Canon PowerShot G9X mark II

Pieter Dhaeze dinsdag 07 maart 2017

In januari presenteerde Canon de PowerShot G9X mark II. Dat gebeurde eigenlijk in alle stilte, want het segment compactcamera wordt een beetje vergeten door de media en bovendien was de upgrade op het eerste gezicht niet spectaculair. Wij laten kort zien dat de 1-inch large sensorcompact wél aandacht verdient en dat er eigenlijk geen beter alternatief is voor ‘de camera die je altijd bij je hebt’.

PowerShot-G9X-MarkII-klein

Ontwerp en uitvoering
Over het ontwerp en de uitvoering van de PowerShot G9X mark II kunnen we kort zijn. Die is exact gelijk aan zijn voorganger (review: klik hier). Je moet zelfs goed kijken om te zien of het de eerste of tweede versie is. Alleen bovenop zie je in het grijs de toevoeging ‘mark II’.

Dat er uiterlijk niets veranderd is, is eigenlijk verheugend nieuws, want elk extra gripje of knopje zou afbreuk doen aan het - letterlijke - zakformaat van deze camera. Want dat is namelijk zijn Unique Selling Point (USP). Kijk maar eens naar onderstaande video.

youtube-g9x2-vormfactor

Mogelijkheden en bediening
Behalve de uitvoering heeft ook de binnenkant niet veel in het oog springende veranderingen ondergaan. Toch mag de aanwezigheid van een nieuwe processor, een DIGIC 7, niet onderschat worden. De camera is daardoor supersnel, de ruisonderdrukking van JPEG’s is beter en de motordrive maakt zijn specificatie van 8fps helemaal waar. Zelfs in RAW. Bovendien heeft de PowerShot G9X mark II een grote buffer, zodat die opnamesnelheid meerdere seconden wordt voortgezet. De camera moet dan wel voorzien zijn van een heel snelle SD-kaart (95 MB/s of meer) om die buffer snel leeg te maken, want anders duurt het na een reeksopname lang voordat de camera weer beschikbaar is.

01_IMG_0012-189px 02_IMG_0023-189px 03_IMG_0060-189px
04_IMG_0120-189px 05_IMG_0157-189px 06_IMG_0188-189px

Nieuw onder de motorkap is ook de aanwezigheid van Bluetooth en NFC/Wifi en dat is voor de doelgroep van deze camera verheugend nieuws. Want het overzetten van foto’s naar je telefoon was nog nooit zo gemakkelijk. Je regelt alles vanuit de app Camera Connect. Je bent altijd verbonden dankzij de Bluetooth en pas als je data gaat overzetten tussen camera en telefoon (foto’s delen en Remote Live View) treedt de wifi in werking. Omdat je niet permanent met wifi gekoppeld bent, bespaart dat veel energie van camera én telefoon. Je bent toch een hele dag gekoppeld zonder dat je extra hoeft op te laden.
Hoe Bluetooth en NFC/Wifi samenwerken zie je in onderstaande clip.

youtube-g9x2-connectiviteit

Samenvatting
Met je telefoon kun je mooie foto’s maken, maar ergonomie, bediening, snelheid, beeldkwaliteit en zoom zijn toch beperkende factoren om echt goede opnamen te maken. Met de PowerShot G9X mark II los je al die problemen op, maar behoud je de broekzakdraagbaarheid én de snelle connectiviteit met de rest van de wereld. En als de Beste camera de camera is die je altijd bij je hebt, dan komt de PowerShot G9X mark II wat ons betreft zeker in aanmerking voor deze titel.

Specificaties PS G9XII: klik hier

Camera mee op vakantie

Welke camera neem jij mee op vakantie?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.