Canon PowerShot G5X en G9X

Pieter Dhaeze maandag 16 november 2015

Met de komst van de 1-inch sensor in de PowerShot G7X (september 2014), gecombineerd met een lichtsterke lens en RAW, heeft de spiegelloze systeemcamera een geduchte concurrent erbij gekregen: de ‘large sensor’-compact. In onze review over de PowerShot G7X (klik hier) en later zijn grotere broer, de G3X (klik hier), heb je ons enthousiasme over dit nieuwe cameratype kunnen lezen en tevens kunnen zien dat je er haast ‘DSLR-like’ foto’s mee kunt maken.
Dat Canon de ‘large sensor’-compact serieus neemt, blijkt met de komst van twee nieuwe telgen in deze PowerShot GX-serie, de G5X en de G9X (oktober 2015).

g5x-g9x-580px

PowerShot GX-serie
Voor wat betreft de prestaties van de PowerShot G5X en G9X (snelheid, mogelijkheden, beeldkwaliteit) zijn deze camera’s nagenoeg identiek aan de PowerShot G7X. In onze review over deze camera (klik hier) lees je alles over de voordelen van een 1-inch compactcamera en kun je veel test- en voorbeeldfoto’s zien, die dit sensorformaat typeren. De G5X en G9X zijn op dat punt onveranderd en dat is ook niet nodig, want over de prestaties van de PowerShot G7X hebben we niets te klagen. Het ‘grote’ verschil met de PowerShot G5X en G9X moet vooral gezocht worden in de vormfactor. En dat is bij dit cameratype een heel belangrijk keuzeaspect, want je zoekt bij een ‘large sensor’-compact het optimale evenwicht tussen draagbaarheid en bediening.

G9X-G7X-G5X-G3X-580px

PowerShot G9X
Een belangrijke reden om onze EOS op korte vakanties en uitstapjes soms te vervangen door de PowerShot G7X is vooral het feit dat we deze camera gewoon in onze jaszak mee kunnen nemen. Met 300 gram en kleine afmetingen weet je niet dat je een camera bij je hebt. Een jas of kleine handtas is wel een vereiste om de G7X mee te kunnen nemen, want je stopt hem niet in je broekzak. Daar is hij net iets te dik en te ‘zwaar’ voor. Canon lost dit ‘probleem’ op met de PowerShot G9X. Dit is een ‘large sensor’-compact die nog kleiner is, bovendien 100 gram minder weegt en daarmee in een ruime broekzak past.

Voor dat kleinere formaat moet je wel iets ‘inleveren’. Zo heeft de PowerShot G9X ten opzichte van de G7X geen klapscherm meer, ontbreekt het handige navigatiewieltje op de achterzijde en is het instelwiel voor de belichtingscompensatie komen vervallen. Alle bediening gebeurt nu via het heldere en grote aanraakscherm. Omdat hij wat dunner is, is ook zijn houvast minder. Wat ons betreft had Canon een klein stripje op de voorzijde als ‘grip’ mogen plaatsen voor meer houvast, zoals bij de PowerShot S100.

Hoewel geen ‘dealbraker’ hadden we in de G9X graag dezelfde lens willen zien als in de G7X en G5X: 24-100mm, 1:1.8-2.8 in plaats van de 28-84mm 1:2-4.9. Je levert nu toch belangrijke groothoek en lichtsterkte in.

Voor wat betreft de mogelijkheden voegt de PowerShot G9X nog wel iets toe. Zo beschikt deze camera over Knipperdetectie voor geslaagde foto’s bij ‘aan/uit’-lichtbronnen zoals TL (50 Hz) en LED (100 Hz) en over een Automatisch ND-filter om te kunnen fotograferen en filmen met een groot diafragma bij heldere omstandigheden. Twee heel handige opties, die ook terug te vinden zijn bij de nieuwe PowerShot G5X.

Bovenstaande foto's zijn gemaakt met de PowerShot G7X, maar zijn in kleur, scherpte, scherptediepte, dynamisch bereik en ruis ook representatief voor foto's van de G9X en G5X.

PowerShot G5X
De PowerShot G7X en dus ook de G9X zijn zo ontworpen, dat ze in de ‘uit’-stand geen ver uitstekende onderdelen hebben en dus zo respectievelijk in jas- of broekzak passen. Wil je iets inleveren op die ultieme portabiliteit, dan is de PowerShot G5X completer alternatief. Het inwendige en de lens van deze camera zijn exact gelijk aan die van de G7X, maar de G5X voegt daar ergonomie en bediening aan toe. De PowerShot G5X heeft een echte grip, het touch lcd-scherm kan kantelen én draaien (variangle), is uitgerust met een hoogwaardige elektronische oogzoeker en heeft een - niet te onderschatten - extra instelwiel aan de voorzijde.

De grip is redelijk diep en uitgevoerd met een rubberen toplaag, zodat de middel- en ringvinger perfect houvast hebben. Samen met het nieuwe instelwieltje (wat draait dit soepel én concreet) kun je de G5X zonder problemen met één hand vasthouden en bedienen. Super. Ook het variangle lcd-scherm is duidelijk een toegevoegde waarde ten opzichte van de G7X vooral bij hogere standpunten en in de portretstand. Ook kun je het scherm nu zo inklappen dat het aanraakgedeelte naar binnen zit en dus beschermd is tegen krassen.

De nieuwe elektronische oogzoeker is van hoge kwaliteit en laat je heel stabiel en rustig kaderen. We zijn bovendien extra blij met de flitsschoen op de zoeker en een Speedlite 90EX of 270EX II is dus een prima accessoire bij de PowerShot G5X.

Samenvatting
Over de PowerShot G9X en G5X kunnen we kort zijn: in alles zijn deze camera’s het equivalent van de fantastische PowerShot G7X. Je kiest de G9X als draagbaarheid belangrijker is dan ergonomie en bediening. Stel je aan die twee aspecten wel hoge eisen, dan is de G5X de betere keus. Welke model je ook kiest - G5X, G7X of G9X - ze kunnen fotografisch aan alle eisen van de veeleisende vrijetijdsfotograaf voldoen en zullen zelden de beperkende factor zijn of je wel of niet met mooie foto’s thuiskomt. Bekijk onze video (klik hier) om de hele GX-familie naast elkaar te zien.

Meer info en specs:
• PowerShot G9X: klik hier
• PowerShot G5X: klik hier
• Side-by-side G9X- G7X- G5X-G3X (dpReview): klik hier
• Video YouTube: klik hier

Camera mee op vakantie

Welke camera neem jij mee op vakantie?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.