Kennismaking | Lightroom controlpanel Loupedeck

Pieter Dhaeze donderdag 30 november 2017

Honderden foto's beoordelen, selecteren, bewerken en publiceren vraagt soms meer tijd en inspanning dan het maken van die foto's. Lightroom is natuurlijk het aangewezen gereedschap om dergelijke aantallen foto’s te verwerken, maar je bent dan wel behoorlijk intensief met toetsenbord en muis bezig. Met het bedieningspaneel Loupedeck heb je je toetsenbord niet meer nodig en wordt het aantal muishandelingen drastisch minder. Dus naast een hoge efficiëntie, is de kans op klachten ten gevolge van RSI een stuk kleiner.

loupedeck-klein

Bedieningspaneel
Het idee achter Loupedeck is even simpel als briljant. Geen standaard muis en toetsenbord om Lightroom te bedienen, maar een ‘dedicated’ bedieningspaneel, waarbij bij de keuze van de mogelijkheden en bij de indeling ervan 100% rekening gehouden is met het zo efficiënt én ontspannen mogelijk werken in Lightroom.
Loupedeck is dus een controlpanel ter grootte van een toetsenbord met knoppenkeuze en -layout specifiek bedoeld voor Lightroom. Je kunt het dus niet in Photoshop of andere beeldbewerkingssoftware gebruiken. De uitvoering van het console is uitstekend. Hoogwaardige materialen, keurig afgewerkt. Al met al heel solide en netjes.

detail-loupedeck-klein config-loupedeck

De Loupedeck installeren en aansluiten is eenvoudig. Je moet eerst de laatste drivers en software downloaden, wat met enkele muisklikken zo is gebeurd. Vervolgens sluit je de Loupedeck aan via USB2/3 en hij is klaar voor gebruik. Voordat je Lightroom opstart, kun je via het icoontje van Loupedeck rechtsonder in de taakbalk, de configuratie van de knopjes personaliseren. Standaard wordt Loupedeck geactiveerd bij opstarten van de computer en als je Lightroom opent, dan is de Loupedeck meteen actief. Dat dit het geval is, wordt gevisualiseerd door een welkomstboodschap in Lightroom: "Loupedeck thinks you look great today". Zo start je elke Lightroomsessie met een glimlach.

welkomstgroet 

De praktijk
Zorg dat je Loupedeck en muis bij de hand hebt en je kunt aan de slag. In de Bibliotheek kun je met de pijltjestoetsen op het paneel door de foto’s bladeren en met de sterren of kleuren de foto’s selecteren. Je kunt wel tot 100% zoomen, maar Loupedeck bevat geen joystick of touchpad om ook door de foto’s te schuiven. Daar heb je dan toch je muis voor nodig.

Na de beoordeling en selectie kun je overschakelen naar de module Ontwikkelen en de foto’s daarin met behulp van de draaiknopjes aanpassen. Als je wilt bijsnijden of een grad- of radiaalfilter wilt toevoegen, dan kun je wel die vensters initialiseren, maar je hebt toch nog je muis nodig om de foto te croppen of het filterverloop te slepen. Ook hier zou een geïntegreerd touchpad op het paneel weer handig zijn.

Als je een tijd met Loupedeck werkt, dan kun je alle knopje redelijk blindelings vinden, maar echt handig zijn ze toch niet geplaatst. Wat ons betreft zouden de draaiknoppen vooraan van het deelvenster Standaard gewoon in een rijtje in de goede volgorde aan de achterzijde mogen staan en daarvoor de lage presetknopjes (P1 t/m 8) en de controle-wieltjes. Die wieltjes hebben nu allemaal betrekking op de acht parameters in het deelvenster HSL, maar veel gebruikers zullen die zelden intensief gebruiken, dus zou je daar liever andere parameters aan toegewezen willen hebben. Zoals we al enkele malen hebben aangegeven wordt een touchpad node gemist. Als je dat goed zou implementeren (met cursorbesuring, links/rechts-klik en multi-gesture), dan wordt een muis volledig overbodig en wordt de Loupedeck nog beter inzetbaar voor massaverwerking van RAW-foto’s.

youtube-loupedeck

Samenvatting
De Loupedeck is een prima concept om met een ‘dedicated’ controlepaneel een programma als Lightroom te besturen. Als je eenmaal gewend bent, dan kun je snel en zonder veel repetitieve muis- en toetsenbordhandelingen veel foto’s op een efficiënte manier verwerken. Echt een gereedschap voor de bruids- en actiefotograaf, die bij bepaalde sessies soms met wel duizend foto’s of meer thuiskomen.

Is de Loupedeck perfect? Wat ons betreft nog niet en we zien verbeterpunten in de layout van de knoppen, mate van personalisering en in de implementatie van een touchpad, van Ctrl- en Shift-knoppen en van een klikbare joystick.

Het concept ontwerp van onze eigen Loupedeck
Concept Loupedeck v2-klein

Met dank aan Foto Konijnenberg

Lightroom

Werk je met Lightroom en zo ja, met welke versie?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.