Kennismaking | StyleShoots Live

Pieter Dhaeze woensdag 08 maart 2017

In ons dagelijkse ‘rondje over internet’ kwamen we op dpReview een artikel tegen over StyleShoots Live, een geautomatiseerde, slimme studio voor stills én video van kleding voor off- en online marketing. Een innovatief en intrigerend concept. En omdat het bedrijf in Haarlem gevestigd is én ze gebruik maken van EOS-camera’s willen we je hier kort voorstellen aan StyleShoots Live.

Productfotografie
De wereld van fotografie is de laatste decennia sterk veranderd. Voor bijvoorbeeld macro- en landschapsfotografie is dat vooral een technische overgang geweest van analoog naar digitaal, maar voor productfotografie is het een ware aardverschuiving geweest. Niet alleen technisch, maar ook omdat het belang van beeld in communicatie en productmarketing op een heel ander niveau gekomen is door internet en print. Een foto zegt meer dan duizend woorden en dat geldt zeker voor het product ‘kleding’.
Met steeds kortere productietijden moet beeld (foto én video) op steeds hogere kwaliteit, met minder kosten, steeds flexibeler (off- en online), wereldwijd worden aangeleverd.

Een kledingproductshoot met modellen is een hele operatie. Er moet veel vooraf geregeld worden (mensen én producten), de locatie moet geschikt zijn voor foto- en video-opnamen en de opnamen dienen onder een strakke en overzichtelijke regie uitgevoerd te worden.  Een zeer enerverende bezigheid, waarbij elke vorm van verlaging van de werkdruk en verhoging van de output welkom is. En daar is het waar de StyleShoots Live in beeld komt.

StyleShoots Live
Het zichtbare deel van de StyleShoots Live is een complete en compacte full-body portretstudio met continue-led verlichting en geautomatiseerde camera-opstelling (Canon EOS 1DX mark II: RAW en 4K-video). Het is eigenlijk een grote softbox.

live-perspective-grayhueback-1

Op zich is deze uitvoering niet uniek, maar de kracht van StyleShoots Live zit vooral in de aansturing van de techniek. Het instellen van de camera, regelen van de belichting én het beoordelen, documenteren en aanleveren van de foto’s en video gebeurt vanaf een iPad Pro, waarbij de bediening vergeleken kan worden met het fotograferen met een telefoon: simpel tik-, sleep- en veegwerk. Er is geen diepgaande kennis van fotografie benodigd en de stylist kan in principe zelfstandig met een model een shoot doen zonder professionele fotografen of belichtingsmensen. Dat spaart menskracht (= geld) en tijd (= geld).

De reden om voor StyleShoots Live te kiezen is niet alleen het gemak van de bediening, maar ook het feit dat foto én video met hetzelfde licht op dezelfde plaats kunnen worden opgenomen. Kleuren, lichtval en helderheid zijn dan voor foto’s en video exact gelijk en dat is bij vertoning op websites een duidelijk pluspunt. Normaal gesproken worden foto’s geflitst en wordt video op een andere plek (afgeschermd van de fotoshoot) opgenomen met continu licht, wat dus altijd verschillen geeft in beeldkarakter.

Dat StyleShoots gekozen heeft voor Canon is omdat de Canon-kleuren algemeen geaccepteerd zijn in de studiomodewereld en omdat de Canon-software, zoals Digital Photo Professional, een heel open SDK heeft en zodoende naadloos te integreren is met de eigen software van StyleShoots.

youtube-styleshoots

Samenvatting
Fotografie is anno 2017 nog steeds sterk in ontwikkeling: beter, sneller, eenvoudiger. En StyleShoots Live is daarvan een uniek voorbeeld. Leuk dat de technologie van Canon daarin een centrale rol kan spelen en een bewijs dat diens camera’s, lenzen en software marktleidend zijn.

Meer informatie (EN) over StyleShoots Live: klik hier.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.