutorials: klik hier

• DxO PhotoLab
dxoDxO is een gerenommeerde naam in de software- en camerawereld. Zij zijn tegenwoordig dé standaard voor testscores van camera en telefoons. Ook doen ze veel in lensprofilering. Gezien hun kennis van fotografie is het niet verwonderlijk dat ze ook een RAW-converter aanbieden onder de naam DxO PhotoLabs.
Als je al gewend bent aan de module Ontwikkelen in Lightroom, dan zal de eerste kennismaking redelijk vertrouwd zijn. Voor wat betreft functionaliteit en gebruik zijn er natuurlijk wel verschillen, maar de benadering van het ontwikkelen van RAW-bestanden is nagenoeg hetzelfde. Voor de beginnende gebruiker is PhotoLabs wel een stuk toegankelijker, omdat je gewoon in de mappenstructuur van je fotoarchief kunt bladeren om foto’s te gaan bewerken en omdat de presets veel meer visueel aanwezig zijn. Je hoeft dus niet zelf een recept te maken, maar kunt gewoon op een preview van een preset klikken. Die kun je dan achteraf nog finetunen. Prima alternatief dus.

Website: DxO.com (klik hier)
Trial: klik hier
Prijs: 99 euro
Tutorials: klik hier

• On1 Photo Raw 2018
luminar-vs-on1Net als DxO is On1 een bekende softwareontwikkelaar en dat merk je meteen bij het openen van hun RAW-converter, Photo RAW 2018. Het heeft dezelfde ‘look-&-feel’ als Lightroom en DxO PhotoLabs, dus de drempel om er de eerste keer mee te gaan werken is laag. Het programma werkt verder heel intuïtief en vlot. Ons inziens een goed alternatief voor Lightroom en zeker de moeite waard om een keer te proberen (31 dagen).

Website: On1.com (klik hier)
Trial: klik hier
Prijs: 99 euro
Tutorials: klik hier

• Aftershot Pro 3
aftershotIn het rijtje DxO en On1 hoort ook Corel thuis. Een softwareontwikkelaar die in de vorige eeuw al bekend was voor zijn grafische software specifiek voor Windows-pc’s (CorelDRAW, PhotoPaint en Ventura) en destijds de grote tegenhanger van Adobe op de Mac. Die strijd hebben ze verloren, maar in de Verenigde Staten zijn ze nog steeds een behoorlijke marktspeler. Met de opkomst van RAW-fotografie hebben ze Aftershot Pro gelanceerd, waarvan versie 3 het meest actueel is. Wederom is het net als PhotoLabs en Photo Raw 2018 een heel complete en gebruikersvriendelijke RAW-converter met een trouwe schare gebruikers. Of Aftershot iets voor jou is, kun je zelf uitzoeken door de 30-dagen probeerversie te installeren.

Website: Aftershotpro.com (klik hier)
Trial: klik hier
Prijs: 90 euro

Tutorials: klik hier (beginners) en hier (pro)

• Photoshop Elements 2018
pse2018Adobe is niet alleen de geestelijke vader van Lightroom, maar natuurlijk ook van Photoshop en zijn kleine broertje Photoshop Elements. De eerstgenoemde programma’s zijn dus alleen nog in licentie te gebruiken, maar Photoshop Elements 2018 kun je nog gewoon kopen (review: klik hier). En met dit programma kun je prima RAW-bestanden ontwikkelen dankzij een beperkte uitvoering van Adobe Camera RAW. Je hebt dus minder parameters ter beschikking dan in Lightroom, maar je werkt wel met dezelfde ‘engine’. Mocht je later nog eens overstappen naar Lightroom, dan kun je al je bewerkingen eenvoudig mee overzetten. Dit is met alle andere genoemde programma’s niet het geval. Behalve dat Photoshop Elements 2018 als RAW-converter kan dienen, kun je met deze software ook je foto’s beheren, creatief bewerken én publiceren. Ideaal voor de fotoknutselaar.

Website: Adobe.nl (klik hier)
Trial: klik hier
Prijs: 85 euro

Tutorials: klik hier

• Digital Photo Professional
dppTot slot van ons overzichtje de meest vergeten RAW-converter van allemaal en dat is Canon’s eigen Digital Photo Professional (DPP). En dat is jammer, want dit is het enige programma dat de RAW-bestanden van je Canon-camera goed kan interpreteren. Bovendien is het gratis. Het bevat alle basisgereedschappen voor het ontwikkelen van cr2-bestanden en heeft ook een heel interessante lens-module voor Canon-objectieven. Zo kun je lensfouten corrigeren en scherpte genereren als geen ander programma dat kan, omdat alleen Canon in het bezit is van de echte profielen.
Dat DPP niet zo populair is, ligt vooral in het feit dat het niet echt snel is en dat de mogelijkheid ontbreekt om heel creatief of extreem met recepten te werken. Wat ons betreft is Digital Photo Professional van alle alternatieven de eerste keus om eens te proberen. Misschien is het voor jou ook de beste keuze en hoef je niet verder te zoeken.

Website: Canon.nl (klik hier)
Trial: n.v.t.
Prijs: gratis
Tutorials: klik hier

Capture One PRO
Misschien is het opgevallen dat in dit overzicht Capture One PRO ontbreekt, maar gezien de aanschafprijs van € 299,- is dit toch meer een programma voor de professional. Wil je het toch proberen, klik dan hier.

Samenvatting
Als je op zoek bent naar een alternatief voor Lightroom, dan is het antwoord voor de EOS-fotograaf eigenlijk heel eenvoudig: installeer het gratis Digital Photo Professional van Canon. Als je dan ook nog een redelijk recente versie van Photoshop Elements op je computer hebt staan, dan kun je elke RAW-klus de baas.
Wil je meer uitgebreide mogelijkheden en heb je daar een eenmalig aanschafbedrag voor over, dan zou je DxO PhotoLabs, On1 Photo RAW 2018 of Aftershot Pro eens kunnen proberen. Photoshop Elements 2018 is dan misschien ook wel een goed alternatief. Wat ons betreft is Luminar een programma met veel potentie, maar heeft het nog tijd nodig om zich verder te ontwikkelen.
Moet de RAW-converter gratis zijn, dan kom je bij open source software terecht en is RAW Therapee een interessante keuze. Het is wel redelijk complex met een steile leercurve.

Welk alternatief je ook kiest, denk verder dan alleen de dag van vandaag en probeer een inschatting te maken van je toekomstige wensen en behoeftes ten aanzien van je RAW-workflow. Elk jaar overstappen naar een ander programma lijkt ons niet verstandig.

Gebruik jij nog een andere RAW-converter dan hierboven genoemd, laat het ons dan weten. Mail ons: klik hier.

Andere alternatieven, genoemd door lezers:
- Affinity Photo (klik hier)
- TopazLabs (klik hier)
- Faststone Imagviewer (klik hier)

Bedankt!

Wil je onze bespiegeling weten over de licentie-constructie van de bundel Lightroom/Photoshop, lees dan onze blog (klik hier) en laat jouw mening weten.

Versie Lightroom 2016

Werk je met Lightroom en zo ja, met welke versie?

RAW of JPEG

Fotografeer je in JPEG of in RAW?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.