Canon SELPHY CP810

Pieter Dhaeze maandag 13 augustus 2012
Foto's laten zien op je telefoon, je tablet, je computer, de televisie. Heel leuk en mooi, maar soms is een 'gewone' afdruk toch net even leuker en handiger. Met de Canon Selphy CP810 kaartprinter is dan geen probleem.
m
Kaartprinter
Hoeveel foto's druk jij af? Moet je partner ook altijd zeuren waar de foto's zijn van de laatste vakantie of van een kinderfeestje? Zeker voor die laatste gelegenheid of voor een dagje uit met het gezin schiet het afdrukken van een paar leuke foto's er vaak bij in. Een oplossing voor de reproductie van deze 'snapshots' is het online maken van een fotoboek. Ieder gezinslid heeft dan zijn eigen boek en als je dit steeds vult met een paar foto's, dan kun je uiteindelijk een compleet fotoboek laten afdrukken. Groot nadeel van deze oplossing is dat je geruime tijd moet wachten tot je een tastbaar resultaat in handen hebt. Een fotokaartprinter is dan een sneller alternatief. Desgewenst kunnen daarop zonder tussenkomst van een computer vanaf een geheugenkaart of camera direct foto's worden afgedrukt op het formaat 15 bij 10 cm. In ongeveer één minuut wordt een dye-sub beeld (geen inkt, zie kader) met coating afgedrukt. Dit zorgt voor een duurzame print (water, vette vingers) die direct droog is, met heldere kleuren die door uv-licht nauwelijks worden aangetast. Je kunt ze meteen in een fotoalbum plakken of meegeven aan gasten of feestgangers. Ook passen ze vaak standaard in het aloude flipfotoalbumpje in je handtas met foto's van kinderen en kleinkinderen. Omdat de kleurcartridge afgestemd is op een vast aantal afdrukken, is de prijs per foto eenduidig. Een cassette (papier en 'inkt') voor 36 afdrukken kost ongeveer 15 euro en dat is net iets meer dan 40 ct per foto. Dat is natuurlijk duurder dan een standaardafdruk via een online centrale, maar met een kaartprinter heb je de foto direct na opname én de afdruk is veel duurzamer.
 
‘DYE-SUB'
Een inkjet printer spuugt inktdruppeltjes op fotopapier. Een dye-subprinter daarentegen werkt met drie kleuren folie (magenta, geel en cyaan), waarvan de kleur door middel van verwarming op het papier wordt gebracht. Als vierde laag wordt een transparante folie over de gehele foto aangebracht. De afdrukken zijn dus direct droog en zijn zeer duurzaam.
  
 
Mogelijkheden
De Selphy CP810 is een model uit het middensegment kaartprinters van Canon (ca. 100 euro). Ze is heel compact (formaat broodtrommeltje) met aan de voorzijde een losse papier in- en uitvoer. Dit kleine formaat in combinatie met een optioneel verkrijgbare accu (NB-CP2L, ca. 50 euro) maakt dit model ideaal voor gebruik 'in het veld'. Na afloop van een partijtje bowling kun je zo iedere deelnemer meteen een leuke fotoherinnering meegeven.
Je kunt afdrukken direct van een geheugenkaart (SD/CF/MS), maar ook via een usb-kabel vanaf je camera. Bovendien kan de CP810 foto's op een usb-stick lezen en tenslotte is hij ook nog aan te sluiten aan een computer en daarmee als 'desktop'-printer te gebruiken met alle opmaak-mogelijkheden van Photoshop, zoals tekst, collages en effectfilters.
De beelden worden getoond op een opklapbaar lcd-scherm en via de knoppen op de Selphy kun je hierop ook je printopdracht instellen. Deze opdracht bestaat niet alleen uit een selectie van foto's en hun afzonderlijke aantal, maar ook de keuze zwart-wit of sepia en instellingen voor rode ogen reductie, witte rand ja/nee, automatische foto-optimalisatie, imprint van datum en bestandsnaam en zelfs huidverbetering. Als je afdrukt vanaf je EOS, IXUS of Power-Shot via PictBridge kun je foto's ook nog bijsnijden voordat ze worden afgedrukt. In alle gevallen kan gekozen worden voor verschillende indelingen, zoals een indexprint, creditcard of ID-fotoprint waarop zes pasfoto's staan. Er zijn ook cartridges beschikbaar met stickers.
m
RAW en JPEG
Als je een geheugenkaartje rechtstreeks uit de camera in de CP810 stopt, dan leest hij keurig alle JPEG-foto's. Helaas kan hij niet met RAW-bestanden uit de voeten. Heb je foto's bewerkt op je computer en teruggezet op een geheugenkaartje om te printen op de CP810, dan ziet deze alleen de foto's die opgeslagen zijn als JPEG met Basislijnen (Standaard) als zogeheten Indelingsopties (Photoshop).
  
Resultaten
We hebben al jaren een Selphy ES1 op de redactie staan en zijn dus bekend met de kwaliteiten van de kaartprinters van Canon. De bediening spreekt nog steeds voor zich en de printer reageert direct op de instellingen. De CP810 doet in afdrukkwaliteit niet onder voor de ES1. De scherpte en kleuren van de foto's uit de CP810 zijn heel aansprekend, waarbij sRGB de voorkeur heeft boven AdobeRGB. De snelheid van printen is ten opzichte van de Selphy ES1 verbeterd en in vier printgangen ligt er in iets meer dan 45 seconden een printje in de lade. Als hiervan de twee strookjes worden afgehaald, dan kun je een print meteen als ansicht versturen, omdat Canon vooraf op de achterzijde een keurige briefkaart-indeling heeft afgedrukt.
Minderpuntjes van de CP810 zijn dat hij niet draadloos (Wifi of Bluetooth) kan worden gebruikt en dat hij geen touchscreen heeft. Twee zaken die anno 2012 toch redelijk standaard zijn op printers en mobiele apparaten. Tevens zijn de menu's niet in het Nederlands en zou het plaatsen van tekst(ballonnetjes) op de foto's een handige optie geweest zijn.
 
Conclusie
Prachtige foto's maken is leuk, maar mooie foto's afdrukken is nog leuker. Wil je jezelf en je publiek bijna direct na het indrukken van de ontspanner verrassen met het tasbare resultaat van je fotografie, aarzel dan niet langer en schaf een Selphy van Canon aan, waarbij de CP810 en prima prijs/prestatie heeft.
m
Informatie
Type: Fotokaart printer dye-sub
Papier: 260 grams cassette
Snelheid: 47 sec. briefkaart
Interface: USB / SD / CF / MS / PictBridge / PC
   Alle specs
 

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.