Pieter Dhaeze

 • Stembesturing geplaatst op dinsdag 3 december 2019 14:12:26 door pjcdhaeze

  Soms zit ik wel eens te mijmeren over camera’s en fotografie, maar dan gaat dat in alle stilte en praat ik (nog) niet tegen mezelf. Er zijn echter momenten dat ik wél praat zonder dat er mensen in de buurt zijn. En wel in toenemende mate. Dat is dan niet tegen de spreekwoordelijke ‘tafelpoot’, maar tegen een slim apparaat.

  Mijn eerste ‘gesprek’ met een niet-mens was in mijn auto toen ik mijn carkit woordelijk opdracht gaf iemand te bellen. Dat is lange tijd mijn enige digitale gesprekspartner geweest. Tot mijn telefoon een slimme assistent kreeg. Veel mensen zullen die niet gebruiken, maar ik ben duidelijk fan. Ik hoef dan niets in te typen in Google, maar kan fonetisch de naam van een popartiest of locatie inspreken. Spelfouten maken is verleden tijd. Zo’n virtuele assistent moet nog veel leren - zegt ze zelf ook - maar 90% van de gesproken opdrachten verstaat ze feilloos. Zowel in het Nederlands als in het Engels.
  Onder het motto ‘gemak dient de mens’ is met de komst van een slimme speaker in onze woonkamer het praten met een apparaat een dagelijkse bezigheid geworden. Hey Google, speel Radio 1. Hey Google, hoe oud is Paul McCartney? Hey Google, speel een film op Netflix. Hey Google, stel een timer in van 1 uur. Hey Google, doe het licht uit. Hey Google, wat wordt het weer vandaag? Hey Google, ……

  Tijdens een van mijn mijmeringen bedacht ik me ineens dat het eigenlijk ook wel handig zou zijn als ik mijn camera gesproken opdrachten kon geven. Hey EOS, neem een foto. Hey EOS, ISO 800. Hey EOS, stopje lichter. Hey EOS, zelfontspanner 2s. Hey EOS, stuur foto naar telefoon. Hey EOS, stel scherp op Jan.
  Je hoeft dan de camera niet van je oog te halen (alle aandacht voor het onderwerp). Je hoeft niet meer door menu’s te bladeren (lekker snel). Je kunt zelf gezichten benoemen (handig). En je kunt je camera op afstand bedienen. Bijvoorbeeld bij een groepsselfie of zelfs nog wanneer de camera op je buik hangt of in je fototas zit.

  Hoewel er aan stembesturing van camera’s waarschijnlijk diverse ‘haken en ogen’ zullen zitten, lijkt het me technisch toch geen ‘rocket science’ om een systeemcamera ‘oren’ te geven. Misschien een idee voor Canon? En wat vind jij ervan? Laat het ons weten.


  • stembesturing camera woensdag 11 december 2019 20:50:00
   Geplaatst door: Ineke Stofmeel
   Heel goed idee Pieter ! Nu je het zegt.... Vreemd dat dit niet al lang bestaat. Desnoods via een app of zo. Het is nu al kinderlijk eenvoudig om via Siri bv bij de iPhone gesproken teksten ervoor te laten zorgen dat thuis de lamp aangaat. Dus waarom niet een camera? Ook moet het mogelijk zijn om een dergelijke functie gewoon in te bouwen in een camera.

  Plaats uw reactie

  Velden met een * zijn verplicht.
   
   
    

Volgende camera?

Wat wordt je volgende camera?

Volgende lens?

Van welk merk wordt je volgende lens?

Laatste reacties

 • Meesterlijk
  08-05-2024 22:21
 • reactie op mijn eerste video film met de R7
  26-04-2024 16:09
 • Filmpje ziet er al heel mooi uit
  26-04-2024 10:38
 • Sluiter wordt niet gesloten bij uitschakelen?
  29-03-2024 13:33
 • M modes
  26-12-2023 13:31

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.