Canon Pixma MG6150

Pieter Dhaeze vrijdag 25 februari 2011

Een foto beleef je pas echt als hij afgedrukt is. Dat kun je laten doen, maar eigenlijk zou een fotoprinter tot de standaarduitrusting van de serieuze fotograaf moeten behoren om snel en met hoge kwaliteit prachtige afdrukken te kunnen maken. Dat dit niet altijd een dure, grootformaat fotoprinter hoeft te zijn, bewijst de Pixma MG6150. Wij hebben deze multifunctional in de praktijk getest.

Canon timmert hard aan de weg met zijn inkjetprinters. Fraaie ontwerpen, hoge printsnelheid, speciale inkten, duurzame media en hoge afdrukkwaliteit. Zij kunnen zich anno 2010 moeite-loos meten met de concurrentie, van kaartprinter voor thuisgebruik tot zakelijk large-format. Ook in het segment multifunctionals staat Canon aan de top. Enkele jaren geleden waren dergelijke 'alleskunners' echter niet geschikt voor het afdrukken van foto's, maar daar is zeker met de komst van de nieuwe modellen een einde aan gekomen. De Canon Pixma MG6150 produceert met duurzame inkten (6 kleuren, ChromaLife+) en superkleine inktdruppels (1 pl) op origineel Canonpapier onberispelijke fotoprints tot A4 randloos. Het is een zeer fraai vorm-gegeven, zwartglanzende printer, die met alle laden ingeklapt niet misstaat in een woonkamer of op kantoor. Hij kan dus ingezet worden als printer (9600 dpi), scanner (4800 dpi) en copier en in alle gevallen op hoge kwaliteit en snelheid. De Pixma MG6150 heeft aan de voorzijde een papierlade en aan de achterzijde een handmatige invoer. Onder de bovenklep bevindt zich het scan-kopieergedeelte. Behalve de standaard USB-aansluiting heeft deze multifunctional ook WiFi/Ethernet aan boord en kan hij dus eenvoudig opgenomen worden in een (draadloos) net-werk. Tevens heeft hij sleuven voor geheugenkaartjes (CF, SD en MS/MS duo) en kan direct een camera aangesloten worden via USB PictBridge. Er wordt een drager meegeleverd om recht-streeks op een cd/dvd te printen (zie clip 1) en tevens kan hij dubbelzijdig printen. We mogen in dit kader niet de software vergeten die meegeleverd wordt, waarmee zelfs foto's van losse frames uit een HD-film kunnen worden afgedrukt.

STIL
Behalve dat de MG6150 snel print, is ook het geluidsniveau bij een fotoafdruk erg laag en zal ze niet storend aanwezig zijn in een werk-omgeving .

Praktijk
Gezien de bovenstaande specificaties en mogelijkheden kunnen we met recht stellen dat de MG6150 een duizendpoot is. Het installeren op Windows Vista/7 verloopt zonder problemen. Ook het opnemen in het draadloze netwerk is zelfs voor ons geen probleem. De procedure is duidelijk en ook de bediening van deze printer helpt mee om taken en instellingen snel uit te voeren. De MG6150 heeft namelijk geen bedieningsknoppen, maar een aanraakgevoelige bovenzijde waarin de icoontjes oplichten. Deze zijn contextgevoelig, wat wil zeggen dat wanneer je kiest voor Kopiëren, je andere 'knopjes' ziet dan bij de taak Scannen. Het opklap-bare lcd-scherm dient als status- en opdrachtpaneel. Het is echter geen touchscreen en daarin vergissen we ons aanvankelijk. Een verbeterpuntje voor het volgende model.
Bij het activeren van de Kopieerfunctie wordt een volledig bedieningpaneel van een copier zichtbaar. Vergroten/verkleinen, aantal kopieën, intensiteit, zwartwit/kleur en zelfs dubbelzijdig. Een voorbeeld van de bediening met het touchpaneel is te zien in clip 2. Scannen (kleur/zwartwit) werkt met eenzelfde eenvoud en we kunnen kiezen naar TIFF/JPEG als we een foto op de plaat leggen of naar PDF als we een A4-document willen digitaliseren. De bestanden kunnen worden opgeslagen op een geheugenkaart of USB-stick, maar zelfs ook draadloos naar een locatie op een computer in het netwerk gestuurd worden, desgewenst als e-mailbijlage. De 'aloude' fax kan dus de archiefkast in.
Als fotograaf zijn we natuurlijk ook erg benieuwd naar de afdrukkwaliteit van foto's en daar-over kunnen we kort zijn: schitterend. De afdrukken hebben een hoge detaillering en grote kleurnauwkeurigheid. Zelfs een zwart-wit komt er met hoge densiteit zonder enige kleur-zweem uit. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je vanuit de software de driver goed instelt en Canon-inkt en -papier gebruikt. Dat laatste is niet heel alleen belangrijk voor de kleur-nauwkeurigheid, maar vooral ook voor de duurzaamheid van de prints. Overigens is het niet noodzakelijk verstand te hebben van kleurbeheer om een prima fotoafdruk te kunnen maken. Drukken we af zonder tussenkomst van een computer, dan heeft de MG6150 nog enkele handige opties, zoals het printen op stickers of cd, als ID-kaart, als kalender en met multi-indeling. Dit alles is erg handig als je een event-sessie op locatie hebt en direct hoogwaardige prints wilt kunnen afleveren.

VERBRUIK
Canon-printers zijn zuinig, maar zoals bij elke consumentenprinter zijn de inkttanks relatief klein. Omdat je echter met deze printer - gezien zijn hoge kwaliteit en grote gebruiksgemak - weinig 'foute' prints zult maken, zijn de bedrijfskosten toch laag. Een A4 op het beste fotopapier kost niet meer dan 80 ct.

Conclusie
Als je eenmaal met de Canon Pixma MG6150 gewerkt hebt en de kwaliteit en mogelijkheden hebt ervaren, vraag je je af waarom je ooit nog een enkele fotoprinter zou willen aanschaffen. Zeker in een kleinzakelijke omgeving van een startende zelfstandig fotograaf, biedt deze multifunctional elk denkbare optie om op hoog niveau de bedrijfsvoering te ondersteunen.

Informatie
Type:Inkjet Multifunctional
Papier:tot 300 grams papier
Snelheid:9,3 ppm kleur / 12,5 ppm zwartwit
Interface:USB / Blue tooth / Wi-Fi
  Alle specs

Direct op een CD printen

Direct op een CD printen
clip

Demonstratie bediening MG 6150

Demonstratie bediening MG 6150
clip

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.