Canon ZoeMini

Pieter Dhaeze woensdag 12 september 2018

We printen te weinig foto’s. Hoewel het fotoboek bij een deel van de vrijetijds-fotografen redelijk populair is, wordt nog zelden een losse print gemaakt. En dat is jammer, want veel foto’s hebben wel een herinneringswaarde, maar komen uiteindelijk toch niet in een fotoboek terecht, waarna ze in de vergetelheid raken.

Standaardprintje
Om langer te genieten van een foto dan een veeg op een telefoon of tablet is een standaardprintje toch eigenlijk nog steeds een prima beleving. Om even een paar minuten vast te houden en terug te kijken of een paar weken aan een prikbord in de keuken te hangen.
Canon heeft voor een standaardprint van 10 bij 15 cm de productserie SELPHY in het assortiment (klik hier), zoals de CP1300 (klik hier), maar wil je ook onderweg tijdens een citytrip of event een kleine herinnering meegeven aan je deelgenoten, dan is er nu de ZoeMini van Canon, om overal direct draadloos vanaf je telefoon, belevenissen te vereeuwigen op 5 bij 7,5 cm. Echt heel leuk. Lees in deze review hoe het werkt.

product-zoemini-klein

ZoeMini
Bij printen denken we meestal aan grote apparaten en complexe instellingen. Dat weerhoudt veel fotografen van de aanschaf van een goede fotoprinter of om daarop even snel een printje te maken. Jammer.
Met de ZoeMini van Canon behoren ‘groot en moeilijk’ tot het verleden. Dankzij dit printertje van zakformaat (170 gram incl. 10 vel, 82x117x18mm) en met eenvoudige aansturing kun je nu overal direct draadloos een duurzaam fotokaartje (76 bij 50mm, sticker) afdrukken.

En dat bied je meteen heel veel leuke en creatieve mogelijkheden:
- gewoon direct uitdelen
- printjes maken om in fotoboekje te plakken
- foto’s op je telefoon van tekst voorzien, filters toepassen en decoreren met figuurtjes
- in de gratis app collages maken van meerdere foto’s
- één foto als matrix opdelen in 4 of 9 printjes
- printjes gebruiken in een scrapbook
- fotocreaties ook delen vanuit de app

Zoemini-cartridge-klein

Werking
De ZoeMini is een ‘simpel’ apparaatje. Je laadt het op met je telefoonoplader en schuift de bovenzijde open, waarna je een pakketje van 10 kaartjes in het printertje legt. Als je dan op je telefoon de app Mini Print van Canon uit de Play Store of App Store hebt geïnstalleerd en via Bluetooth hebt verbonden met de ZoeMini, dan kun je meteen aan de slag.

schermafbeeldingen-klein

De interface van de Mini Print-app spreekt voor zich en met een paar tikjes op het scherm van je telefoon doe je aanpassingen, voeg je tekst toe of maak je een collage, waarbij je niet alleen kunt beschikken over de foto’s op je telefoon, maar ook in Dropbox, Facebook, Instagram en Google Drive. In onderstaande clip kun je zien hoe eenvoudig het allemaal gaat.

Zoemini-youtube

Z-ink
Het printprincipe van de ZoeMini, zijnde Z-ink (klik hier), lijkt een beetje op dye-sublimation zoals we die vinden in de SELPHY’s van Canon. Dus drie kleurenfolies (cyaan, magenta, geel) die onder invloed van warmte worden gecombineerd om zo alle kleuren te kunnen weergeven. Zwart ontbreekt en die kleur is dus samengesteld uit C, M én Y. Een Z-ink fotokaartje bestaat uit drie folielagen, die afzonderlijk kunnen worden verwarmd en zo in één printgang een kleurenafbeelding weergeven. De bovenzijde is een coatinglaag en dat maakt het printje heel duurzaam en beschermd tegen vocht, krassen en vette vingers. Je kunt ze ook niet zomaar doorscheuren. De achterzijde heeft een stickerlaag en daarmee kun je de printjes gemakkelijk in een fotoboek of een ander oppervlak plakken. Je kunt de afdeklaag natuurlijk ook gewoon laten zitten, zodat je de fotootjes prima in je portemonnee kunt meenemen.

Prestaties
Zoals gezegd is de eerste installatie heel eenvoudig en bij elke volgende keer hoef je alleen de ZoeMini aan te zetten om vanuit de app Mini Print foto’s af te gaan drukken. Van een tikje op het icoontje PRINT tot het moment dat het fotoprintje klaar is, is er ongeveer een minuut verstreken. De scherpte en helderheid zijn goed. De kleuren zijn goed, maar je kunt aan het contrast toch zien dat zwart als aparte kleur ontbreekt. Fijne nuances worden redelijk verwerkt, maar blijven achter bij een echte fotoprinter. Dat geldt ook voor zwart-wit. Daarvoor is de ZoeMini eigenlijk niet echt geschikt.

Pasfoto
Je kunt op één fotokaartje van de ZoeMini twee pasfoto’s van 45 bij 35mm afdrukken. Maak daarvoor eerst een document in Phohoshop (klik hier voor PSD-sjabloon) en zet dat als JPEG (één laag maken) op je telefoon om vervolgens af te drukken. Hoewel de kwaliteit heel redelijk is, zouden deze pasfoto’s misschien de toets der kritiek op het gemeentehuis niet kunnen doorstaan, dus wees daarop bedacht.

Samenvatting
‘SHOW YOUR PICTURES’ en print je foto’s! Moeilijk? Nee. Met de komst van de ZoeMini maak je vanaf elke smartphone overal snel, eenvoudig én goed een blijvende herinnering van 76 bij 50. Het zal de jonge creatievelingen (15 tot 25 jaar) zeker aanspreken, terwijl natuurlijk ook jonge gezinnen en grootouders een niet te vergeten doelgroep zijn voor dit printertje in zakformaat.

Prijs: 139 euro
Kleuren: zwart, wit, rose-gold
Fotokaartjes: 50 stuks (klik hier), 28 euro, dus 56 ct per stuk

Productinformatie: klik hier.

Vakantiefoto's

Wat ga jij doen met je vakantiefoto's?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.