Fototassen | ONA en DOMKE

Pieter Dhaeze vrijdag 27 mei 2016

Zwart, duurzaam, flexibel en draagcomfort zijn de kernwoorden bij de standaard fotorugtas. Iedere serieuze fotograaf heeft er wel een. Maar het is ook een accessoire waarbij je denkt aan saai en kleurloos. Dus moet het leuk en modieus zijn, omdat je dat zelf ook bent en de dynamische wereldsteden je fotostudio zijn, kijk dan eens naar ‘de andere fototas’ van bijvoorbeeld ONA of DOMKE.

00_fototas-groot

Fototas
Of je een fototas meeneemt als je op pad gaat, is een eigen keuze. Heb je alleen een body en lens, dan kun je die natuurlijk een hele dag tegen je buik laten klotsen als je door een stad loopt, maar echt blij word je daar niet van. Ook ben je meteen ‘meneer/mevrouw de fotograaf’, waardoor veel potentiële modellen meteen in hun schulp kruipen en een spontaan portret maken bijna uitgesloten is. Ook kun je de camera stoten, beschadigen en laten vallen en is het een zeer verleidelijk object voor het dievengilde, dat ruim vertegenwoordigd is in de hedendaagse metropolen.
Dus een fototas is een bijzonder nuttig accessoire. Omdat je vaak lichtbepakt wil zijn, is de bekende rugtas een overkill en ook een behoorlijk zware en warme belasting. Een schouder- of handtas is dan een veel betere keuze, maar dan moet hij wel onderscheidend zijn. Toch?

ONA
Een mooi tassenmerk is ONA. Kenmerkend aan dit merk is dat je aan de buitenkant niet ziet dat het een fototas is en dat is meteen een groot pluspunt. Ten eerste val je niet op als fotograaf en bovendien kun je het model van de tas aan laten sluiten bij je eigen smaak.

ona-collectie-580px

De tassen zijn heel stijlvol ontworpen en heel degelijk uitgevoerd in leer of waterdicht canvas. Alle stiksels zijn onverslijtbaar en dat geldt ook voor ritsen, koppelingen en kleppen. Het binnen werk is zacht, zodat je spulletjes prima beschermd zijn en de vakken zijn flexibel in te delen. Door hun strakke vorm is er in de grotere modellen, zoals de ONA Brixton Smoke ook plaats voor een tablet of kleine laptop.

Details ONA
ona-detail01-285px ona-detail02-285px
 Oerdegelijk afgewerkt  Slimme klep

• ONA Bowery Dark Truffle (klik hier)
• ONA Bowery Cognac (klik hier)
• ONA Brixton Smoke (klik hier)

DOMKE
Een ander merk met een uitgebreide collectie eigentijdse én tijdloze fototassen is DOMKE. Zij hebben echter voor een geheel ander type tas gekozen en hun modellen zijn meer vintage, waarbij het lijkt alsof de tassen al jaren in gebruik zijn. Heel onderscheidend en toch weinig opvallend als fototas. Loop je met zo’n tas rond, dan ben je als fotograaf redelijk anoniem. De tassen van DOMKE zijn vervaardigd van duurzaam canvas, genaamd Cordura. Ze hebben hiervan zelfs een rugged versie, waarbij het canvas behandeld is met was en dus waterdicht is. Je krijgt zelfs een blikje was meegeleverd.

domke-collectie-580px

Omdat de modellen van canvas zijn en wat ‘losser’ ontworpen zijn, is de vorm redelijk flexibel en kunnen ze onverwacht veel camera-accessoires herbergen. Zo heeft de F2 Cave Cordura ruimte voor maar liefst twee bodies, vier lenzen, een flitser en alle denkbare kleine accessoires, zoals filters, accu’s, geheugenkaartjes en zelfs een zeiltje of regenjas.

Details DOMKE
donke-detail01-285px donke-detail02-285px
Stevige koppeling De was wordt meegeleverd

• DOMKE F2 Rugged Wear (klik hier)
• DOMKE F6 Little bit smaller Rugged Wear (klik hier)
• DOMKE F2 Cave Cordura LE (klik hier)
• DOMKE F3 Cave Cordura LE (klik hier)
• DOMKE F5XB Schoudertas Wax Wear (klik hier)

Winkel
Als je toe bent aan een nieuwe of andere fototas, ga dan naar een winkel, zodat je de grootte, het ontwerp, de materialen en assortiment zelf kunt zien en beleven. Foto Konijnenberg heeft een ruime collectie van alle bekende - en minder bekende - merken. (klik hier)

Samenvatting
Ga je vaak op pad met je cameraspullen in de stad of met de auto en heb je geen behoefte aan een zwarte, zware rugtas, kijk dan eens naar een schouder- of handtas van ONA of DOMKE. Hun collectie is eigentijdser en stijlvoller dan van de bekende fototassenmerken en de uitvoering is toch heel duurzaam. Je valt bovendien minder op als fotograaf en kunt het ontwerp van je tas laten aansluiten bij je eigen persoonlijke smaak en voorkeuren.

Gerelateerd artikel Schouderfototassen: klik hier.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.