04 Productfotografie

Pieter Dhaeze donderdag 01 oktober 2009

De winter is een prachtig seizoen om mooie natuur- en landschapsfoto's te maken. Het weer moet dan natuurlijk wel meewerken en dat is in Nederland niet altijd het geval. Als het buiten regent en stormt, dan kun je ook binnen je camera ter hand nemen en foto's nemen van spulletjes die je wilt verkopen via Marktplaats. En met een goede productfoto gaat de verkoop een stuk sneller.

Voorbereiding en instellingen
Om je spullen online aan te bieden, kun je 'oude' sieraden, speelgoed, cd's en boeken of camera's, lenzen en andere accessoires natuurlijk ‘s avonds in de woonkamer op de eettafel zetten, er in de volautomaat een flitsfoto van maken en die vervolgens onbewerkt op Marktplaats zetten. Dat kost weinig moeite en gaat lekker snel, maar aspirant-kopers zullen waarschijnlijk niet enthousiast worden van het aangebodene en snel wegsurfen.

Met enkele simpele aanpassingen kunnen we een productfoto al behoorlijk verbeteren. Een eerste stap daarbij is het verzorgen van een goede achtergrond. Als we een bloemetjes-tafelkleed vervangen door een groot wit vel papier als onder- en achtergrond, dan ziet de foto er meteen een stuk 'schoner' en opgeruimder uit. Je kunt hiervoor ook de achterkant van een rol behang gebruiken. Dit papier kun je meteen als referentie nemen om een handmatige witbalans te maken (EOSzine 0903, pag 22). De kleuren zijn dan bij elke opname meteen goed. Je kunt natuurlijk ook voor RAW kiezen en bij de eerste foto een grijskaartje meefotograferen. Probeer het gebruik van de automatische witbalans (AWB) zoveel mogelijk te vermijden als je series met producten fotografeert, omdat de kleur van de foto dan sterk kan wisselen en afhankelijk is van de kleur van het product.

Een ander aspect wat constant moet blijven is de belichting. Je kunt daglicht gebruiken van een dakraam of in een serre of kunstlicht in de vorm van een paar TL-buizen of halogeenlampen. Zorg in ieder geval dat de hoeveelheid licht contant is en ook goed verdeeld over het voorwerp. Voor dat laatste kun je vitrage of een dun laken tussen lichtbron en opstelling hangen, zodat het licht nog zachter wordt (let op brandgevaar). Je kunt er ook een tentje van maken. Een wit stukje karton kun je als kleine reflector gebruiken om schaduwen te verhelderen en zo heb je de belichting volledig in de hand.

OPNAME-TENT
Je kunt met enkele simpele hulpmiddelen dus eenvoudig een 'opnamestudio' voor kleine voorwerpen maken. Deze opname-tenten zijn echter ook in allerlei uitvoeringen, formaten en prijsklassen te koop. Je hebt dan meer controle en ze zijn uitstekend geschikt om zonder veel moeite vele honderden producten voor een webshop te fotograferen.

Gebruik ISO 100 tot 400 om ruis te vermijden. Zet de lichtmeting van de camera op Evaluatief of Meervlaks en kies Diafragmavoorkeur (Av). Stel het diafragma in op f/8. Kader het voorwerp met de witte achtergrond, druk de ontspanner half in en lees de sluitertijd af, bijvoorbeeld 1/30s. Maken we nu de foto, dan zal de opname onderbelicht zijn, omdat de camera een witte achtergrond 'ziet' en deze 50% grijs probeert te maken. Zet de camera daarom in de M-stand en kies hierin - bij dezelfde ISO en diafragma als in de Av stand - een sluitertijd van 1/15s of 1/10s (factor 2 tot 3 langer). Er wordt dan meer licht doorgelaten. De achtergrond en ook het onderwerp zullen niet meer onderbelicht zijn en bovendien is de belichting van de foto niet meer afhankelijk van de helderheid van het onderwerp. Dit zou wel het geval geweest zijn als de camera in Av gestaan zou hebben.
Gebruik een lens met een brandpunt van 50mm of langer om vertekening te voorkomen. Natuurlijk werk je vanaf een stabiel statief met de zelfontspanner of afstandbediening, zodat bewegingsonscherpte wordt voorkomen en ook het kader altijd hetzelfde is. Bij voorkeur stel je met de hand scherp en gebruik je hiervoor Live View. Wil je het echt helemaal goed doen en 100% in de hand hebben, dan kun je je camera aansluiten op je laptop en Remote Capture (op cd bij EOS-camera) gebruiken, zodat je alles bedient en instelt vanaf je computer. Zeker voor grote aantallen is dit erg handig en tijdbesparend.

STOF
Op elk voorwerp zit stof en als je er een perfect belichte en scherpe foto van gemaakt hebt, dan is dat stof vaak overduidelijk te zien. Ook vette vingers zijn spelbreker. Poets een product dus goed af, voordat je er een foto van maakt.

Voor de hoogste beeldkwaliteit heeft RAW de voorkeur, maar JPEG is zeker voor publicatie op internet prima geschikt. Snijdt de opname eventueel bij om een schaduwvlak of een naad in de achtergrond buiten beeld te houden. Verklein de foto naar het voorkeursformaat van de veilingsite, waarbij 750 bij 500 pixels een gangbare afmeting is. Gebruik sRGB als kleurruimte en kies JPEG met een gemiddelde kwaliteit als bestandsformaat.

Conclusie
Voorwerpen fotograferen voor verkoop via Marktplaats of een eigen webshop hoeft niet moeilijk te zijn en kan naast een snelle verkoop ook veel fotografische voldoening geven. Probeer het zelf maar eens op een koude en gure winterdag en je zult merken dat je met wat gezond verstand en enkele eenvoudige hulpmiddelen prima resultaten kunt bereiken.

Met dank aan http://www.rittz.com/ Tevens kennisbank met veel praktische informatie.

 

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.