Canon PIXMA G4500

Pieter Dhaeze maandag 13 november 2017

Bij reviews van printers van Canon gaat het al enkele jaren niet meer om de absolute afdrukkwaliteit - want die is uitstekend - maar vooral over de connectiviteit en de toepassingsmogelijkheden. Op ons YouTube-kanaal vind je daarvan diverse voorbeelden (17 clips, klik hier).
Bij deze review van de PIXMA G4500 (een multifunctional 4-in-1 voor kleinzakelijkgebruik) gaan we zelfs niet in op al zijn - vele - mogelijkheden, maar staan we vooral stil bij één bijzonder aspect: de inktcartridges. Of beter het ontbreken daarvan....

PIXMA_G4500 Ambient 2-klein

Inkt
Inkjetprinters voor thuis- en kleinzakelijkgebruik zijn prachtige apparaten met oneindig veel mogelijkheden, die op veel manieren aangestuurd kunnen worden en toch voordelig zijn in aanschaf. Grootste drempel voor aanschaf is voor veel mensen de verbruikskosten, omdat inktcartridges niet voordelig zijn. Ruim 1 euro voor een milliliter is geen uitzonderling. Omdat voor een A4 afdruk echter (veel) minder dan 1 ml inkt nodig is, valt de prijs per afdruk eigenlijk wel mee, maar toch vinden we inkjetprinters duur in gebruik, zeker als je grote aantallen print, zoals in een zakelijke omgeving.

Met de komst van de PIXMA G4500 kan het label ‘duur’ komen te vervallen, want dit is de eerste Canon-printer met navulbare inktreservoires (70ml kleur, 130 ml zwart), die je zelf eenvoudig kunt vullen met inkt uit een flacon. Een milliliter inkt kost nu nog maar 15 ct. Bovendien heb je veel minder afval in de vorm van enkele (recycleerbare) plastic flesjes in plaats van veel ‘ingewikkelde’ cartridges. Gewone cartridges moeten worden gerecycled volgens de WEEE richtlijnen. Maar deze flacons kunnen gewoon bij het normale afval.

De inkttoevoer vanuit een vast reservoir heeft wel de printtechniek gewijzigd, want in plaats dat de cartridges zelf over het papier heen en weer bewegen tijdens het printen, is het nu alleen een printkop die met slangetjes gevoed wordt vanuit de reservoires. Dit systeem wordt al jaren gebruikt bij large format printer. Wil je precies zien hoe het werkt, bekijk dan onderstaand filmpje (klik hier).

youtube-pixma-g4500

Ontwerp en uitvoering
Over het ontwerp en de uitvoering van de printer kunnen we kort zijn: zakelijk. De multifunctionals in de PIXMA MG- en TS-serie zijn tegenwoordig pareltjes op je bureau met een mooi design en subtiele materialen en kleuren, terwijl de PIXMA G4500 gewoon een zwarte, kunststof box is, waarbij in het ontwerp alleen rekening gehouden is met de functionaliteit. En dat is prima voor een kleine kantoorprinter met één of twee gebruikers.

Met behulp van het Quick menu voer je vanaf je computer snel allerlei taken uit.
quickmenu

Mogelijkheden
Zoals gezegd is de PIXMA G4500 een 4-in-1 multifunctional: printen, kopiëren (kleur/zwart-wit), scannen (met ADF) én ..... faxen. Ze is aan te sturen via USB, Lan en draadloos, zelfs vanaf een telefoon/tablet of als cloudprinter. Wil je alle specificaties en mogelijkheden zien, kijk dan op de productpagina in de Canon Store (klik hier).

OCR
Een handig bijkomend aspect van het scannen van documenten met tekst naar PDF is dat wanneer je deze bestanden opent in Adobe Acrobat CC (dus niet Acrobat Reader), je de PDF kunt bewerken, waarbij Acrobat de gescande pixeltekst omgezet heeft naar gewone bewerkbare tekst. Wow! Ook foto’s, illustraties en logo’s zijn als losse elementen bewerkbaar.

Kwaliteit
De PIXMA G4500 beschikt over ‘slechts’ vier inktkleuren: cyaan, magenta, geel (allen dye) en zwart (pigment). Dat is prima voor kantoordocumenten in zwart-wit en kleur, zoals offertes, facturen en eenvoudige flyers of brochures (klik hier), maar niet echt bedoeld voor het afdrukken van foto’s op hoge kwaliteit. Een document in kleur met een logo, titel, tekst en taartdiagram ziet er goed uit en zal zeker een kwalitatief goede indruk achterlaten bij de ontvanger/klant. Belangrijk daarbij is natuurlijk wel de keuze van het papier en het is raadzaam om hierop niet te bezuinigen en te kiezen voor een gladder papier, zodat de inkt minder uitvloeit en het papier hoogwit van kleur is.

De snelheid van printen, scannen en kopiëren is zodanig dat je zelden het gevoel hebt dat je moet wachten. Een printer van dit kaliber is natuurlijk niet bedoeld voor hoge volumes en 24/7 gebruik, maar dat zal duidelijk zijn.

Canon Store
Ben je geïnteresseerd in deze printer, dan kun je deze exclusief aanschaffen via de online Store van Canon (klik hier). Op moment van schrijven is deze printer niet in andere (online) winkels te koop.

Samenvatting
Wij zijn blij met de komst van de PIXMA G4500 en hopen dat de techniek van navulbare inktreservoires in afzienbare tijd ook terug te zien in speciale fotoprinters. Voor veel fotografen is dan de drempel verdwenen om zelf foto’s te gaan afdrukken en zullen ze nog meer gaan genieten van hun fotografie. Want een foto is pas een foto als hij is afgedrukt. Toch?

Poll Afdrukformaat vergroting

Hoe groot druk je zelf of via internet een vergroting af?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.