Pieter Dhaeze

 • Fotosessietijd = computertijd geplaatst op dinsdag 14 augustus 2018 07:58:06 door pjcdhaeze

  Ik weet niet of je mijn review over de PowerShot SX740 gelezen hebt (klik hier), maar een van de praktijktesten met deze compactcamera was om in een wielerkoers de motordrive en tracking uit te proberen. Dankzij zijn snelle DIGIC 8 processor, grote buffer en relatief kleine fotobestanden (JPEG, 20 Mp) is de PowerShot SX740 in staat om met 10 foto’s per seconde opnamen te maken en dat vier à vijf seconden onafgebroken vol te houden. En dat zonder een geluidje te maken, omdat in zo’n compactcamera sluiter en spiegel ontbreken.

  Indrukwekkend. Maar voor je het weet kom je na een uurtje achter de dranghekken staan, met meer dan 500 foto’s thuis, waarvan zeker 90% de technische toets der kritiek kan doorstaan: kleur, scherpte en belichting zijn prima in orde voor standaard publicatiedoeleinden. Maar welke foto of foto’s laat je dan zien? Niet alle 500. Je zult ze toch allemaal even moeten bekijken. Als thumbnail kan dat snel, maar als je ze beeldvullend wilt zien of zelfs 100%, dan ben je een tijd bezig. Hoe lang eigenlijk?

  Even een rekensommetje. Stel dat je de 480 foto’s als thumbnails stuk voor stuk in Lightroom bekijkt gedurende een seconde, dan ben je dus al 480 seconden (8 minuten) verder om ze allemaal vluchtig te hebben gezien. Je doet dit nog een keer en voegt in die ronde op basis van compositie 96 foto’s toe aan een verzameling die je vervolgens beeldvullend nader wilt bekijken. Die tweede thumbnailronde duurt waarschijnlijk ook 480 seconden.
  Je opent de verzameling met 96 foto’s en drukt op de letter E om de foto’s beeldvullend te kunnen zien. Begin met de eerste foto en met de pijltjes toets naar rechts beoordeel je zo stuk voor stuk de foto’s. Stel dat dat 5 seconde per foto is, dan ben je dus weer 480 seconden verder en dan mag je niet twijfelen of nog eens terugkijken. Foto’s die in aanmerking komen voor bijsnijden en bewerking geef je vijf sterren. Stel dat je uiteindelijk 10 foto’s gaat bewerken, en je bent 6 minuten per foto bezig, dan is dat dus alweer een uur. Opgeteld kom je dus aan 8 + 8 + 8 + 60 = 84 minuten bezig met het uitzoeken van 480 foto’s. Samen met onderbrekingen voor een kopje koffie, een sanitaire stop en een telefoontje ben je dus bruto ongeveer twee uur bezig. Dat lijkt lang, maar als je het serieus doet, dan weet je waarschijnlijk uit ervaring dat bij dit soort computerwerk de tijd voorbij vliegt.
  Als je dit zwart-wit bekijkt, en je zou de cijfers hierboven veel rooskleuriger schetsen, dan zou dat betekenen, dat bij het werken met hoge opnamesnelheden van 7 fps of meer, het beoordelen en bewerken van de foto’s net zo veel tijd kost als het maken van die foto’s. Per slot van rekening heb ik maar een uur langs de koers gestaan en daarna - minstens - een uur achter mijn computer gezeten.

  Laatst had ik daarover een bespiegeling met een vriend over een fotoreis die hij op de planning heeft staan naar een eilandje bij Noorwegen om vogels te fotograferen. Hij verwacht tijdens het verblijf van vier dagen met minstens 10.000 RAW-foto’s thuis te komen.
  Hij heeft een druk leven en met bovenstaande ‘wetenschap’ van 84 minuten voor 480 foto’s vraag ik mij af of hij ooit in de gelegenheid zal zijn om ál die foto’s te bekijken, te selecteren en te bewerken. Want bij 9600 foto’s heb je het dan dus over 1680 minuten (=9600/480x84) oftewel 28 uur!!! Onafgebroken! Het resultaat van vier dagen zes uur per dag fotograferen (=24 uur) is dus twee weken lang elke avond twee volle uren computerwerk (=28 uur). Dus wederom is hier de fotosessietijd op locatie gelijk aan de computertijd na thuiskomst. Oeps.

  Ik moet ergens een rekenfout maken, want zoveel verwerkingstijd nodig hebben na een fotoreis, dat kan niet de bedoeling zijn. Dan ben je bang om de ontspanner in te drukken. Toch? Waar zit mijn fout? Heb jij ervaring met het verwerken van grote hoeveelheden ‘motordrive’-foto’s? Heb je de ‘echte’ computertijd per foto wel eens gemeten: downloaden, importeren, beoordelen, selecteren, bewerken, exporteren, publiceren? Laat het me hieronder weten.


  • Reeks foto's selecteren. woensdag 15 augustus 2018 13:58:05
   Geplaatst door: John Statue
   Ik schiet zowel in raw als jpg. Als ik zeker weet dat ik veel bps ga schieten en mijn burst max 10 (raw) aankan, zet ik de raw opname soms even uit uit. Het gaat hier meer om de snelheid en het juiste shot. Bij inladen in de pc bekijk ik de series op grootste thumbnail weergave. Ik selecteer dan de beelden die ik op dat moment goed vind. Stel op jpg ratelt hij 14 beelden, dan weet ik eigenlijk al waar het om gaat. Ik selecteer bv 4 beelden die ik dan naar een andere (lege) map kopieer. Als ik dan alle beelden heb gehad. Ga ik ze nog eens kritisch bekijken. Dan heb je minder beelden over en zal er altijd wel minimaal één of meer goed zijn. Hoewel Lightroom voor RAW is, haal ik ook vaak JPG even door Lightroom. Naar mijn idee scheelt dat meer tijd in uitzoeken van de foto's. Als de foto's zijn ingeladen in de pc, selecteer ik de bestanden RAW en JPG in aparte kolommen. Wanneer ik dus de beste JPG van een reeks heb gekopieerd naar de andere (lege) map kijk ik naar de nummers. Mocht ik die ook in RAW hebben, dan kopieer ik die RAW bestanden ook naar een map. En kan ik die paar van die serie makkelijker bekijken in Lightroom en als RAW bewerken. Uiteindelijk houd je naar mijn idee op een snelle(re) manier alleen de betere foto's over.
  • Onzin woensdag 15 augustus 2018 17:34:03
   Geplaatst door: Wilbert Bijzitter
   Mijn oude leermeester leerde mij dat de motordrive er alleen is om de camera nog even door te laten lopen. Maar je eerste beeldje moet de goede zijn. Hij beargumenteerde dat als volgt. Stel je fotografeert met 1/500e seconde. De camera kan tien beelden per seconde. Als je de knop indrukt maakt de camera dus in die ene seconde tien beelden van 1/500e seconde. Die andere 490/500e heb je dus niet!
  • Eigen workflow donderdag 16 augustus 2018 07:18:24
   Geplaatst door: Pieter Dhaeze
   Iedereen heeft zijn eigen workflow en probeert zo goed mogelijk een balans te vinden tussen kwaliteit en snelheid. Ongemerkt zal echter blijken dat je bij het verwerken van duizenden foto's toch de nodige uurtjes bezig zult zijn. Leg maar eens een stopwatch naast je computer: hoeveel foto's heb je gemaakt, hoeveel tijd kost selectie en bewerking én hoeveel bruikbare foto's levert het op? Laat het me weten.

  Plaats uw reactie

  Velden met een * zijn verplicht.
   
   
    

Volgende camera?

Wat wordt je volgende camera?

Volgende lens?

Van welk merk wordt je volgende lens?

Laatste reacties

 • Meesterlijk
  08-05-2024 22:21
 • reactie op mijn eerste video film met de R7
  26-04-2024 16:09
 • Filmpje ziet er al heel mooi uit
  26-04-2024 10:38
 • Sluiter wordt niet gesloten bij uitschakelen?
  29-03-2024 13:33
 • M modes
  26-12-2023 13:31

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.