Uitdaging | Foto van een blanco A4-papier

Pieter Dhaeze woensdag 03 mei 2017

‘Maak een foto van een wit vel A4-papier zonder lijntjes of ruitjes.’ Geen alledaags onderwerp en vooral erg saai. Maar als je denkt “dat doe ik wel even”, dan kan dat tegenvallen. Want een technisch 100% perfecte opname van een wit vel papier kent vele valkuilen ten aanzien van scherpstelling, belichting, kleur, kadering en standpunt. Dus probeer het zelf eens.
.

De uitdaging
Voordat je verder leest, kun je jezelf uitdagen door zelf eerst een RAW-foto te maken van een wit A4-tje bij kunstlicht. Ga uit van de volgende opstelling en uitvoering.
• Neem een vel blanco wit A4-papier (met in elke hoek een potloodkruisje) onder kunstlicht.
• Kader het vel zodanig dat ze nagenoeg de hele zoeker vult. Van de ondergrond moet een randje zichtbaar blijven.
Je bent vrij in keuze van camera, lens, hulpmiddelen, instellingen en dergelijke. Neem de foto echter wel in RAW en bij importeren in Lightroom moet de foto zonder enige aanpassing technisch zo perfect mogelijk zijn. Dus:
- neutraal van kleur, dus waarden van R, G en B over het hele papier gelijk
- correct van helderheid: 95% (geen 100%, potloodkruisjes moeten zichtbaar blijven)
- helderheid over hele oppervlak uniform
- exact rechthoekig kader (geen perspectiefverloop) met verhouding ~10:7
- geen ton/kussenvervorming
- geen vignettering
- geen hoekonscherpte
Ben je van mening dat jouw opname de ‘perfecte’ RAW-foto van een wit velletje A4-papier heeft opgeleverd, WeTransfer (info@eoszine.nl) dan ons het RAW-bestand en je maakt kans op een Xpozer van 75 bij 50 cm (t.w.v. €55,95) van een eigen foto naar keuze. De actie loopt tot eind mei 2017.

A4-fout-txt

Waarschijnlijk ondervind je bij de genoemde opdracht de volgende problemen, waarvoor wij je hieronder meteen de oplossing geven (of download een PDF: klik hier).

Opstelling A4 A4-beter-txt
Onze opstelling Onze poging (download CR2)

Problemen A4-papier

Samenvatting
Het fotograferen van een wit vel A4-papier is weinig inspirerend en levert veel ‘problemen’ op. Toch is het zowel voor de beginnende als gevorderde fotograaf een leuke uitdaging. Want als je deze opdracht uiteindelijk tot een goed einde brengt, dan zal de opgedane ervaring zeker van toepassing zijn bij meer praktische onderwerpen, zoals het 'kopiëren' van documenten, bij architectuur- en productfotografie, bij portretten en zelfs op de skipiste of een wit zandstrand.

Hoeveel lenzen?

Hoeveel lenzen bezit jij voor je EOS?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.