Poll Versie Lightroom (2016)

Pieter Dhaeze vrijdag 25 november 2016

In 2013 hebben we een enquête gehouden over het gebruik van RAW en de software waarmee deze werd ontwikkeld. De poll 'Lightroom versie' had destijds als stelling:
Gebruik je Lightroom voor je RAW-foto's? En zo ja, welke versie?
Hierop hebben we 891 reacties gehad met onderstaande uitslag.

Nu in 2016 hebben we deze vraag herhaald (Werk je met Lightroom en zo ja, met welke versie?) en uitgesplitst om inzicht te krijgen in gebruik van de koop-versie of van een licentie-versie. De opkomst is minder hoog (221), maar daarom niet minder significant.

poll-lightroom

Het aantal JPEG-fotografen is in drie jaar gedaald van 12% naar onder de 5%. Destijds werkte 58% met Lightroom en dat is gestegen naar bijna 75%. Waarschijnlijk omdat RAW in populariteit stijgt én omdat Aperture 'verdwenen' is. Ook Photoshop als directe RAW-verwerker heeft aandeel in moeten leveren aan Lightroom (5,5% naar 2,8%).
Opvallend is dat toch nog bijna 10% de RAW-software gebruikt die bij de camera wordt meegeleverd en dat slechts 8% met DXO, Capture One of andere software werkt.

Over drie jaar zullen we deze enquête nog eens online zetten en we zijn heel benieuwd hoe dan het 'RAW-landschap' eruit zal zien. Bedankt in ieder geval voor de medewerking en we zien je over drie jaar weer ;-)

Versie Lightroom 2016

Werk je met Lightroom en zo ja, met welke versie?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.